x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Vitejia celui ajuns cu spatele la zid

Vitejia celui ajuns cu spatele la zid

de Ion Cristoiu    |    11 Noi 2005   •   00:00

"Traian Basescu si liderii PD nu s-au pronuntat public in sprijinul miscarii sindicale. Nici nu cred ca se vor pronunta."

Greva generala in Invatamant. Greva generala anuntata la Metrou. Se pregatesc sindicatele functionarilor publici. Si nu sunt singurele care stau pe linia de asteptare, gata sa se miste unul dupa celalalt, ca intr-un scenariu bine scris, dar mai ales bine aplicat.

Un ziar a denuntat miscarea din invatamant ca fiind un atac sindical instrumentat din umbra de PSD.

Temeiurile unei asemenea asertiuni, indulcite de siretul "pare a fi", sintagma prin care ziaristul se salveaza nitel de la ridicol? PSD si-a declarat sprijinul fata de actiunile de protest sindicale.

Dintr-un gest de rutina al principalului partid din Opozitie se stoarce concluzia unei instrumentari din umbra de catre PSD. Fireste, ticluitorii acestei campanii de presa au un evident deficit de inteligenta. Cu un plus de minte speculativa, ei vor fi gasit temeiuri mult mai serioase pentru a pune pe seama PSD greva din invatamant si, in general, miscarile sindicale din aceasta perioada.

Ca de exemplu:

PSD e reprezentantul stangii pe scena noastra politica. Peste tot in lume, stanga e tutorele politic al sindicatelor;

PSD nu s-a confruntat in cei patru ani de guvernare cu greve de asemenea amploare. Guvernarea PNL-PD-UDMR ia cunostinta de mania sindicatelor chiar din primul an.

La un simplu examen de logica a realitatii, ipoteza unei manevre PSD se face praf si pulbere.

Din cel putin trei motive: ca si medicii, cadrele didactice nu fac parte din electoratul PSD. Daca ar fi sa credem in analizele sociologice dedicate scrutinului din 2004, profesorii si invatatorii sunt portocalii;

PSD nu e in stare nici sa umple un pahar cu apa d-apoi sa mai regizeze din umbra o miscare sindicala de amploarea grevei din invatamant;

PSD n-are nici un interes in aparitia unei crize social politice majore, cu posibil efect caderea Guvernului Tariceanu. Alegerile anticipate ar fi pentru PSD un dezastru, cata vreme formatiunea nu si-a limpezit apele interne. In plus, principalul partid de Opozitie prefera unui Guvern puternic, ivit printr-o schimbare a premierului, Guvernul de acum, tot mai slabit de scandalurile din Coalitie, dar mai ales de loviturile administrate de Presedintie.

Dincolo de retorica de rutina, PSD ajuta din rasputeri, cu mijloace verificate in timpul crizei Ciorbea din 1997, asemanatoare crizei Tariceanu de acum, PNL in confruntarea cu Palatul Cotroceni.

Cine ar fi putut instrumenta din umbra atacul sindical impotriva Guvernului Tariceanu?

N-avem date pentru a arata cu degetul.

Putem spune insa cine castiga enorm din greva sindicatelor din invatamant.

Protestatarii cer alocarea a 6% din PIB pentru invatamant in Bugetul pe 2006. Anuntand insistent ca-i vorba de o fagaduiala electorala a Aliantei D.A.

Alocarea a 6% din PIB pentru invatamant, potrivit fagaduielilor din campanie, a fost insa cerinta exprimata public de ministrul demisionar, Mircea Miclea. La putin timp dupa asta, presedintele Traian Basescu l-a sprijinit, invocand programul de guvernare al Aliantei D.A. si anuntand ca nu va promulga Legea bugetului daca nu se mareste procentul dedicat invatamantului.

Traian Basescu si liderii PD nu s-au pronuntat public in sprijinul miscarii sindicale. Nici nu cred ca se vor pronunta. Daca ar face-o, ar fi constransi sa spuna ca greva e falimentul guvernarii PNL-Tariceanu.

Pentru ca, in ultima instanta, acesta e si mesajul protestului sindical din aceste zile. Cadrele didactice s-au ridicat la lupta pentru a satisface interesele PD si ale lui Traian Basescu:

evidentierea faptului ca in timp ce PD se bate pentru invatamant, PNL il trateaza cu refuz;

Ceea ce inseamna o noua halca de electorat portocaliu smulsa PNL.

slabirea lui Calin Popescu Tariceanu printr-o noua lovitura, moment din seria de lovituri administrate de Cotroceni sub semnul trecerii de la politica barosului administrat in moalele capului la politica ciocanului administrat ritmic in tampla.

Marea problema a Cotrocenilor in aceasta tactica noua, surprinzatoare la un jucator de tabel, cum parea a fi Traian Basescu, sta in faptul ca premierul si gruparea Patriciu din PNL sunt cu spatele la zid.

Si cel cu spatele la zid e in stare de multe eroisme!
×
Subiecte în articol: editorial psd invăţămănt