x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Vorba poetului Igaş, Cri-cri-cri

Vorba poetului Igaş, Cri-cri-cri

de Razvan Barbulescu    |    28 Noi 2011   •   21:00

Capitalismul tip Basescu-Boc-Udrea continua traditia anotimpurilor omagiate comunist, potrivit carora, pri­ma­va­ra, romanul se resusciteaza cu ver­­de­turi, iar iarna se face frate cu fac­­­tura, dupa o vara cu concediu la bul­­­gari. In pragul lunii Craciunului, pal­­curile de locatari se pregatesc sa in­tam­pine intretinerea mortala din decembrie, care va anunta su­pra­vie­tu­­i­­torilor factura funesta din ianua­rie.

In acelasi sezon, Cri-cri-cri, bala­da mistocarului ministru Igas, care a memorat proverbele lui To­par­cea­nu cu prilejul Bac-ului, se lipeste ca timbrul pe sufletele restructuratilor, pen­sionarilor si primarilor aflati in gre­va din lipsa de cash pentru termoficare.

In acest climat liric, vocea dnei Udrea aminteste de caldele intalniri electorale cu gospodinele din Drumul Taberei, cand promitea muraturi, sar­male si tislaifare produse cu mana proprie, unele in direct la TV, dar si de sarcinile care stau in fata partidului.

Prima frunza turistica a tarii se caz­neste sa tina plina de clorofila cons­tiinta populatiei, bagandu-i in cap ca suspendarea presedintelui ar fi 'un gest inconstient si ignorant'. In ton cu inflacararea inconstienta a premierului, care defileaza la taieri de panglici cu morga provindentiala de salvator al neamului, Elena Udrea il ci­tea­za aiuritor pe amabasadorul francez, care ne-a gadilat ca in bancurile cu blonde, numindu-ne de la obraz 'elevul model al FMI'. Un fel de Bula al FMI.

Nu mai e mult si dna ministru va in­re­gistra la izbanzi si clipa de aur cand presedintele era sa-i rupa costumul lui Sarkozy tragandu-l de maneca la UE. De atunci, dna Merkel o vi­rea­za scurt, in imprejurari similare.

Sa elogiezi o strategie idioata si sa nu pricepi ca singurul moment de glo­rie din vremea celui mai penibil gu­vern din istoria planetei este aclamarea lui Banel pe stadioanele Fran­tei, mi se pare primul temei pentru ina­in­tarea demisiei de onoare.

Al doilea motiv de demisie este pra­pastia care s-a cascat in timp de cri­z­a intre salariul mediu al romanilor si al polonezilor. Sau al cehilor. Sau al bulgarilor. Bulgari care inteleg cu ones­titate ideea de solidaritate prin in­te­penirea salariilor politicienilor la nivelul de acum doi ani. Concomitent cu propunerea de eu­­tanasiere a mai­danezilor, ob­ser­vam ca prinde viata si propunerea cas­trarii chimi­ce a pedofililor, trecuta deja de Senat. Iarna asta ne va spu­ne daca, simultan cu cele doua ini­ti­a­tive, Executivul si 'afinii', vorba Andreascai, nu vor extinde pachetul si la electoratul care abia ii asteapta la urne.

×
Subiecte în articol: editorial