x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ungureanu si-a plantat sub fund trei bombe

Ungureanu si-a plantat sub fund trei bombe

de Sorin Roşca Stănescu    |    29 Mar 2012   •   11:11

Prima este Institutul de Medicina si Farmacie din Targu Mures, unde, cel putin pentru moment, facultatile si-au pierdut acreditarile. Diplomele nu mai sunt recunoscute. Nici macar cele ale studentilor straini. O bomba umana. Asupra subiectului vom reveni. A doua bomba cu ceas este afacerea Chevron, perfectata in secret si care dinamiteaza Barladul, Vama Veche, Adamclisi si Costinestiul. Este o bomba cu gaz. A treia este vanzarea a 60 la suta din rezervele de cupru ale Romaniei in conditii cel putin dubioase. Este bomba rezervelor strategice. Ultimele doua cu numitoarele lor comune: secretul extrem de suspect si incalcarea legislatiei de mediu. Sa detaliem.

Chevron, un colos din Statele Unite, tocmai a dat o modesta lovitura in Romania. Sub cuvant ca ne asigura independenta energetica, aparandu-ne de rusi. Sa nu cumva sa se transforme intr-o independenta energetica fata de romani. Dar, pana una alta, pana cand vom afla suficient de multe detalii, trebuie consemnat, ca prim element, faptul ca acest contract contine clauze secrete. Si asta dupa ce Presedintele Romaniei si reprezentantii de varf ai coalitiei au facut un nemaipomenit tapaj timp de luni de zile, legat de necesitatea de a nu mai exista niciodata contracte comerciale cu clauze secrete si, se intelege, de a fi desecretizate cele de pana acum. Iata ca din nou liderii nostri politici, in frunte cu primul ministru si Presedintele Romaniei, actioneaza pe sub masa.

Ca si cand au ceva de ascuns. Ca si cand ceva este extrem de murdar. Si ce va exploata Chevron? Gaze de sist pe un urias perimetru, care cuprinde atat zona adiacenta orasului Barlad, cat si localitati faimoase din punct de vedere turistic, arheologic si cultural, cum sunt Vama Veche, Adamclisi si Costinesti. Si prin ce metoda? Printr-o metoda veche, din ce in ce mai contestata de ecologisti, si pe buna dreptate, denumita fracturare hidraulica. De fapt, explozii la mare adancime sub panzele freatice, soldate cu afectarea si chiar contaminarea ireversibila a acestora.

Dar aceasta este o discutie tehnica, pe care o vor aprofunda specialistii. Pe noi ne intereseaza, dincolo de clauzele secrete care pot ascunde lucruri necinstite, faptul ca nu exista, in spatele acestui contract, studii de impact de mediu, studii de impact arheologic, cultural si turistic, ca nu exista nici macar o semnatura ori un aviz al Ministerului Culturii dar, in schimb, si-a pus semnatura Laszlo Borbely, ministrul Mediului, fara a avea nicio acoperire in acest sens. Si ne mai intereseaza faptul ca nu a fost consultata comunitatea, ceea ce era obligatoriu. Pana una alta, din cateva directii, miroase urat. Foarte urat.

La fel se intampla si in ceea ce priveste zacamantul de cupru de la Cupru Min Abrud. Este evaluat la 3,6 milioane tone iar valoarea sa e estimata la 20 miliarde de dolari. A fost vandut peste noapte pentru 200 milioane de euro, inca neincasati, unei societati infiintate ad-hoc, Roman Copper, care are un actionar unic canadian Bayfort Capital Partners. Reprezinta 60 la suta din rezerva strategica a Romaniei si unul dintre cele mai mari zacaminte din Europa. Si mai exista acolo si aur, intr-o concentratie de un gram la tona, foarte aproape de concentratia de la Rosia Montana. Nici aici nu exista autorizatii de mediu valabile. Ci doar autorizatii expirate.
Nu imi vine sa cred ca noul Guvern de la Bucuresti este de tip sinucigas. Ca si-a facut-o atat de repede cu mana lui.

● Sursa: CorectNews

×
Subiecte în articol: editorial