Credeti ca mai exista eroi in Romania anului 2011? Culmea, mai exista! Si nu vreun pompier care scoate bebelusi din foc! Si nici vreun ISU care salveaza batrani de la inundatii! Si nici vreun medic care opereaza saraci prin tara in loc sa se imbogateasca el insusi stabilindu-se in spitale bine dotate din strainatate! Si nici vreun inventator care se incapataneaza sa se mai lupte cu coruptia din tara in loc sa-si vanda inteligenta strainilor! In mod cu totul paroxistic, exista eroi in chiar aparatul de stat. Unul dintre ei – cel putin de acesta am aflat noi, or mai fi si altii! – este dl Victor Cazana, care ocupa pana mai ieri functia de sef al Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarilor din Industrie (OPSPI), institutie subordonata Ministerului Economiei.
Nu-l cunoastem. Nu-i stim calitatile profesionale. Cert in ce-l priveste este doar faptul ca a fost demis din functie. Intamplator, tocmai in contextul misiunii FMI la Bucuresti. Coincidenta, desigur, se va spune! Ca nu este insa chiar o coincidenta o probeaza insusi motivul oficial al demiterii: 'ritmul lent in care a implementat unele decizii luate la nivelul ministerului'. Neoficial, s-a aflat ca dl Cazana, cu autoritatea pe care i-o conferea functia, s-a opus pur si simplu unora dintre privatizarile fortate pe care le cerea FMI. Si, culmea neobrazarii, s-a opus stapanului cu argumente solide! Domnia sa nu a fost impotriva privatizarii in general, ci impotriva privatizarii firmelor profitabile, singurele pe care pusese ochii FMI, cerand ca procesul privatizarii sa se concentreze asupra gaurilor negre, pe care FMI le ignora sau le reclama desfiintarea fara a avea in vedere sa puna ceva in loc. Abordarea dlui Cazana este una pur capitalista: In chiar numele eficientei, preocuparea trebuie indreptata cu prioritate spre ceea ce nu este performant! Dar, vai, nu ne aflam in capitalism, ci in colonialism!
Dincolo de ceea ce a transpirat pe surse, a existat si o dovada scrisa a respectivei impotriviri. Dupa o discutie a delegatiei FMI cu expertii Ministerului Economiei, care a iesit se pare cu scantei, a existat un comunicat al ministerului care prezenta si lista obiectivelor ce urmau a fi scoase la vanzare. Lipsea Electrica Distributie, exemplu relevant de firma profitabila, chiar si in administrarea ei de catre stat, si deci inutil a fi scoasa la privatizare! Caci nu exista vreun motiv, oricum nu acela al eficientizarii prin privatizare – baliverna vanturata de capitalul strain tocmai pentru a pune mana pe piesele rentabile.
Si distributia de electricitate este una dintre aceste piese, intrucat in distributie se strang banii din sistemul energetic, indiferent de capacitatea manageriala si de ciclul economic (crestere sau criza). De aceea, strainii au tabarat pe distributie si nu s-au infipt la productia de energie. De aceea, agenturile lor, gen FMI sau Comisia de la Bruxelles, fac presiuni pentru preluarea acestor piese, deja rentabile, si nu a celor cu pierderi! Cum spunea bine dl Franks, reprezentantul demolatorului principal al Romaniei, pe numele sau FMI, 'companiile de stat (cu referire la cele din urma) sunt ale poporului roman'. Statul roman n-are dreptul la fructe! El cu raneala! Cu roadele, doar strainii!
Nu trebuie sa ai Premiul Nobel ca sa intelegi aceste lucruri. Trebuie doar sa ai curajul sa le spui! in Romania anului 2011, insa, daca spui asemenea lucruri, esti demis! Nu conteaza daca ai argumente in ceea ce spui, conteaza doar ca ai infruntat pe stapanul strain.
Epilogul este mai mult decat semnificativ. Pe lista de privatizari de la finalul misiunii FMI la Bucuresti a aparut si Electrica Distributie! Iar dl Cazana, gasit tap ispasitor al expertilor romani neobrazati, a fost demis!
Fara sa vrea, dar cu meritul enorm de a sustine cu argumente ceva in firea lucrurilor – si nu numai in firea lucrurilor in general, ci chiar in firea capitalista a lucrurilor – dl Cazana, prin demitere, a fost transformat in erou. Eu cel putin asa il percep in vremurile acestea in care se vinde si tara, si sufletul! Dar sa fie clar. Nu vreun erou comunist al unei Romanii capitaliste, ci un erou capitalist al unei Romanii coloniale!