x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale VA IGNORA DOMNUL(ÎNCĂ)PREȘEDINTE AVERTISMENTELE SOCIETĂȚII CIVILE?

VA IGNORA DOMNUL(ÎNCĂ)PREȘEDINTE AVERTISMENTELE SOCIETĂȚII CIVILE?

de Serban Cionoff    |    24 Aug 2019   •   10:41
 VA IGNORA DOMNUL(ÎNCĂ)PREȘEDINTE AVERTISMENTELE SOCIETĂȚII CIVILE?

Multă lume s-a întrebat unde s-a ascuns și de ce tace (încă)președintele Klaus Iohannis, după  ce s-a întors, cu tolba plină și cu o șapcă gigea, din Statele Unite ale Americii? Pregătește, domnia sa, în laboratoarele Cotrocenilor, niscai proiecte menite să traducă în viață înțelegerile convenite cu marele aliat strategic și iscălite de către ambasadorii celor două părți contractante?

 Nici-o vorbuliță, deși , ar fi fost nevoie de un asemenea mesaj, mai cu seamă după ce au trecut primele 24 de ceasuri de când am aflat primele vești despre turneul de peste Ocean al aspirantului la un nou mandat prezidențial, iar locul euforicelor entuziasme au început să îl ia analizele care pun în balanță punctele tari și punctele slabe înțelegerilor cu care s-a soldat vizita la Casa Albă.Situație în care poate că (încă)președintele Klaus Iohannis ar fi trebuit să vină în fața nației și să ne spune despre ce este vorba în propoziție. Sau chiar să anunțe ceva mișcări pe tabla de șah a politichiei din arealul carpato-pontico-dâmbovițean. 

 Și iată că de unde poate se aștepta cel mai puțin,adică dinspre PSD,îi vine domnului Klaus Iohannis o provocare la care trebuie musai să răspundă și asta cât mai curând posibil. Mă refer la propunerile de numire a titularilor unor importante portofolii în actualul Executiv, propuneri pe care Comitetul Executiv al PSD le-a aprobat astăzi și le-a transmis spre aprobare la Palatul Cotroceni. De aici și marele interes cu care opinia publică așteaptă să vadă cum vor fi primite aceste propuneri și ce va decide domnul Klaus Iohannis? Lucru de înțeles dacă ne gândim la cam multele precedente negative pe care le-a creat domnia sa, respingând, fie pe repede înainte , fie după o oareșce zăbavă, la pachet sau pe rând, propunerile transmise  de către primul ministru Viorica Dăncilă pentru diverse portofolii din guvern. Interesul sporește cu atât mai mult cu cât pe lista transmisă azi (încă) chiriașului din Dealul Cotrocenilor figurează două nume care ar fi foarte posibil să nu obțină apostila prezidențială. Mă refer la Dana Gârbovan, pentru ministerul de justiție și la Iulian Iancu, pentru postul de viceprim ministru pe probleme economice. Fiecare dintre aceste două personalități , oameni de certă verticalitate morală având o substanțială expertiză în domeniile lor de activitate, dar care au, în mapa profesională, anume probleme care i-ar putea face necorespunzători în raport cu exigențele mereu crescânde ale grilei prezidențiale. Astfel, Dana Gârbovan, președinta Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, este recunoscută și apreciată atât ca un profesionist de excepție cât și ca un promotor neînfricat al normelor unei justiții corecte, în afara oricăror imixtiuni și influențe ale factorului politic, precum și ale cercurilor de interes din interiorul și din afara granițelor scumpei noastre patrii.Existând, de aceea,  motive să credem că această nominalizare nu va fi pe placul domnului(încă)președinte.

 La rândul său, Iulian Iancu, în prezent președintele Comisiei pentru industrii și servicii a Camerei Deputaților, are la activ mai multe lucruri care s-ar prea putea ca această nominalizare să îi displacă profund  domnului(încă)președinte. Mă refer, desigur,la mult discutata Lege Offshore pentru care Iulian Iancu ,,a ars’’(așa după cum atât de sugestiv spunea Victor Boștinaru într-o emisiune difuzată toamna trecută la Antena 3). Lege  pe care deputatul Iulian Iancu a considerat-o ca fiind de natură să creeze condițiile pentru ca statul să-și maximalizeze veniturile, dar care să mențină și acel echilibru absolut necesar pentru menținerea interesului investitorului. Lege care, însă, a provocat puternice reacții negative din partea  unor importanți investitori străini și care , în urma vizitei prezidențiale la Washington, are toate șansele să fie pusă la colț.

Desigur, toate acestea nu sunt decât speculații și scenarii, fiindcă, așa după cum tocmai ne-a dat de veste un mesaj venit din partea Administrației Prezidențiale  domnul (încă)președinte ,,nu comentează propunerile de remaniere înainte  de a le primi în scris’’. Poate că de aceea, unul dintre vigilenții străjeri ai modelului ,,România, ghiocelul   sfios’’ și sărit ca ars, imediat ce a aflat propunerile care au plecat la Cotroceni.  Avertizând că în PSD a are loc,,restaurația aripii anti-occidentale’’! Bineînțeles, aducând ca argumente, zdrobitoare și de neatacat, numele Danei Gârbovan și al lui Iulian Iancu. Nomina odiosa, la care îl adaugă și pe cel al lui Șerban Valeca, propus ca ministru al Educației,  acuzat de către propagandistul de serviciu cum că atunci când era ministru al cercetării ,,a lovit puternic’’ acest domeniu de importanță națională ,,prin evacuarea evaluatorilor internaționale din competițiile de cercetare’’. Își poate permite garantul suprem al respectării Constituției în statul nostru de drept să ignore vocea societății civile sau, mă rog, al unei anumite părți a acesteia?Greu dacă nu chiar imposibil de crezut!

  

                                                       Șerban CIONOFF

×