x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Vin americanii

Vin americanii

de Lucian Bolcas    |    10 Dec 2005   •   00:00
Vin americanii

Acum, prezenta americana nu mai trebuie privita ca miracolul de natura a ne rezolva toate problemele, dar o asteptam ca pe un sprijin serios pentru o reala democratie, pentru o deplina afirmare a poporului roman. Si noi asteptam ca pentru aceasta sa "vina americanii"

Motto: "Cum sunt ce-am fost, voi fi ce sant" - (Nichifor Crainic)

Recent semnatul acord privind stabilirea unor facilitati militare americane in Romania a dat nastere, astfel dupa cum era si de asteptat, la multiple si variate comentarii.

Tot dupa cum era de asteptat, s-a pornit de la entuziasmul facil, de multe ori oportunist, din cadrul caruia nu a lipsit nici rememorarea unei sintagme, devenita pentru noi istorie, "vin americanii". Pentru bunicii si parintii nostri, chiar pentru unii dintre noi, ea a avut in tenebrele anilor ’50 valoare de simbol. In anii unei reale ocupatii sovietice, cand economia devenise a "sovromurilor" si cand adevaratele valori culturale se inecau sub tutela "realismului socialist" de import, cand unitatea tarii era rupta de o regiune autonoma maghiara impusa de sovietici, cand in viata politica nu exista decat un partid condus atunci mai mult de la Moscova decat de la Bucuresti, iar teroarea unei securitati ce era dirijata tot de consilieri sovietici era reala, sintagma "vin americanii" exprima o speranta.

Copil fiind, am auzit de multe ori rostindu-se cu siguranta bucuriei sau cu dezamagirea unei intrebari, dar totdeauna in soapta si cu frica: "Vin americanii". De abia mai tarziu am inteles ce insemna cu adevarat.

Pe tragicul drum de la un orizont de asteptare la gluma dezamagirii, exprimata ca esenta in variate forme, o simpla sintagma a reprezentat o mare credinta si o mare speranta pentru care multi au platit cu libertatea sau chiar cu viata. Intr-o epoca de bezna totalitara, ea a fost aspiratia catre lumina. "Americanii" care trebuiau sa vina atunci erau personificarea unei reale si viguroase democratii. Care trebuia sa vina.

Suntem la o jumatate de secol de acele vremuri si acum lucrurile trebuie vazute altfel. Parafrazand, pot repeta ca lumea s-a schimbat si noi o data cu ea.

Cu sobrietatea impusa de importanta momentului, Partidul Romania Mare si-a exprimat aprobarea pentru acest acord. Viziunea noastra cu privire la prezentul si viitorul Romaniei ne-a impus o astfel de concluzie. Sintagma "vin americanii" a ramas caracteristica unui context istoric pe care nu il dorim si nici nu poate fi repetabil.

Avand premisele politice si institutionale ale democratiei, trebuie sa o facem real functionala in beneficiul spiritual si material imediat al celor carora li se adreseaza.

Avand o pozitie geopolitica care ne-a situat de multe ori in istorie "in calea tuturor rautatilor", trebuie sa gestionam cu atentie consecintele ei intr-o lume in continua prefacere, cu table de valori constitutionale care inca isi mai cauta limpezirile.

Avem in primul rand o Tara si o Natiune de aparat pentru prezent si viitor. Descurajarea agitatiilor menite sa atenteze la unitatea noastra statala, indiferent in ce forma s-ar manifesta sau din partea cui ar veni, refacerea Romaniei Mari prin procese de normalitate internationala si istorica sunt principalele obiective pe care trebuie sa le luam in calcul. Asa cum am luat in calcul posibilitatea impunerii unei insanatosiri a vietii economice, a imperioasei staviliri a criminalitatii, prin rigurozitate si legalitate.

"Vin americanii" ramane o sintagma cu parfum de istorie. Folosita in scop pur publicitar, chiar la nivel guvernamental, risca sa fie degradata in ceea ce a avut mai nobil si mai frumos in ea.

Acum, prezenta americana nu mai trebuie privita ca miracolul de natura a ne rezolva toate problemele, dar o asteptam ca pe un sprijin serios pentru o reala democratie, pentru o deplina afirmare a poporului roman. Si noi asteptam ca pentru aceasta sa "vina americanii".
×
Subiecte în articol: editorial