x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Vine olimpiada, pe ce-o vedem?

Vine olimpiada, pe ce-o vedem?

06 Aug 2004   •   00:00

Pe stadion - asta ar fi raspunsul cel mai placut. E o solutie destul de greu de aplicat acum pe ultima suta de metri, cu toate ca am auzit ca grecii au ramas cu multe bilete pe cap.

Dar nu despre categoria business vorbim aici, ci despre utilizatorul simplu. Cel care se antreneaza pentru editia din 2008 a probei olimpice de scaun cu manere. Ei, da, vorbim despre Olimpiada pe calculator. In real time, la 25 de cadre pe secunda si cu o definitie care sa-ti permita sa deosebesti gimnastul de barna si iahtul de caiac. Nu va ganditi la cine stie ce oferta speciala pentru conexiune cu banda larga. Solutia cea mai ieftina e o tehnnologie veche de 50 de ani, pe numele ei televiziune. Actualizata si trimisa in calculator de tunerul tv. Intre 50 si 500 de euro, piata are ce oferi in domeniu. Cele mai simple si ieftine sunt modelele interne, care pun tot greul muncii de prelucrare video pe procesorul calculatorului. La nivelul acesta, trebuie sa fi investit deja intr-un sistem performant, cu macar 256 Mb de memorie si macar un Celeron de peste 1 GHz. Daca urci ceva pe scara preturilor ajungi la tunerele de categoria business, cu telecomanda si - cand treci de 150 de euro - inregistrare video. In aceasta zona de pret mai piperat am testat o varianta externa, high-end, de la o companie taiwaneza de buna calitate. Prima observatie: pentru inregistrare video iti trebuie un superprocesor si doua-trei hard-discuri la gheata, in caz ca vrei sa te apropii de o rezolutie cat de cat decenta (mai mare de un timbru postal adica). Nu e de recomandat aici nici un calculator cu disc sub 40 de Gb. Dar cea mai mare dezamagire e calitatea tv. Pentru cei obisnuiti cu filme DIVX, televiziunea pe calculator e un pas inapoi, daca nu cumva chiar o fuga inapoi. Culorile sunt sterse, apoase, iar numarul de linii nu-l depaseste pe cel desenat, intr-o ora de scoala, de un elev lenes de clasa I. Vorbim aici de solutia externa, situata in jurul bugetului de 6 milioane, unde optiunea full screen e de evitat, daca te uiti de la o distanta mai mica de doi metri.

De vina poate fi gatuirea provocata de legatura USB intre calculator si tuner - dar, chiar si cu scuza asta, promisiunile frumos co-lorate de pe cutie n-au nici o legatura cu realitatea. De fapt, daca pui in balanta costul unui tv tuner de buna calitate si al unui televizor cu diagonala de 14 inch, televizorul are cateva avantaje istorice extrem de tentante. Costa mai putin. Are timp de bootare cinci secunde. O rezolutie netrucata de 500 de linii. Telecomanda inclusa chiar la cele mai ieftine modele. Si - stiu ca pare banal - sunet intern, fara sa mai fie nevoie de inca 100 de euro pentru boxe de calculator. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca e mult mai usor sa-l duci in bucatarie. Dar uite ca pornisem la drum cu gandul sa va recomand o solutie Hi-Tech si-am ajuns la muzeu. Inca o dovada ca, totusi, gaina batrana face supa (si rezolutia) buna.

×
Subiecte în articol: editorial