x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Uniunea Europeana in fata necesitatii unei noi strategii de securitate

Uniunea Europeana in fata necesitatii unei noi strategii de securitate

de Vasile Leca    |    08 Aug 2015   •   15:47

Dupa evenimentele din Ucraina, intreaga constructie europeana a intrat intr-un sistem de dezorientare si nesiguranta . Liderii UE, au urmarit proiectul extinderii dominatii de evolutiile Rusiei care nu mai era interesata de colaborare cu partenerul european ci de” dezintegrarea fratelui “ de o viata, indiferent de costul operatiei.

In acest context firesc era ca UE sa se autoregleze dupa noile evenimente, aspect care nu s-a intamplat .S-a simtit nevoia unei noi strategii de securitate pentru ca cea din 2003 a fost buna pentru trecut cand “ Europa nu a fost niciodata atat de prospera,atat de sigura ,atat de libera “ ( Ana Palacio , fost ministru de externe spaniol ) , uitand ca astazi traim intr-o alta imagine.

Contextul actual diminueaza rolul global al UE si implicit celelalte functii cu precadere viabilitatea proiectului european. Compartimente precum Parteneriatul Estic, Agenda Europeana pentru Migratie si Strategia de Securitate Energetica isi pierd din functii prin nivelul scazut al utilizarii solicitand o structura unificata capabila sa raspunda amenintarile de securitate .

Noua strategie de securitate trebuie sa pregateasca raspunsuri pentru pericolele iminente ce amenita Europa si asta pentru ca Rusia a revenit mai repede decat se credea la provacari traditionale ,folosind terorismul transnational “ drept cartea din maneca”in disputele cu partenerii europeni, si nu numai.

Migratia nu mai este o tema de privit ci de atentie pentru ca poate afecta identitatea si valorile europene .Devalorizarea proiectului european reprezinta pericolul principal pentru ca afecteaza forta Europei de a raspunde incercarilor de slabire a unitatii si coeziunii continentului.Din aceste considerente, noua strategie de securitate impune o alta perspectiva profund legata de dezvoltarile recente.

Federica Mogherini, inaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate , considera amplificarea gradului de implicare a statelor in dezbaterile comunitatii ,drept un factor important in atribuirea propietatii asupra strategiei elaborate.Pierderea ratiunii de a adera la o prosperitate comuna reprezinta de fapt pierderea ideii de a mai face parte din UE, iar de aici consecintele incep sa se vada astazi.

Procesul de intergrare europeana a fost valoros prin standardele si criteriile promovate dar si prin promovarea domniei legii si a ratiunii bunei guvernari.Aceste principii isi mentin actualitatea pentru ca si-au dovedit viabilitatea iar abandonarea lor este greu de acceptat.

×
Subiecte în articol: uniunea europeana securitate ucraina