x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Un singur judeţ-pledoarie pentru o democraţie ieftină.

Un singur judeţ-pledoarie pentru o democraţie ieftină.

de Adrian Năstase    |    14 Iun 2011   •   21:00
Un singur judeţ-pledoarie pentru o democraţie ieftină.

Recunosc, cu onestitate: Traian Ba­ses­cu da dovada de o consecventa po­litica exemplara! El si-a propus sa re­formeze, de unul singur, tot ce e esen­tial in statul roman si realizeaza acest lucru saptamana de saptamana, pas cu pas, folosind aceeasi procedu­ra democratica: elaborarea de pro­iec­te ca rezultat al monologului interior. Ce mai ramasese important dupa Constitutie? Organizarea ad­mi­nis­tra­tiva a statului. Acest om energic isi propune sa o schimbe din radacini si pe ea, fara sa aiba nevoie de un sfat, de o dezbatere, de o alta competent oarecare, straina spiritului sau revo­lu­tionar.

Cum fac parte din opozitie, nu pot sa nu particip totusi la acest efort cu o oferta alternativa. O sa o enunt pe scurt: organizarea administrativ-teritoriala a Romaniei trebuie sa cuprinda un singur judet, cu capitala la Bucuresti. Poate vi se pare excesiv? Prea revolutionar, prea descentralizator? O sa-mi apar proiectul si ii voi expune pe scurt avantajele.
E evident ca, si intr-o varianta cu opt judete, ramane riscul sa existe cel putin opt baroni cu familiile lor. In varianta mea nu mai e loc decat pentru unul singur.

In al doilea rand, daca vorbim despre economii la buget, mi s-ar parea firesc sa mergem pana la capat. Un judet egal un singur rand de decon­centrate. Un singur consiliu ju­de­tean. Un singur prefect. Nu v-am convins deja? Pai, lucrurile nu se opresc aici. Primul-ministru ar urma sa fie si prefect. Parlamentul ar urma sa fie si consiliu judetean. Ministrii ar urma sa fie si sefi la deconcentrate.
Economiile pentru stat ar fi uriase si in alte domenii. Hai sa ne gandim putin la infrastructura. Nasterea si intretinerea unui drum national, de pilda, costa mult mai mult decat in cazul unui drum judetean. Dar, daca exista un singur judet, toate drumurile devin judetene, deci costurile lor scad simtitor.

E firesc sa ne gandim si la zona pri­vata intr-un moment de criza in care investitiile sunt dificile si ris­can­te. Cu un singur judet, de pilda, nu mai exista presa centrala si presa lo­ca­la. Ele se suprapun. Investitii mai mici, eficienta mai mare. Echipele de fotbal au dificultati cu banii? E greu sa intretii mai multe ligi cu numeroase echipe? Raspunsul e simplu: un judet egal o liga. Liga I si campionatul jude­tean devin un trup si un suflet. Mult mai usor de gasit 18 echipe.

Las pentru final argumentul su­prem. Un singur judet ajuta justitia. Adio Tribunale Judetene, apeluri si recursuri inutile! Curtea Suprema devine si Tribunal Judetean. Singurul. Iar daca e sa mergem pana la capat, judecatorii ar trebui inlocuiti cu pro­cu­rori si, in fine, rechizitoriul poate deveni, pe loc, sentinta. Repede, fara cheltuieli. Dupa o analiza atenta, proiectul meu are o singura hiba aparenta. Se fac atat de multe economii, incat ra­man foarte multi bani. Ce sa faci cu ei? Cum sa-i cheltuiesti intr-un singur judet? Nu-i cheltui. Asta este san­sa ca Romania sa devina mare exportator de capital, sa investim in Statele Unite, Norvegia sau China. Sa ocu­pam locul care ni se cuvine nu numai pe harta noastra, dar si pe harta lumii. Daca nu, ii cheltuim in alegerile viitoare.

×
Subiecte în articol: editorial