x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Un guvern galben-descurcăreţ

Un guvern galben-descurcăreţ

de Claudiu Saftoiu    |    05 Oct 2007   •   00:00

MIZE ŞI CRIZE ROMĂNEŞTI
Spectacolul moţiunii PSD picate va rămăne unul dintre momentele rarisime in care partidele romăneşti s-au acoperit de un ridicol absolut, in ansamblul lor. Aşa se intămplă, cănd scenarita bate viaţa. Frenezia cu care instituţii, politicieni, jurnalişti şi analişti s-au complăcut in a potenţa catastrofic un gest politic inutil şi fără finalitate clară lasă loc unei amare reflecţii: la Bucureşti, jocul politic e mic-pitic, provincial, orgolios şi păgubos. Ţară europeană, Romănia produce prin clasa ei politică o crasă dovadă de amatorism şi imaturitate la cel mai inalt nivel.MIZE ŞI CRIZE ROMĂNEŞTI
Spectacolul moţiunii PSD picate va rămăne unul dintre momentele rarisime in care partidele romăneşti s-au acoperit de un ridicol absolut, in ansamblul lor. Aşa se intămplă, cănd scenarita bate viaţa. Frenezia cu care instituţii, politicieni, jurnalişti şi analişti s-au complăcut in a potenţa catastrofic un gest politic inutil şi fără finalitate clară lasă loc unei amare reflecţii: la Bucureşti, jocul politic e mic-pitic, provincial, orgolios şi păgubos. Ţară europeană, Romănia produce prin clasa ei politică o crasă dovadă de amatorism şi imaturitate la cel mai inalt nivel.

Paradoxurile işi fac loc cu insistenţă in realitatea de zi cu zi. Paradoxal, cel mai vănat cabinet post-decembrist - Tăriceanu, şi cel mai căutat premier pentru decapitare - tot Tăriceanu - scapă ca prin minune de furia atacurilor totale. De trei ani, Cotrocenii portocalii vor căderea propriului guvern portocaliu. Degeaba. De două luni, baştanii albaştri din opoziţie şi-au sumeţit izmenele intr-un elan demolator anti-cabinet, care s-a făsăit zgomotos in turul propriilor pantaloni, ca după cea mai straşnică fiesta cu fasole.


Urmează un sezon toamnă-iarnă in care adversarii cabinetului cu nouă vieţi vor vedea doar galben-verde in faţa ochilor. Galben intens de liberal, asezonat cu descurcăreţul verde maghiar. Un alt paradox de zi cu zi este fragilitatea curios de rezistentă a actualului guvern. Lipsa sprijinului instituţional lateral a obligat cabinetul să recurgă la o politică de o flexibilitate extremă, care a dat rezultate remarcabile pe termen scurt şi i-a asigurat supravieţuirea.


Punctele forte căştigate de PNL ar fi: a) guvernul liberal inregistrează o nouă victorie, in condiţii de război total; b) PNL este relegitimat ca partid aflat la guvernare; c) opoziţia nu are practic capacitatea de a dărăma Guvernul Tăriceanu, cu tot cu sprijinul deschis al preşedintelui de ţară; d) PNL are in continuare acces la resurse financiare şi logistice, mai ales in pregătirea viitoarelor alegeri; e) tot liberalii vor organiza ciclul de alegeri din următoarele luni europarlamentare, locale, parlamentare; f) continuarea reformelor şi indeplinirea programului de guvernare; e) se menţine unitatea partidului in jurul liderului; g) menţinerea la guvernare permite intărirea capacităţii organizaţionale a filialelor PNL şi oferă oportunităţi pentru afirmarea liderilor locali ai PNL in vederea alegerilor locale din 2008. De asemenea, trebuie spus că eşecul moţiunii de cenzură depuse in această sesiune va asigura menţinerea Guvernului Tăriceanu cel puţin pănă la următoarea sesiune parlamentară. PSD nu va mai putea depune o altă moţiune de cenzură in această perioada, in vreme ce PD şi PLD nu au realmente capacitatea de a duce pănă la capăt un astfel de demers.


Trei sunt obstacolele peste care trebuie să treacă in curănd premierul Tăriceanu, pentru a dovedi că mai are forţă in exerciţiul guvernării: 1) Executivul trebuie să reglementeze situaţia juridică creată de respingerea ordonanţei privind restructurarea Guvernului, fapt care reprezintă, după moţiunea de cenzură, cea mai mare vulnerabilitate. Practic, toate acţiunile şi măsurile viitoare pot fi susceptibile din punct de vedere legal; 2) Trecerea bugetului pe 2008, in condiţiile pierderii sprijinului parlamentar al PSD. In ciuda frecventelor ameninţări cu testul bugetului, practica celor 17 ani de discuţii pe buget arată că interesul pragmatic pentru asigurarea continuităţii economice, in atăt de variate domenii, sectoare şi regiuni de administrare este mai mare decăt orice gălceavă politică. Aşa că bugetul va trece fără prea mari probleme şi va suporta desigur rectificări de parcurs - alte prilejuri de negociere care stau la indemănă premierului Tăriceanu; 3) Organizarea ireproşabilă a alegerilor europarlamentare.


Desigur, cabinetul Highlander işi va desfăşura de săptămăna viitoare un covor multicolor de consultări cu toate partidele, anunţate imediat după rezultatul votului la moţiune, cu scopul de a stabili priorităţile Romăniei in perioada următoare. Operaţiunea il va lăsa cu consultările de taină in soare pe preşedintele de ţară şi ar anula efectul posibilelor noi tărăşenii pe care acesta ar dori să le lanseze. Este un pas necesar, care să demonstreze deschiderea Executivului către dialog cu partidele parlamentare. In acest fel se vor găsi soluţii la problemele majore care preocupă cetăţenii şi va fi un prilej de integrare in programul guvernamental a unor propuneri menite să limiteze nemulţumirile exprimate de opoziţie.


Pentru moment, liberalii au ieşit teferi din incăierarea de cartier in care au intrat. Fără poliţistul de proximitate la colţ de stradă, riscul de a intra intr-o nouă cafteală la drumul mare e foarte posibil. Dar nu contează: Jean boxează!

×
Subiecte în articol: editorial