x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Urâtul sau frumosul din oglindă.

Urâtul sau frumosul din oglindă.

de Maria Timuc    |    22 Iun 2011   •   21:00

Multi, foarte multi oameni nu-si apreciaza chipul, corpul, nu-si recunosc frumusetea, si asta pentru ca o identifica prea mult cu aspectul fizic si prea putin cu starea mentala sau emotionala. Un numar insignifiant de oameni robusti sau grasi au reusit sa se iubeasca si sa se accepte pe ei insisi cu adevarat, sa se priveasca in oglinda cu drag si sa le placa ceea ce vad acolo. "Nu ma plac pe mine", este o expresie pe care am auzit-o excesiv in ultima vreme si tocmai de aceea m-am gandit – la randul meu – destul intens la problema ascunsa in spatele ei. "Sunt gras/grasa, nu ma pot opri de la mancare sau nu ma pot opri de la dulciuri; sunt o persoana ingrozitoare, nu sunt in stare sa fac exercitii si sa am un program ordonat de viata. Nu sunt in stare sa ma impotrivesc tendintei de a merge des la frigider", iata doar cateva dintre expresiile mentale negative ale unor oameni care nu se plac pe ei insisi, expresii care devin emotii si, in cele din urma, se transforma in realitati. Intrebarea ar fi: ce-i de facut, afara de regimul alimentar, de abtinerea de la mancare, pe care unii o gasesc imposibila, pentru ca oamenii acestia sa vada in oglinda o fata pe care o pot iubi si de care se pot bucura? Sa vada in oglinda un trup placut, pe care sa-l accepte macar, daca nu chiar sa-l iubeasca?

Este probabil ca, in spatele res­pingerii pe care o putem simti in anumite momente fata de trupul nostru putem suspecta o tulburare emotionala. Asta se intampla si daca nu suntem grasi; putem avea un nas acvilin, care devine pricina de negativitate pentru noi, putem avea un ten care ne displace, picioarele mai putin drepte, trei cosuri rasfirate pe frunte sau cine stie ce alta problema fizica. Pe masura ce observam respectivele probleme, pe masura ce le dam atentie si nu suntem obisnuiti sa zambim, sa le acceptam, daca sunt de la natura sa percepem ca ele ar putea avea un sens anume pentru noi, poate chiar unul pozitiv, de protectie, emotiile noastre negative devin tot mai persistente si mai greu de invins. In lupta cu kilogramele in plus, dar si cu alte problemele ale corpului, avem nevoie sa scapam, inainte de orice, de perceptia negativa de tipul "sunt urat, sunt gras, sunt prost, sunt ca vai de mine etc.". Inlaturarea impresiilor negre despre noi insine trebuie sa devina o tinta, caci – cel putin asta-i credinta mea – cauza esecului in actiunea de tip regim alimentar sau de corectare a altor aspecte, care ne fac sa nu ne iubim trupul si pe noi insine, este tocmai credinta sau convingerea negativa, care continua sa ne alimenteze cu emotii opuse dorintelor noastre.

Gandurile ne creeaza emotiile, iar atunci cand ne putem gandi placut la noi insine, cand putem aprecia ceea ce vedem in oglinda sau macar sa ne putem accepta, convinsi ca avem sansa sa devenim atat de frumosi sau placuti pe cat ne visam, emotiile noastre devin mai placute. Intai observam orice am putea aprecia la noi insine, ce putem aprecia cu sinceritate (de exemplu, privirea vie sau calda, culoarea ochilor, tenul moale etc.), iar aceasta devine emotie, fara nici un alt ajutor. "Aprecierea este o forta puternica. Ea consuma reactia la stres. Puteti fi sigur ca, daca va concentrati pe sentimente sincere de apreciere, sistemul dumneavoastra nervos isi va gasi echilibrul necesar. Din punct de vedere biologic, toate sistemele organismului, inclusiv creierul, vor lucra intr-o mai mare armonie. Campul electromagnetic care radiaza din corpul dumnea­voastra va rezona cu tiparul ordonat, coerent emis de inima si toate celulele din corpul dumneavoastra vor beneficia de acest lucru", spun autorii cartii "Puterea aprecierii", respectiv Noelle Nelson si Jeannine L. Calaba (Ed. Livingstone).

Asadar, linistirea sistemului nervos si restabilirea coerentei cardiace sau linistii mintii si a inimii pot fi ingrediente esentiale pentru oricine vrea sa vada in oglinda o fiinta frumoasa in locul uneia urate si una mai slaba in locul celei grase. Increderea in sine si bucuria de a fi tu, bucuria de a te privi pe tine ar putea fi chei ale succesului curei de slabire. Momentan, noi vrem sa slabim mai intai si apoi sa ne iubim pe noi; aici pro­punem o inversare a situatiei, care ne poate duce catre mai multa incredere, bucurie si entuziasm, mai ales daca acceptam ca gandurile noastre de apreciere au puterea de a ne stabiliza emotional, psihic si fizic.

×