x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Un cerc vicios

Un cerc vicios

de Cristian Crisbăşan    |    29 Mai 2014   •   16:16

Una dintre tragi-comediile sistemului de dinainte de 1989 erau alegerile "democra": de fiecare dată, în unanimitate, era ales Ceauşescu în funcţia de lider suprem, iar garnitura de tovarăşi de la conducere rămânea, cu modificări minore, aceeaşi.

PCR îşi conserva accesul la putere şi bani, iar cetăţenii erau obligaţi ă voteze "democratic şi liber", sub ameninţarea puşcăriei politice. Azi, locul terorii este luat de manipulare şi de forţa intrinsecă a banilor.

PCR s-a divizat şi multiplicat în toţi membrii clasei politice de azi şi susţinătorii lor, sub toate formele şi în toate combinaţiile. Şi exact ca un virus mutant s-a transformat şi s-a adaptat vremurilor noi, devenind din ce în ce mai imun la "antibiotice", mai performant, mai subversiv şi mai insidios. Orice om de bună credinţă care a intrat în sistemul politic, ori s-a virusat la rândul său, ori a fost rejectat de către anticorpi. Pofta patologică de putere şi de bani, dispreţul faţă de oameni, egoismul feroce, megalomania, corupţia, mafiotimsul, demagogia, lipsa de scrupule, au primit doar funcţii, titulaturi şi haine noi. Excepţiile sunt puţine şi ele nu fac decât să confirme regula generală.

Probemele României de azi nu sunt generate doar de 1000 de oameni politici şi funcţionari de stat. Luaţi-l pe oricare dintre ei şi înmulţiţi-l pe fiecare cu câteva sute de oameni - subalterni, rude, prieteni, membri de partid. La alegerile europarlamentare care tocmai au trecut, prezenta la vot a fost de o treime din numărul cetăţenilor cu drept de vot. Cifra în milioane generată de acest procent împărţiţi-o la numărul total de politicieni şi funcţionari de stat şi aveţi dimensiunea sistemului de mentalitate care conduce România. Sigur, există un mic procent de cetăţeni care şi-au anulat votul sau au votat doar din convingere civică, dar ei nu pot schimba nimic şi nu contează.

În România de azi, fie că nu te duci la vot, fie că că votezi cu cineva sau îţi anulezi votul, tot aia iese: sistemul şi mentalitatea pe care acesta se bazează îşi conservă statutul şi continuă să conducă România. Aceeaşi mentalitate toxică minoritară se perpetuează la putere de 25 de ani, pentru că sistemul ei a avut şi are grijă să nu se poată naşte nici o alternativă care să-i pună în pericol dominaţia. România se află în mod real într-o capcană unde votul celor care gândesc altfel este inutil - pentru că nu îi reprezintă nimeni. Şi mergând la vot, nu am face decât să re-legitimăm, la nesfârşit, mentaliatea conducătoare şi actualul ei sistem.

Zilele acestea, noi, cei care am ales să nu mai legitimăm prin vot acest cerc vicios, am fost jigniţi. Atrag atenţia că legea şi drepturile omului ne dau dreptul să nu votăm. Dreptul nostru de a nu vota nu este cu nimic mai prejos, mai puţin nobil, demn, moral sau civic decât dreptul celorlalţi de a vota.

×