Luni, Basescu a propus un troc: renunta la doi ani de mandat daca USL accepta revizuirea Constitutiei. El miza pe dorinta celor din USL de a-l vedea plecat de la Cotroceni. Si, daca ne uitam bine, tot ceea ce s-a intamplat in ultimele doua luni a purtat acest mesaj: nu puteti guverna cat sunt eu presedinte.
Capcana era evidenta. Nici prin cap nu-i trecea sa demisioneze. Dar avea nevoie ca de aer de o mare lovitura de imagine. Daca cei din USL acceptau aceasta propunere, Basescu putea spune ca adversarii sai politici nu sunt interesati decat de putere si de nimic altceva. Stia in acel moment ca acestia ii pregatesc suspendarea? Probabil ca da.
E bine de reamintit cum s-a ajuns in aceasta situatie fara iesire.
In aprilie, guvernul Ungureanu parea de nezdruncinat. Intreaga lumea politica astepta alegerile locale. Peste tot, o apatie generala. Brusc, mai multi membri PDL isi dau demisia si trec la USL. In doar cateva saptamani, USL obtine majoritatea si preia guvernarea. Totul a fost suspect de usor. Nu cumva s-au pripit, tinand cont ca alegerile parlamentare sunt peste doar cateva luni? S-a spus: e momentul potrivit.
Alegerile locale confirma ce spun sondajele: victorie zdrobitoare. USL se relaxeaza: alegerile parlamentare vor fi o formalitate, suspendarea lui Basescu va avea loc dupa. Dintr-o data, noul guvern se confrunta cu tot felul de scandaluri mediatice. Ostentativ, Basescu da de inteles ca el este adversarul. Isi doreste sa enerveze, provoaca USL-ul sa reactioneze.
Presedintele vrea razboi acum si nu dupa parlamentare. De ce? Intr-o asemenea varianta, mai are sanse de supravietuire. Inca mai controleaza structurile de forta ale statului. Dupa alegerile generale castigate de USL, cu toata parghiile puterii pierdute, ar fi fost o chestiune de timp suspendarea si inlocuirea lui din functie.
Impresia de haos devine tot mai persistenta. Este exact mesajul promovat de echipa Basescu: USL nu poate guverna.
Miscarile din parlament sunt menite sa reflecte noua distributie a puterii parlamentare. Inlocuirea presedintilor celor doua Camere nu are nici o legatura cu fortarea principiilor statului de drept. Orice coalitie majoritara isi impune propria politica (la fel a facut si coalitia condusa de PDL).
Dar aici e alt joc cu alta miza: supravietuirea lui Basescu in functia de presedinte. Acesta spera sa aiba o imagine de victima, la fel ca la suspendare. Mai are un avantaj: opinia publica incepe sa uite de guvernarea abuziva si incompetenta a PDL-ului, de excesele anticonstitutionale ale lui Basescu. Si se bazeaza pe "zgomotul alarmist" al acuzatiilor privind o lovitura de stat. Nici vorba de asa ceva. E doar manipulare menita sa sperie. De aceea sunt de asteptat tot felul de diversiuni in care, probabil, va fi antrenata si strada.
Un lucru e clar: nu vom avea prea multa liniste. Si, de data aceasta, exista toate sansele ca "razboiul" declansat de Basescu sa-i fie fatal ca om politic, iar toate calculele sale sa se dovedeasca, in final, a fi fost gresite.