x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Un Pirpiliu la Marseille

Un Pirpiliu la Marseille

de Razvan Barbulescu    |    02 Ian 2012   •   21:00

In ton cu mesajul de An Nou al pre­se­dintelui, menit sa reinvie in sufletele lo­cuitorilor optimismul si credinta ca in 2012 pot supravietui facturilor doar daca sunt solidari, deputatul Pirpiliu propune sa deschida stagi­u­nea parlamentara cu proiectul legii contra cersitului.

Gandul l-a plesnit pe strazile Marsiliei. O flana prin centru, in pauza de congres. Marsilia e recunoscuta pentru istorie, arhitectura, vestita echipa de fotbal OM si celebrele tabere de romi. Doua la numar. Din care francezii tocmai ne rambursasera o transa. Mai ales in nord, Marsilia are traficanti, cafturi de strada si hotie cat incape. Dar nici urma de cersetori. Pentru ca ni-i dau noua inapoi, isi zise deputatul. Fiindca suntem fraieri, le mai inghitim si mistocareala. Pirpiliu s-a documentat: la Paris, daca vrei sa cersesti, platesti. Pe Champs Elysees te-ndoaie taxa.

Atins in fibra patriotica de ironiile tembele ale francezilor care nu ne scot din cersetori, Pirpiliu a decis sa dreaga imaginea Romaniei in lume. Cand avionul a atins pista Otope­niului, deputatul avea legea clara in cap. Ori nu pupi nici un colt de strada, ca in Marsilia, ori platesti, mai tare ca la Paris.

Cersitul la Guvern ar trebui amendat exemplar. La metrou asa si-asa, la Parlament, amenda si puscarie. Cersitul din Modrogan pana in Victoriei, trei salarii minime.

Milogeala la poarta Cotrocenilor, cu sapca de pamant, trebuie sa-ti manance ficatii. N-ai bani de medicamente, cersesti doar in sectorul lui Vanghelie.

Deputatul s-a prins: e nasol cu proprietarii de retele organizate. In spa­tele lor sunt interlopii grei. De ne­clintit. Asa ca legea va da de pa­mant (in pamant) cu solitarii cardiaci, diabetici, indoiti de sale si de frig.

Eu am trei cersetori preferati pentru care incalc legea Pirpiliu. Unul ajuns pe insulina, aproape orb, de vreo saptezeci si ceva de ani, la Victoriei. O babuta tot cu diabet, in pra­gul unui Mega Image. Si o a treia, co­co­sata, care vinde servetele sau flori, dupa anotimp, pe care o iau badigarzii cu vorba buna: hai, babo, gata cu cersitul, cara-te, ca te iau la suturi!

Din perspectiva apartenentei, le­gea Pirpiliu este inechitabila. In­tru­cat retetele mafiote sunt imposibil de bulit, legea Pirpiliu incepe curatenia cu aia ai nimanui, cu bosorogii fara dinti care musca nemilos din piata ma­fiei "complicat de destructurat". Ex­pulzati din Marsilia, romii din re­te­le vor cersi linistit in tara.

Pana la urma, orice rau spre bine. Snopiti de noile preturi, taxe si im­pozite, care vor scoate tara din criza, dar si de legea Pirpiliu, bosorogii vor lua drumul Parisului.

×