x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Viitorul Marii Britanii si lectia Iugoslava

Viitorul Marii Britanii si lectia Iugoslava

de Vasile Leca    |    09 Iul 2016   •   13:33

Rezultatele referendumului privind Brexitul au dezvaluit o perspectiva care pentru multi analisti readuce in minte evenimente care au tulburat profund continentul in perioada dupa caderea zidului Berlinului.Votul pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana a trezit insula, sublinind ca Brexitul  nu va fi un simplu act ci va atrage dupa sine si o serie de probleme interne si externe, de loc de neglijat.Poate aceasta meditatie, l-a determinat pe liderul Partidului Independent ,Nigel Farage, sa se retraga din fruntea partidului ?

Liderii UE, au considerat ca decizia acestuia, reflecta o anumita lipsa de responsabilitate fata de consecintele ce urmau Brexitului. Surprizele au continuat dupa anuntarea rezultatelor " castigatorii au ramas stupefiati " nestiind ce sa mai faca in continuare .  Activarea articolului 50 a ramas in suspans din lipsa unui premier care sa-si asume responsabilitatile unui asemenea act .

 

 In acest context, divergentele vechi si problemele actuale specifice  tarilor componente ale Regatului Unit - Anglia, Tara Galilor ,Scotia ,   Irlanda de Nord si Londra au reaparut la o alta dimensiune .  In acest sens apare intrebarea:va mai exista Marea Britanie in actuala componenta in viitor?Dificil de raspuns in conditiile in care situatia interna este  fara raspuns la multe probleme.

 Tara Galilor primeste mai multi  bani decat contribue de la UE  , fata celelalte componente, (beneficiul estimat 325 mil.euro pe an). Iesirea din UE va duce la o recesiune iar galezi o vor resimtii din plen si de aici explicatia dorintei spre independenta.

 Irlanda de Nord ,depinde mult de UE, 90% din veniturile fermierilor provin din fondurile Uniunii si de aici votul de ramanere in UE (55% ). Dupa decenii de violenta Irlanda a cunoscut o  liniste datorita apartenentei la UE.Sinn Fein,partidul republican,  doreste reunificarea Irlandei dar majoritatea locuitorilor nu sunt  pregatiti pentru acest pas.

Scotia este marea problema a Regatului Unit, sondajele trecute au aratat ca 55% au votat la referendumul de acum doi ani pentru  ramanerea ca parte a Marii Britanii iar 62% la recentul referendum au ales ramanerea in UE.O contradictie, cu explicatii neclare.

Anglia, baza Regatului, a decis ( 84 % din populatie )  cu toate eforturile premierului Cameron, iesirea din Uniune ( 53,4 %) .Numeroase domenii din tara  depind de fondurile UE dar cu toate incercarile nu s-au gasit caile de suplinire.

Londra, dupa cum aprecia un analist, este o insula de sentimente proeuropene intr-o mare de furie antieuropeana, situatie care explica  procentul de 60 % de ramanere in UE .Capitala furnizeaza 22% din PIB-ul tarii iar puterea si din alte domenii care conlucreaza cu UE,nu este de loc de neglijat.

Ce reflecta cele de mai sus ? O perspectiva care nu este decat rar comentata ,dar care incepe sa devina o realitate.Destramarea unei forte continentale,a unui stat multinational datorita optiunilor care nu se mai regasesc impreuna.O intoarcere la o istorie recenta ne duce la momentul  dezmembrarii Iugoslaviei.Este posibila o asemenea apropiere ?Cele doua evenimente au puncte comune dar si deosebiri fundamentale. Istoricul Fedja Buric prezinta o ipoteza interesanta privind starea natiunii britanice post-Brexit( historymatters.group.shef.ac.uk.) si dezmembrarea iugoslava.De ce este interesanta, pentru ca sunt multe elemente  intamplate in Balcani la sfarsitul secolului trecut, care pot deveni lectii pentru multe situatii de astazi. Intamplarea sau sansa au facut ca la inceputul dezmambrarii Iugoslaviei sa fiu intr-o tara beligeranta ( Croatia) in misiune diplomatica si sa particip la demersurile ce vizau Romania in perioada conflictului dar si dupa ce a incetat.

  Marea Britanie a    fost o constructie capitalista in timp ce Iugoslavia a fost una balcanica si a pedulat, datorita abilitatii lui Tito, intre sistemele aparute dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.Iugoslavia a devenit o tara invidiata de tarile socialiste iar Regatul Unit un model pentru tari din alta lume.  Independenta regionala si etnica  a devenit pentru tarile balcanice  obiectiv important dupa caderea comunismul pentru ca religia a tinut  etni care desi erau impreuna si-au pastrat cu greutate separat propiile valori.

Izbucnirea conflictului iugoslav a descatusat de orice obligatii popoarele care au trait pana atunci in pace si intelegere impusa.Rudele,prietenii au devenit dusmani ireconciliabili si totul era dominat de neancredere si suspiciune.   Dezintegrarea iugoslava s-a desfasurat in conditii dramatice pentru ca comunitatea europeana a esuat lamentabil in incercarea de a opri dramele iar fortele care o puteau face( SUA si NATO ) au intervenit dupa ezitari, dupa consumarea atrocitatilor. In Iugoslavia, tensiunea etnica a inegurat orice perspectiva de impacare .

Destramarea devenise o realitate , o optiune a elitelor care au provocat un fenomen ce nu a mai putut fi controlat. Din acest considerent lectia iugoslava poate fi un model pentru Marea Britanie daca va exista interes sa se evite ce s-a intamplat in Balcani.Din acest considerent va exista, pentru ca destramarea britanica va fi una a referendumului si a interesului construirii unei Europe concentrice cu un singur nucleu decizional.                                               

×
Subiecte în articol: brexit iugoslavia Marea Britanie