Ne putem astepta ca la mijlocul anului viitor impozitele si taxele sa creasca (fie cota unica, fie TVA), explozia preturilor va continua
si ea, iar tintele de inflatie vor fi depasite.
Am asteptat cu mult interes finalizarea proiectului de buget pentru 2006. Mediul de afaceri, investitori, ordonatorii de credite, si nu numai, vor sa vada cum se va dezvolta economia romaneasca la mai putin de un an de la integrarea in UE. Toata lumea spera ca Romania va avea mai multi bani pentru dezvoltarea infrastructurii, pentru sanatate si invatamant, pentru salarii mai mari ale bugetarilor. Din pacate, va suferi o mare dezamagire.
Aceeasi politica fiscala gresita, aplicata in anul 2005, este continuata si in anul viitor. Minusurile de venituri inregistrate prin introducerea cotei unice se incearca a fi carpite cu noi impozite si taxe. Observam ca si in anul 2006 veniturile bugetare se situeaza sub 30% din PIB, iar politica fiscala - inca in stadiul de schita prezentata sumar in noul Cod Fiscal - aduce unele noutati, cel putin ingrijoratoare, prin impozitarea mijloacelor fixe si chiar introducerea unor taxe majorate la accize pe tutun si alcool.
Prin urmare, este surprinzator faptul ca, nici in al 12-lea ceas, cu un an inaintea aderarii la UE, Guvernul actual nu recunoaste si nu incearca sa repare greselile facute de-a lungul acestui an, privand economia romaneasca de stabilitate financiara si predictibilitate.
Anul 2005 este sacrificat din punct de vedere al performantelor economice. Exista cauze obiective: Romania a fost maturata de nenumarate ori de inundatii violente, iar in ultimele zile, unii romani infrunta amenintarea unei boli cumplite. Dar un rau nu vine niciodata singur: tot anul oficialii romani s-au straduit din rasputeri sa creeze o instabilitate politica majora prin anunturi repetate privind organizarea de alegeri anticipate. Din pacate, anul acesta, cresterea economica se va situa undeva intre 3,5% si 4% din PIB, productivitatea muncii este de trei-patru ori mai mica decat in 2004, deficitul extern capata dimensiuni astronomice, iar procesul de dezinflatie este pus din nou in pericol.
Toate aceste elemente, coroborate cu o politica nesustenabila a deficitului bugetului de stat, vor conduce in anul care urmeaza la un buget mai sarac, incapabil sa sustina noi proiecte sociale.
Guvernul se lauda cu excedente bugetare chiar si in conditiile in care rectificarea bugetara din acest an a taiat in "carne vie" cheltuielile unor ministere (vezi proiectele de infrastructura, proiectele de mediu si multe altele).
De fapt, avem de-a face cu o abordare gresita a modului in care Guvernul a stiut sa cheltuiasca si bruma de bani ramasa dupa rectificarea bugetului. Si nu mare ne este mirarea sa vedem cum sume importante de bani, destinate, in special, proiectelor de preaderare (vezi ISPA), stau necheltuite, deoarece, atat la nivel central, cat si la nivel local, nu stim sa facem proiecte utile diferitelor comunitati. Ultimele luni ale anului vor duce la o crestere semnificativa a cheltuielilor, ceea ce va crea o presiune imensa asupra politicii fiscale si, in special, a celei monetare. Este posibil ca, la sfarsitul anului, eforturile facute de banca centrala sa fie spulberate.
Acelasi tip de gandire se mentine si in 2006. Cheltuielile prognozate vor depasi foarte putin veniturile (doar cu 0,5% din PIB, desi in campania electorala Alianta D.A. se declara pentru cresterea deficitului la 1,5%), ceea ce ne face sa uitam si-n anul urmator de proiecte de infrastructura, de bani mai multi pentru profesori sau de bani mai multi pentru sanatate. Se vor face eforturi mari de mentinere la suprafata a stabilitatii economice, dar va fi in mod sigur un buget mai mic in termeni reali decat in anul 2005.
Ne putem astepta ca la mijlocul anului viitor impozitele si taxele sa creasca (fie cota unica, fie TVA), explozia preturilor va continua si ea, iar tintele de inflatie vor fi depasite. Cum va reusi Ministerul Finantelor ca, intr-un interval de un an, sa asigure resurse suplimentare cu cel putin 3% din PIB pentru anul 2007 este o intrebare-cheie, al carei raspuns va fi dat tot de cetateanul roman care va trebui sa plateasca mai multi bani pentru incompetenta actualului Guvern.