x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Votul bugetarilor, la mare pret

Votul bugetarilor, la mare pret

de Mihai Tanasescu    |    19 Iul 2005   •   00:00

Cerem Guvernului, atata cat mai este in functiune, sa ia rapid masurile de alocare a resurselor pentru combaterea efectelor inundatiilor, sa gaseasca sprijinul international si sa lase dorinta de putere pentru mai tarziu

Multe regiuni din tara sunt sub ape, zeci de mii de oameni sunt refugiati in propria tara, alte zeci de mii isi cauta adapost la rude sau prieteni. Sunt momente in viata cand lucrul cel mai important este sa redevii om. Sa te dezbraci de haina de politician si sa redevii un om printre oameni. Din pacate, astazi, actuala putere se ambitioneaza sa ramana o putere politica avand un drum paralelel cu cel al oamenilor care sufera.

A face o vizita in cizme de cauciuc si a compatimii nu este de ajuns! Iar aceste lucruri sunt facute de ochii presei. Pentru a vedea lumea la televizor ce mult le pasa guvernantilor de oamenii care sufera. Realitatea ne arata niste guvernanti incapabili sa-si focalizeze atentia asupra nevoilor reale cu care se confrunta tara, ci care doar incearca, prin masuri politicianiste, sa convinga romanii ca ii vor ajuta.

De fapt, ei au inceput campania electorala pentru anticipate. Nimic nu este mai presus pentru ei decat cum sa arunce banul public in stanga si in dreapta pentru a-si recapata increderea oamenilor, pentru a-si recapata popularitatea pierduta dramatic in doar 6 luni de zile. Si acest lucru este demonstrat de ultimile masuri luate de catre guvern saptamana trecuta cand, pe neasteptate, s-a purces la o noua rectificare bugetara, rectificare cu iz de campanie, care incepe sa arunce pomeni, ca oamenii sa creada ca ei sunt cei care pot intr-adevar sa constituie o solutie la guvernarea tarii.

Acum doua saptamani (de parca nimeni nu ar fi facut vreun calcul in ceea ce priveste veniturile statului) ni se spunea foarte clar ca nu sunt bani pentru bugetari. Marirea de salarii promisa bugetarilor la inceput de octombrie a fost anulata. Insa, febra alegerilor anticipate i-a facut pe guvernantii de astazi sa calculeze si sa gaseasca imediat peste 6 mii de miliarde de lei vechi "venituri in plus la buget", ca si cum acestea vin si pleaca precum fluxul si refluxul, functie de dorinta de a avea sau a nu avea alegeri intr-o perioada de doar cateva luni de la ultimile alegeri. Si uite asa bugetarii vor primi, in plina campanie electorala, indexarea mult asteptata!

Tot de data recenta au inceput sa apara si facilitatile acordate grupurilor sociale, care pana acum nu primisera mai nimic. Este clar ca in lunile urmatoare, cu tinta clara "la alegeri stimati cetateni", va ploua cu pomeni guvernamentale si cu "abundenta" pentru paturile cele mai defavorizate, la nevoile carora timp de 6 luni de zile actualii guvernanti nici macar nu s-au gandit o clipa. Dar se apropie campanie electorala! Si atunci se sacrifica totul pentru un singur scop. Sa avem putere deplina in tara si sa conducem victoriosi o tara din ce in ce mai inundata.

Totul este bine si frumos, dar de unde se vor lua acesti bani? O analiza atenta, la rece, a indicatorilor economici ne arata ca in termeni reali si ca ponderi in PIB, veniturile au o tendinta descrescatoare si nu crescatoare asa cum se lauda guvernantii. Pe nepusa masa, dintr-o miscare din condei, acordul cu FMI a fost compromis. Cresterea deficitului bugetar, prin majorarea cheltuielilor, totul cu scopul de a ajuta populatia sinistrata si fara o comunicare in prealabil cu institutia internationala, arunca in aer si bruma de incredere care mai ramasese din ultimile discutii avute cu acestia. Dar "bunatatea" guvernamentala nu se opreste aici. Aflam cu "bucurie" ca pentru actualele alegeri se vor cheltui probabil aproximativ inca o mie de miliarde de lei vechi, iar categorii sociale care au fost dezavantajate (vezi profesorii, medicii) vor intra in arena pentru mariri salariale. Toate acestea intr-un an in care economia, chiar daca inregistreaza plusuri ca urmare, in principal, a anului 2004 si a nu ceea ce s-a intamplat in 2005, da semne de instabilitate. Suntem la jumatatea anului 2005, campania bate la usa, dar nimeni nu stie ce se va intampla in 2006, care va fi politica fiscala, politica bugetara, care vor fi previziunile pentru anii 2007 si 2008. Dar actualul guvern ne-a obisnuit cu incertitudinea, cu instabilitatea si cu dezordinea. Probabil ca atunci cand se gandesc la alegeri anticipate se gandesc la incapacitatea proprie de a gestiona aceasta tara, si atunci se gandesc sa paraseasca scena politica. Ne-ar face mai mult bine daca ar gandi asa! Dar, din pacate, avizi de puterea totala, gasind presupuse motive privind "incetinirea reformei", acestia s-au apucat deja sa faca liste, prioritati de oameni pe judete, au modificat deja legea electorala. Tara este sub ape dar noi ne pregatim pentru alegeri. Acestea sunt prioritatile actualului Guvern! Insa, lucrurile sunt mult mai complexe, de aceea cerem Guvernului, atata cat mai este in functiune, sa ia rapid masurile de alocare a resurselor pentru combaterea efectelor inundatiilor, sa gaseasca sprijinul international si sa lase dorinta de putere pentru mai tarziu. Daca nu vor sa lase puterea, le propunem "sa ne mai lase!"
×
Subiecte în articol: editorial tara