x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Visul lui Traian Băsescu s-a transformat în coşmar

Visul lui Traian Băsescu s-a transformat în coşmar

de Ion Cristoiu    |    31 Iul 2009   •   00:00

Cel care a construit această Coaliţie aberantă e Traian Băsescu. Tot el trebuie s-o dărâme. E obligat la aceasta nu numai de interesul propriu, dar şi de interesul naţional.



Sunt ştiute pe de rost aproape cuvintele prin care Traian Băsescu se mândrea cu guvernul PD-L-PSD-PC, văzut de domnia sa drept o creaţie personală. Nu era făloşenie inutilă. Era un adevăr. Guvernul PD-L-PSD-PC rămâne opera exclusivă a lui Traian Băsescu.

Preşedintele e cel care a respins orice tentativă de alcătuire a guvernului pentru care votaseră românii: PD-L-PNL-UDMR, altfel spus, un guvern al Dreptei. Preşedintele e cel care i-a giugiulit pe liderii PSD. Nu pentru a-i convinge să vină la guvernare împreună cu PD-L (nu de alta, dar PSD-ul s-ar fi făcut bucăţi dacă mai rămânea patru ani în Opoziţie), ci pentru a da un semnal electoratului de Dreapta că e posibilă o aliere cu un partid de Stânga. Preşedintele e cel care a impus PD-L să intre în Coaliţie cu eternul său rival - PSD. Preşedintele e cel care şi-a pus în joc autoritatea pe care o avea asupra deontologilor din presă şi a talibanilor din societatea civilă pentru a-i convinge cât de cât de necesitatea acestei Coaliţii. La vremea respectivă, manevra lui Traian Băsescu a stârnit nu numai nedumeriri, dar şi ipoteze.

Oficial, Traian Băsescu a justificat strădania de a făuri Coaliţia PD-L-PSD-PC prin nevoia unui guvern puternic. Un guvern puternic pentru a face faţă dificultăţilor crizei. Un argument însuşit rapid de liderii PD-L şi de cei ai PSD, care l-au repetat papagaliceşte până nu de mult. Cum însă un politician - şi cu atât mai mult politicianul Traian Băsescu - nu e crezut pe cuvânt, s-au căutat şi s-au găsit şi alte cauze decât cea invocată de Traian Băsescu. S-a vorbit despre o răzbunare pe Călin Popescu Tăriceanu, premierul care i-a dat preşedintelui multe insomnii. Prin formarea unui guvern PSD-PC-PD-L, liberalii se vedeau excluşi de la putere. Cum era şi de aşteptat, furioşi că au fost îndepărtaţi de la butoiul cu miere, baronii PNL l-au înlăturat pe Călin Popescu Tăriceanu, identificat drept principalul responsabil pentru rămânerea în Opoziţie.

S-a vorbit, de asemenea, despre dorinţa lui Traian Băsescu de a stăpâni un guvern din care să facă parte şi PSD. O dorinţă uşor de înţeles, dacă ne gândim că astfel Traian Băsescu devenea cel mai puternic om din România şi, mai ales, îşi vedea adversarii sub călcâiul său.

S-a vorbit, la fel, şi despre o strategie vizând prezidenţialele din 2009. Un PSD prins în capcana guvernării va fi stingherit în campania de susţinere a propriului candidat la Cotroceni. Sunt şi alte posibile ipoteze. Ca şi argumentul oficial, aceste ipoteze sunt lipsite de importanţă. Important rămâne acest adevăr: Visul lui Traian Băsescu s-a transformat în coşmar. În perspectiva prezidenţialelor s-au adus în discuţie drept adversari reali ai lui Traian Băsescu: poziţia marilor Puteri, propria-i fire, dar mai ales Criza.

Adevăratul adversar al lui Traian Băsescu e însă Guvernul Coaliţiei PD-L-PSD-PC. Văzut de Traian Băsescu drept unul dintre cele mai puternice guverne din istoria noastră postdecembristă, Guvernul Boc e cel mai slab. Cel mai slab e puţin spus. E un dezastru. Nu se poate nega acestui guvern unele realizări sau, mai degrabă, unele tentative de a realiza ceva: a impus cele două Coduri, a luat în discuţie Legea salarizării unice, a adoptat programul Prima Casă.

Chiar dacă nu la înălţimea aşteptărilor faţă de un guvern puternic atât prin majoritatea din Parlament, cât şi prin experienţa administrativă a celor două partide, realizările Guvernului Boc ar fi fost receptate cât de cât dacă nu se ivea boicotarea reciprocă de către cele două partide a oricărei măsuri  guvernamentale.

Un timp, războiul dintre cele două partide a ocolit guvernul. Altfel spus, liderii PSD s-au mulţumit cu atacarea lui Traian Băsescu. De fiecare dată când liderii PD-L tresăreau, li se răspundea că partenerul de guvernare nu e atacat. În ultimul timp, liderii PSD au trecut la atacarea miniştrilor PD-L. Îi ajută în această campanie cele două televiziuni: Realitatea TV şi Antena 3. Sub pretextul atitudinii critice faţă de putere, cele două televiziuni critică doar miniştrii PD-L. Se conturează astfel un pericol mortal pentru Traian Băsescu. Întreaga responsabilitate pentru guvernarea dezastruoasă se vrea aruncată pe seama PD-L.

PD-L înseamnă însă Traian Băsescu. Şi astfel, în timp ce PSD face totul pentru a boicota guvernul (evident, profitând de dulceaţa guvernării), nemulţumirea populaţiei se îndreaptă spre Traian Băsescu. Cel care a construit această Coaliţie aberantă e Traian Băsescu. Tot el trebuie s-o dărâme. E obligat la aceasta nu numai de interesul propriu, dar şi de interesul naţional. Pentru că spectacolul oferit zi de zi de Coaliţia de guvernare pune la îndoială însăşi democraţia prin sporirea scârbei faţă de politică. Neîndoielnic, liderii celor două partide, drogate de nevoia de a rămâne la ciolan, nu au cum să vadă dezastrul provocat de Guvernul Boc. Şeful statului îl poate vedea. Ba, mai mult, e obligat să-l vadă prin fişa postului.

×
Subiecte în articol: editorial