x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Un auto-mo-Bill numit speranta

Un auto-mo-Bill numit speranta

de Gabriela Vranceanu Firea    |    02 Feb 2007   •   00:00
Un auto-mo-Bill numit speranta

"Ce bine ar fi sa fim cat mai multi cei care sa nu cada pe spate in fata unui om-card, ci doar in fata unui om-creatie. Bill Gates e ca un automobil al sperantei si increderii noastre ca nu e totul pierdut. In inconstienta noastra nationala putem insa visa ca vom fi si noi normali odata si-odata..."

Imi propusesem sa scriu azi despre brambureala de la fisc, acolo unde se calca oamenii in picioare sa plateasca impozitul pentru masinile luate in leasing, ca, deh!, iar s-au schimbat legile! Voiam sa scriu si despre indolenta autoritatilor fata de pensionarii care au vrut sa primeasca banii pe card sau in cont bancar si care au ramas cu buza umflata. Suntem total nepregatiti si neinformatizati. Am mai vrut sa scriu si despre bugetul pentru alegeri de europarlamentari sau un eventual referendum de suspendare a presedintelui.

Mi-am reprimat toate aceste ganduri in momentul in care am primit urmatorul mail: "... ma irita si intristeaza teribil felul in care reflecta presa vizita lui Bill Gates. Comentariile vulgare despre "cel mai bogat om de pe planeta" sunt teribile. Omul acesta ne-a modificat esential vietile profesionale - si nu numai - cu munca sa. Este unul dintre cei mai responsabili-social dintre capitalisti. Nimeni nu remarca faptul ca averea e o consecinta a creatiei sale... trist este ca Microsoft monitorizeaza aceste comentarii ale presei romane, iar noi facem figura de primitivi si pitecantropi... Cu drag, E".

Atat prietena care mi-a trimis acest mesaj, cat si alte sute, poate, mii de persoane care stiu cine e Bill Gates, dincolo de averea sa fabuloasa, sunt doar o picatura de curatenie si inteligenta intr-un ocean de ignoranta si fudulie.

Ce ne mai mira ca lui Bill Gates i s-au urmarit toate miscarile, respiratiile, privirile in Romania, doar pentru ca ne poate cumpara cu totul. E un mod de a privi si gandi lucrurile, cu mici exceptii, general valabil. Avem un partid care a trecut de 10%, pentru ca are un lider bogat, care face pomeni. O gramada de parveniti plini de ifose si bani sfideaza profesori, medici, functionari..., dar carora le suiera vantul prin buzunare. Tot banul invarte si malaxorul puterii. De ce au mult, vor si mai mult! Esti slab, gratios, frumos Si sfios numai daca ai bani. Esti charmant si spiritual daca detii. Poti ajunge orice, in Romania, cu bani. Doctor, doctorand, poet, eseist, parlamentar, sef de comitet, ministru.

"Muschii" financiari ai lui Bill Gates sunt singurii care au iesit la iveala prin haina de stofa. De "muschii" mintii sale n-are nimeni timp si chef. Mamaaa, ce bogat e! Se cruceste o lumea intreaga! Si romanii, am dovedit-o, nu fac exceptie.

Ca n-a lasat decat cate un milion copiilor, restul donand pentru acte caritabile, ca are o minte care se naste o data la o suta de ani, ca e modest in cel mai pur inteles al cuvantului, ca e sincer, vesel si ii repugna protocolul bizantin, de care dam si noi de multe ori dovada, nu observa aproape nimeni.

Un discurs scurt, cu miez, o tinuta business de dimineata, nesfidatoare, o amabilitate nestudiata, emotie la primirea distinctiei din partea presedintelui, raspunsuri clare pentru presa. Asta a fost vizita lui Bill Gates, pentru mine, in Romania. Si, dupa cum ati vazut din mesajul prietenei mele, nu doar eu privesc asa lucrurile.

Ce bine ar fi sa fim cat mai multi cei care sa nu cada pe spate in fata unui om-card, ci doar in fata unui om-creatie. Bill Gates e ca un automobil al sperantei si increderii noastre ca nu e totul pierdut. In inconstienta noastra nationala putem insa visa ca vom fi si noi normali odata si-odata...

×
Subiecte în articol: editorial bill gates