In absenta a trei partide (pentru ca si PNL trebuie inclus printre absenti, chiar daca s-a infatisat de unul singur in vinerea dinaintea Bratislavei), maretele consultari de la Cotroceni s-au redus la un taifas cu liderii PD.
In absenta a trei partide (pentru ca si PNL trebuie inclus printre absenti, chiar daca s-a infatisat de unul singur in vinerea dinaintea Bratislavei), maretele consultari de la Cotroceni s-au redus la un taifas cu liderii PD.
Si cum intalnirea cu PD a avut loc noaptea tarziu, ea putea fi mutata la bodega Golden Blitz.
Ar fi fost suficienta o masa aranjata cu deosebit respect pentru un client atat de statornic.
O masa cu frapiere de rigoare si cu ospatarite in pozitie respectuoasa, disponibile la piscatul de fund.
Convivii au ramas la Cotroceni. Asta nu inseamna ca faimoasele consultari au fost altceva decat un sprit politic al presedintelui cu tovarasii sai de partid. Un sprit in timpul serviciului.
Ne-a confirmat acest
adevar insasi conferinta de presa a presedintelui de ieri
dupa-amiaza.
Trecand rapid peste tema pentru care au fost chemate partidele la Cotroceni - reforma clasei politice - Traian Basescu s-a referit la: Legea spitalelor, Legea achizitiilor publice, bugetul pe 2006, conflictul dintre Monica Macovei si presedintele CSM, securizarea frontierelor, alegerea europarlamentarilor in 2006.
Au lipsit din discursul prezidential si din raspunsurile la intrebari alte lucruri care - banuim - au fost discutate la spritul politic de la Cotroceni: sansele echipelor romanesti in Cupa UEFA, divortul Danei Razboiu, sanii Nicoletei Luciu si impacarea istorica dintre Mihaela Radulescu si Andreea Marin.
Momentul de ieri dupa-amiaza a fost, asadar, o incercare stangace de a ascunde un esec sub perdeaua de fum a vorbelor de prisos.
Oricat s-ar stradui trambitasii prezidentiali sa arunce vina acestui esec pe seama formatiunilor absente, vina ii apartine exclusiv presedintelui.
Traian Basescu a facut ca PRM sa nu participe, declarand la intoarcerea din SUA ca nu-l intereseaza opinia partidelor parlamentare. La o adica, a sustinut el, va convoca un referendum consultativ. In aceste conditii, PRM a avut dreptate sa nu mearga la Cotroceni. Daca Traian Basescu apeleaza la popor, peste capul partidelor, ce rost mai au consultarile?!
Caracterul lor formal e izbitor.
Sau, cum spune comunicatul PSD, caracterul lor de mascarada.
Si PSD n-a venit din vina exclusiva a presedintelui.
Declaratiile agresive ale lui Traian Basescu n-au fost, cum unii lideri PSD sustin aiurea, o jignire la adresa PSD.
Au fost o decadere a lui Traian Basescu din conditia constitutionala de presedinte.
Formatiunile parlamentare au fost invitate in virtutea articolului 82 din Constitutie, paragraful 2.
Potrivit acestui paragraf, presedintele Romaniei "vegheaza la respectarea Constitutiei" si "exercita functia de mediator intre puterile statului, precum si intre stat si societate".
A veghea la respectarea Constitutiei presupune a o respecta mai intai.
La Craiova, Traian Basescu a indemnat partidele Coalitiei sa nu-si gaseasca odihna pana nu-i schimba pe cei doi presedinti ai Camerelor.
In Parlament e o disputa intre partidele politice.
Prin Constitutie, presedintele e obligat sa se pastreze departe de luptele politice.
Traian Basescu s-a varat in disputa dintre partidele politice din Parlament de partea uneia din fortele combatante.
Prin asta a incalcat Constitutia.
Exercitarea functiei de mediator propune, la fel, pastrarea deoparte de fortele angajate in disputa.
Cum sa mai fii mediator cand tu insuti esti jucator?
Din acest punct de vedere, Traian Basescu s-a descalificat singur. A renuntat prin proprie vointa la calitatea de mediator.
In aceste conditii, era greu de presupus ca PSD va merge la Cotroceni.
Esecul momentului de la Cotroceni a fost o lectie pentru Traian Basescu. Nu cred ca domnia-sa a invatat ceva din ea. Nu de alta, dar, asa cum el insusi a recunoscut, n-a stat bine cu invatatura in copilarie.