Toata lumea s-a ocupat de provocarea de la Pitesti. A scapat iscodirii reactia celui provocat: PNL-ul condus de Calin Popescu Tariceanu.
Din datele de pana acum, reactia PNL se defineste prin urmatoarele miscari:
a) Liderii de la Centru, in frunte cu premierul, s-au straduit sa bagatelizeze momentul.
Imaginea dorita a se statornici in opinia publica e cea de oameni care au treburi mult mai importante pentru tara decat sa se ia la harta cu "niste cetateni".
b) Liderii de filiale din tara s-au pus in miscare pentru a expedia la Centru telegrame de adeziune la politica actualei conduceri si de condamnare a celor cinci dizidenti, care nu mai au mult si vor primi eticheta de Banda celor 5.
c) Conducerea actuala a avertizat membrii si activistii sa nu colaboreze cu grupul dizident sub amenintarea cu sanctiuni mergand pana la excluderea din partid.
a.) Concentrarea tuturor vorbitorilor pe denuntarea guvernarii actuale, identificate, printr-o manevra abila, cu guvernarea unui singur partid: PNL. In plan electoral e o lovitura puternica daca ne gandim la credibilitatea denuntatorilor, data atat de locul in sondaje, cat si de impresia ca apartin Puterii. Criticile de la Pitesti, multe indreptatite, n-au fost percepute ca izvorand din prestatia de rutina a Opozitiei. Prin vigoarea, prin ascutimea, prin credibilitatea lor, ele au fost infinit mai puternice decat galagia ratelor din PSD. Vizand electoratul Aliantei, atacurile de la Pitesti au mai smuls o halca de simpatie de la PNL pentru a o face cadou PD.
b.) Oficializarea Grupului, dar mai ales lansarea proiectului Federatiei au creat pe harta politica a tarii un centru catre care se pot indrepta toate nemultumirile din PNL. Potrivit unora, numarul nemultumitilor de actuala conducere e destul de mare, actiunea de la Pitesti bazandu-se pe informatii solide venite din tara. Nu stim daca Theodor Stolojan a vrut sa dea un semnal nemultumitilor actuali. Sigur e ca a reusit sa dea un semnal nemultumitilor potentiali. Si cum un partid, mai ales cand e la guvernare, nu duce lipsa de nemultumiti, acestia vor avea in Grup fie si un punct de sprijin moral.
c.) Prin mediatizarea de proportii, momentul de la Pitesti a reusit sa adanceasca imaginea unui PNL zguduit de framantari interne, gata sa se rupa.
Din experienta PSD se vede clar ca un partid cu o asemenea imagine isi pierde din electorat. Electoratul ezitand sa parieze pe o formatiune care nu da impresia de stabilitate interna. Sunt constienti liderii PNL de pericolul major reprezentat de lansarea oficiala a Grupului Stolojan? De un raspuns vom putea vorbi doar in zilele urmatoare cand ar trebui sa asistam la reactii mult mai profunde decat cele de pana acum, mai mult decat superficiale.