Ma asteptam ca, fiindu-i debarcata cohorta de yesmeni, impropriu numita "Guvernul Romaniei", care, in cap, de altfel, cu insusi presedintele tarii, nu cutezau sa-l traga de maneca, sa nu se mai poarte ca un guvernator intr-o colonie, sau, mai pe-aici si intr-o nu prea indepartata istorie, ca un pasa de la Stambul intr-o raia, amasadorul Mark Gitenstein sa-si vada de treburile lui diplomatice si sa nu mai intre cu cizme de cowboy in treburile interne ale Romaniei. M-am inselat.
Omul isi continua sirul aprecierilor iritante, persistand in a da indicatii administratiei bastinase. Invitat la TVR si fara ca moderatorul sa-i atraga atentia, cu deferenta discretie, ca sare din nou calul, Mr. Gitenstein a indicat si noii Puteri pe cine, unde si cum sa numeasca in inalte demnitati ale statului roman. Nu m-a mirat ca in decembrie 2011 afirmase ca "ar fi un lucru bun prelungirea mandatului lui Daniel Morar" la DNA, fie si modificandu-se pentru o persoana legea, deoarece acestuia tocmai ii expira un al doilea mandat. Nu m-a mirat, pentru ca prim-ministru era Emil Boc, conducerea Parlamentului era portocalie, iar la Cotroceni veghea tutorele lui Morar si Kovesi. Iata insa ca dl Gitenstein nu-si schimba naravul. "Nu am discutat cu noul ministru al justitiei despre numirea unui nou procuror general si a unui procuror sef la DNA".
Aud, citesc apoi si recitesc textul si nu-mi vine sa cred. In ce calitate ar fi putut discuta ambasadorul politica de resurse umane si numirea in functii esentiale ale statului roman?! A semnat cumva Traian Basescu, fara sa fi avut mandat, vreun tratat in care metropola pentru Bucuresti este Washington? Daca nu, de ce nu i-a retezat pana acum lui Mark Gitenstein (dar si predecesorilor sai) apetitul de a se erija in diriguitori ai Romaniei? Ca sa intre bine in cap noii Puteri, ambasadorul a continuat: "Ar fi greu de gasit o persoana mai potrivita (...) ca Daniel Morar". "Va fi greu pentru oricine ar fi numit, pentru ca va fi comparat imediat cu Laura Kovesi si Daniel Morar".
Ce spui, brother?! Lumea juristilor incepe si se termina in Romania cu cele doua personaje, atat de controversate, ele insele autoare sau girand gafe profesionale de proportii ale subalternilor lor, timp de aproape opt ani?!
Din partea lui Traian Basescu nu ma astept la nici o reactie fata de aceasta noua imixtiune grosolana in treburile interne ale tarii. E el insusi obisnuit sa se amestece unde nu trebuie, sau - in cazul de fata - sa pupe papucul Licuriciului cel Mare. Un punct de vedere, insa, e de asteptat din partea premierului Victor Ponta, in masura in care restabilirea demnitatii nationale figureaza in programul de guvernare. Si, mai ales, e de presupus ca, asa cum e practica diplomatica, ministrul de externe, profesorul Andrei Marga, sa-l convoace pe trimisul american si, pe indelete, la o cafea, sa-i explice cece ce se pare ca nu l-au invatat pe Potomac. Anume, ca un ambasador nu-i un vechil, nici barem un arendas, ca trebuie sa se inscrie strict in atributiile sale diplomatice si sa respecte statul unde a fost acreditat.
Ma intreb care ar fi reactia Departamentului de Stat, daca ambasadorul roman ar insista si ar face inadmisibile presiuni ca in functiile de procuror general al SUA si de sef al Departamentului de Justitie sa fie numite acele persoane, neaparat ele, care sunt agreate de el insusi sau chiar de Guvernul de pe Dambovita. Scenariu absurd? De ce? Doar statele sunt egale in drepturi...