x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Vot pentru raţiune

Vot pentru raţiune

de Gabriela Vranceanu Firea    |    23 Noi 2007   •   00:00

Căt timp scara noastră politică de valori va avea ca trepte esenţiale doar mediocritatea, antitalentul, sămănţa de dihonie, contradicţia tembelă, lipsa de argumentaţie sănătoasă, nu avem cum evolua şi deveni cetăţeni oneşti, inţelepţi ai unei societăţi normale.


Duminică mergem din nou la vot. Pentru europarlamentare şi, unii, care vor să piardă vremea, şi pentru referendumul dedicat votului uninominal. Un sondaj de opinie relevă faptul că doar vreo 4-5 la sută din populaţie este interesată de aceste alegeri. Nici nu ar putea fi altfel. A avut grijă preşedintele jucător şi, mai nou, judecător, să facă in aşa fel, incăt campania pentru europarlamentare să cadă in desuetitudine şi să fie nu doar umbrită, ci chiar acoperită de-a binelea, de ifosele pentru referendum.


Numai un grup de persoane lipsite de logică şi inteligenţă ar scoate lumea la vot, atăta vreme căt votul uninominal este ca şi garantat printr-o lege propusă de guvern şi pe care preşedintele refuză să o promulge. De aici se vede limpede că in politică nu se lucrează cu noţiuni şi argumente solide, mature, ci cu impresii, păreri, opinii, toate subiective, toate lăsănd să transpară gustul dulceag de promiscuitate şi mirosul perfid al răzbunării.


Căt timp scara noastră politică de valori va avea ca trepte esenţiale doar mediocritatea, antitalentul, sămănţa de dihonie, contradicţia tembelă, lipsa de argumentaţie sănătoasă, nu avem cum evolua şi deveni cetăţeni oneşti, inţelepţi ai unei societăţi normale.


De dragul unui referendum steril şi fără miză, in care poporul, cică, trebuie să decidă ceva cu care toată lumea politică şi independentă este de acord, am ratat adevărata şansă a integrării noastre, din punct de vedere al resurselor umane parlamentare. In loc să fim atenţi la modul de a se prezenta, pregăti, evolua al candidaţilor pentru europarlamentare, am asistat, la două zile, la căte o vorbărie televizată prezidenţială, care a confiscat dezbaterea publică şi in care s-au repetat, pănă la plictis şi ingreţoşare, aceleaşi teme: Guvernul e corupt, Tăriceanu trebuie să cadă, PD-ul să revină la guvernare, liberalii fură, PD-iştii sunt curaţi ca lacrima, justiţia să-i salte pe toţi, Macovei e de neinlocuit.


Asta da campanie pentru europarlamentare! Trebuie să recunoaştem: suntem originali şi in această privinţă. Dacă referendumul s-ar fi organizat intr-un scop util, ar fi putut fi plasat şi in ziua europarlamentarelor, in extremis. Dacă intrebarea nu era una cretină, clocită in minţile tenebroase care fac campanie pentru democraţi, şi romănii ar fi fost chestionaţi, la o adică, pe teme sociale sau economice, puteam inţelege pripa şi interesul.
Dar aşa?


Sunteţi de acord ca politicienii să nu mai ia măsuri populiste, care să pună in pericol inflaţia? Sau: sunteţi de acord ca politicienii să nu se mai certe, măcar trei ani, pănă ne punem şi noi pe picioare cu absorbţia fondurilor europene? Ori: sunteţi de acord să ne asumăm trecerea, in 2010, la euro, şi nu in 2014, cănd vor să ne impingă unii analişti europeni? Astea da intrebări cu folos şi tălc atăt pentru noi, căt şi pentru generaţiile următoare.

×
Subiecte în articol: editorial