x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Un jmecher de Nobel

Un jmecher de Nobel

de Razvan Barbulescu    |    20 Aug 2012   •   18:20

UE se prabuseste, Merkel nu-si mai regaseste tonusul de concurs, Spania o tine in proteste, NATO se clatina. Americanilor le ruginesc F-urile la sol, ungurii raman cu autonomia in gat.

Base, eroul de la Rouen, placa turnanta a Anversului, omul care invartea planeta pe deget e victima. Cu Biblia invartita ca buzduganul, procurorii lui Kovesi incearca sa refaca echilibrul lumii.

Pana la referendum, ii plangeam de mila. Angela se unduia din solduri, il evita ca la corida. Romanii se simteau jigniti. El, nimic. Cu mana intinsa, usor aplecat, patriot. Sarkozi il trata ca pe baietii de cartier. Desi n-avea nimeni chef de el, il potoleau cu un semn discret, sa stea linistit, e de-al lor, e din gasca. Berlusconi, ce-l mai mangaia pe crestet. Ii spunea si bancuri, il batea pe umar, hahaiau impreuna despre gagici... nebunule! Politica subtire, europeana. Se intorcea la Ciresica in triumf.

Jocuri de glezne faceau parte din strategie. Fara ca UE sa se prinda, Base controla cu autoritate jocul, biruitor, intre primul licurici al lumii si microlicuricii UE. Pe 29 s-a ales praful. Sapte milioane si jumatate au ucis legenda europeana. Ca adeseori in viata, orice rau spre bine, CCR ne-a dat prilejul sa ne numaram. Gratie geniului electoral al lui Popeye suntem pe cale sa aflam ce mai e prin Romania, cati am mai ramas dupa indemnurile sale de succes: "Luati-va lumea in cap! Plecati in lume!, Plecati oriunde vedeti cu ochii! Salvati-va!".

De la numaratoare i s-a si tras. Auzim ca Romania abia de mai are vreo saispe milioane bune de vot, de imbarligat, in sensul pe care-l da Becali ideii de prostire.

Adevarul e ca. Meciul cu Geoana-Mihaela-dragostea-mea, castigat fraudulos, a fost momentul zero. Atunci i-a incoltit lui Base marea strategie electorala cu demografia variabila: multi pe liste, putini la vot. Lovitura de maestru. Ca la Rouen. Si, dintr-o data, buuuum! L-au busit sapte milioane si jumatate. Cand ii era lumea mai draga: vacanta, canicula, palmieri, lehamite, fara chef de urne. Cinci milioane (si alea furate) din 2009 plus inca doua milioane jumate din Romania "tacuta".

E drept, exista viata si dupa Basescu. Dar vom descoperi ca nici geografia nu mai e cea pe care contam. In 2009 a impartit tara, jumatate era a lui, jumatatea cealalta urma s-o recupereze. Socoteli de vaporean cocosat de sarsanale cu blugi, tigari, spirtoase fine. Din Comanita inca mai aude strigatul Monicai: sa ne luam Romania inapoi! Tampenia n-a salvat niciodata pe nimeni.

×