x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Un uger plin pentru PDL

Un uger plin pentru PDL

de Nicolae R Dărămuş    |    22 Noi 2011   •   09:43
Un uger plin pentru PDL

Hipermediatizatul spectacol al oilor alfabetizate sub ghioaga ciobanului sef de la Consiliul Judetean Suceava pare sa-si fi stins ecourile, drept care, nu demult, stana ghiolbaniei bucovinene, cu cojoacele sale pedeliste, s-a mutat in capitala. Postul de televiziune Kanal D s-a ingrjit sa transmita in direct activitatile "stanei improvizate in centrul Bucurestiului' – cum lamurea guresa reportera - pentru ca o tara intreaga sa se convinga ca "prostul daca nu-i fudul, parca nu e prost destul'.

Traditionala cosmelie de scanduri, tarcul, cateva oi samponate, mulgatorul cu galeata traditionala din inox si buciumasul au constituit recuzita necuvantatoare a stanei, in vreme ce baciul Nita si un tanar interpret al noului val de folclor smecheresc, au contribuit, prin vorba, cantec si fapta, la inchegarea atmosferei culturale a asezamantului.

Baciul Nita a deschis reportajul. Interpretat de neobositul presedinte al filialei PDL din Gura Humorului, trupesul Gheorghe Nita – patronul firmei de lactate "NIRO', director al Intreprinderii Locale de Drumuri si Poduri (in calitatea sa de medic veterinar pesemne) si fost candidat la primaria din Gura Humorului -, baciul cu cojoc, itari, caciula brumarie si mustata, a rostogolit din toti rarunchii cuvinte bolovanoase despre o tocanita ce fierbea intr-un ceaun si care, vezi bine, trebuia sa ii faca pe turistii din toate colturile Romaniei si lumii sa vina in Bucovina. Insarcinat de catre partid sa faca pe prostul neaos, Gheorghe Nita se achita stralucitor de aceasta sarcina, de ani de zile, iar vioiciunea si naturaletea cu care o face par sa ii asigure un loc etern in galeria fudulilor pomeniti de proverbe.

De la el, prezentatoarea a trecut la tanarul interpret care afirma ca stie sa cante si sa mulga oile "ca la tara'. Zis si facut. Intrebat cum deosebeste o oaie rea de lapte de una buna, omul a raspuns barbateste, tragand cu ochiul:' Pai te uiti, pui mana si vezi care oaie are pulpa mare. Pulpa, ugerul, adica. Asa ca sa ai ce prinde. Cam cum are Sanziana Buruiana'. Si, spre a fi sugestiv, cu palmele desfacute, a aratat dimensiunea unui sutien imaginar. S-a aplecat apoi si a prins sa mulga, in vreme ce, chircit la coada oii, a cantat ceva, pe cat de vesel pe atat de caznit. A fost si el a fost intrebat de ce trebuie sa vina turistii in Bucovina, iar raspunsul "Pentru ca avem afinata, cas si branza buna' a completat cu pertinenta disertatia persuasiva a baciului de partid.

Reportajul de la stana s-a incheiat apoteotic: cedand insistentelor cu care tanarul cantaret baga in obiectivului camerei galeata sa din inox, subliniind ca mulsese cu adevarat si ca trebuia vazut laptele cald, operatorul a "plonjat' in vas: din cele doua degete de lapte cu adevarat proaspat, isi strigau stridenta negricioasa fragmentele unor cacareze vechi, desprinse de pe lana.

×