Nu în ultimul rînd, concentrarea campaniei pe candidatul la funcţia de premier poate avea efecte nu tocmai plăcute asupra lui Traian Băsescu.
Conducerea PSD a decis organizarea unui congres extraordinar al partidului pentru desemnarea candidatului la postul de premier. La rîndu-i, conducerea PD-L a dat să se înţeleagă existenţa mai multor competitori pentru ipostaza de candidat la şefia guvernului. Indiscutabil, în cazul celor două partide, e vorba despre o strategie electorală menită a stoarce voturi din procesul desemnării la funcţia de premier. PSD, prin spectacolul de sunet şi lumini al unei reuniuni cu final ştiut dinainte. PD-L, prin mimarea unei confruntări interne concepute pentru a păstra partidul în prim-plan mediatic. Ultimele decizii ale PSD şi PD-L ne întăresc în convingerea că partidele au priceput importanţa pe care o va avea, în campania electorală din toamnă, personalitatea desemnată pentru a conduce executivul în eventualitatea unei victorii la parlamentarele din acest an.
Produs al noii realităţi constituţionale, transformarea candidatului la şefia guvernului în locomotivă a partidului va avea efecte semnificative asupra campaniei şi a scenei politice:
1) Va face mult mai clară decît în anii electorali de pînă acum opţiunea pentru un partid la scrutinul parlamentar. Suprapunerea prezidenţialelor şi parlamentarelor făcea ca desemnatul pentru Cotroceni să ducă o campanie de făgăduieli pe care n-avea cum să le îndeplinească după ce ajungea preşedinte, deoarece majoritatea lor vizau prerogativele premierului. Luînd în serios aceste făgăduieli, mulţi alegători confundau opţiunea pentru prezidenţiale cu cea pentru parlamentare. După alegeri, ei constatau dezamăgiţi că preşedintele nu-şi ţine angajamentele din campanie. Acum, prin absenţa candidatului la preşedinţie, se poate realiza o unitate perfectă între făgăduielile premierului şi cele ale partidului. În campanie, candidaţii partidului la parlamentare nu vor înşela electoratul invocînd personalitatea candidatului la fotoliul de premier. Opţiunea electoratului va fi mult mai precisă. Angajamentele candidatului la şefia guvernului vor rămîne în aria prerogativelor guvernamentale. Spre deosebire de alegerile anterioare, cînd fiecare partid amesteca, în făgăduielile sale, chestiuni ţinînd de şefia statului şi chestiuni ţinînd de şefia guvernului, în 2008, campania se va concentra exclusiv pe politica în plan social-economic. Nu-i exclus ca şi campania să cîştige în conţinut, disputele între candidaţii la şefia guvernului rezumîndu-se la probleme ţinînd de executiv;
2) Pentru partidele care-şi vor desemna drept candidaţi şefii formaţiunii, campania va duce la întărirea autorităţii preşedinţilor; o situaţie complicată se va ivi însă la PD-L dacă va fi desemnat Theodor Stolojan. Cîteva luni bune, liderul PD-L, Emil Boc, va intra într-un con de umbră. Desigur, dacă nu cumva sînt adevărate zvonurile despre înlocuirea lui Emil Boc cu Theodor Stolojan. De asemenea, PD-L va avea a se confrunta cu surprinzătoarea schimbare în raporturile de forţă dintre aripa PLD şi aripa PD. Cu un Theodor Stolojan vedetă a campaniei, aripa PD îşi va micşora influenţa în partid.
Nu în ultimul rînd, concentrarea campaniei pe candidatul la funcţia de premier poate avea efecte nu tocmai plăcute asupra lui Traian Băsescu. Oricît de mult ar fi dispus Traian Băsescu să încalce Constituţia implicîndu-se în campanie, va urma o perioadă în care altele vor fi vedetele scenei noastre politice. Stolojan va deveni vedeta PD-L. Rămîne de văzut dacă lui Traian Băsescu îi va conveni o creştere spectaculoasă a altcuiva decît el în partidul pe care l-a condus cu o autoritate indiscutabilă. Ca să nu mai spunem că, în cazul unei victorii, supusul Theodor Stolojan ar putea să devină primejdios de independent de pînă nu de mult Stăpînul de la Cotroceni.
În cazul a cel puţin trei partide lucrurile par a fi decise în ce priveşte candidatul la postul de viitor premier.
Importanţa ieşită din comun a desemnării celui care ar urma să conducă guvernul ne avertizează însă că o astfel de decizie ar fi cerut o mai atentă cumpănire.
Nu e însă prea tîrziu ca partidele să opteze pentru alţi politicieni decît cei care par a fi acum siguri de desemnare.
Citește pe Antena3.ro