x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Un om egal un vot

Un om egal un vot

03 Noi 2004   •   00:00

Domnul Ghita M. Ghita din Vaslui povesteste ce-a vazut el la fiica-sa, in Germania, unde-i maritata de un an, cum o duc nemtii si, in general, cum merg lucrurile pe la dansii.



Ar fi stat mai mult, nu doar o luna, dar vin alegerile si domnul Ghita M. Ghita s-a intors acasa, ca nu cumva sa se aleaga presedintele si parlamentul fara votul lui. Daca ar exista acest titlu, domnul Ghita M. Ghita din Vaslui ar trebui declarat fruntas pe ramura. - Sa ne traiesti, nene Ghita! Cum e, bre, pe acolo? Merge treaba, merge?
- Cum sa hie, ghini, farti ghini, ghiini di tat! Si tat bei si si manansi, si ti umfli, ca omu’!
- Lasa, bre, ca numai dezumflat nu te stiu. Da’ pe unde ai umblat?
- Di colo, colo. Nebunesti di cap cu mersu’. Vai di noi, numa’ ruman sa nu hii. Vai di chiserili miali!
- Da’ macar are parale neamtul ala al Mariei, are casa, are un rost? In ce oras zici c-ai fost? Unu’ mare?
- Da’ drasii li cunoasteti pi tati?! Si chiami la fel. Targu sela nu-i nisi mic, nisi mari. Ari, uite ase, o stradi luuungi, merji si iar merji… Cum tresi di magazen, pi driapta ii Maria.
- Pai, cum ii spune orasului: Nürnberg, Gutenberg, Pisenberg?
- Ase, ase, cu ghini li nimaresti. Are si gari. Cum vii di la gari, sui natel o stradi, mai sui una si si vedi magazenu’. Pi driapta ii Maria. Da-i plin cu tat si vriai.
- Cine e plin?
- Magazenu’. Mi-o zas fata: Tati, iai matali si pohtesti si-ti plasi. Da si-i tati alia, ci scrie nemtiasti, nu-ti zasi nimenea. Am gramadit in carusor si eria mai mari, mai colorati, mai lusoasi. Cu multi botoani. La ei, ca la dracu’! Se-i mari, ii ieftin, se-i mic, ii scump. Nu te atinji.
- Bine, bine, asta in magazin. Da’ Maria lucreaza, omul ei are slujba? Ce faceai toata ziua singur in casa?
- Ari niamtu’ in casi tati felurili din masinarii. Ti privesti la eli, ti asezi frumos la televizar, ti ochesti pi jiam, si vedi magazenu’, si vedi si gara, ca etaju’ lu niamtu’ ii la zasi si sa vedi diparti. Ti bucuri. Vezi lumia, cari intri si iasi, intri si iasi, nu sta nimerica dijiaba-n Jarmania. Ii, cum zisam, magazenu mari, mai ii sel di la gari, cum sui strada, pi driapta ii Maria. Pacat c-a aruncatara jumati!
- Ce-a aruncat, ce jumatate?
- Lucrurili miali di la magazen. Frumoasi, colorati, cu multi butoani si iei li dau la gunoi. Numa punji si-am mai adunat. Am dus in sat doua jamantani di punji. Ii ghini la iei, da mari pacat ci nu pastriazi. Se-i mai bun, ie dus la gunoi. Tata ziua ieriam la gunoi. - Si cu cine zici ca votezi, nene Ghita?
- Cum cu sini?!! Cu dom’ Iliescu.
- Pai vezi ca nu se poate. Nu-i da voie Constitutia a patra oara.
- Se Constitutie? Ni cacam pi ia di Constitutie.

×
Subiecte în articol: editorial