x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Vrem salamul! Vrem carnea şi caşcavalul!

Vrem salamul! Vrem carnea şi caşcavalul!

de Razvan Barbulescu    |    19 Feb 2012   •   21:00

Da sa dea coltul ierbii, se pregatesc ghioceii. Dor nebun de populisme ieftine, exact cat sa constati ca in vreme ce batranii inmormantati de vii abia de mai respira salvati din avalanse, Elena declara ca nu mai suporta iarna. Se duce-n ma-sa Vuittonul daca-ti fuge tocul cui si cazi cu blana-n flescaiala. Acuma, e drept, cand spui Udrea, nici nu te astepti sa auzi aforismele lui Churchill.

Apropo de cod rosu. Te crucesti la cat se poate fura ca expresie a solidaritatii. Cand o multime de cetateni isi lasasera rosturile lor si se insirasera in ca­ravane cu ajutoare, saizeci de buzoieni din Cilibia pusesera de un miting la poalele nametilor, urland din toti rarunchii: Vrem salamul! Vrem carnea si cascava­lul! Natruii care dispecerizau ajutoarele ii umplusera de malai si le furasera carnea. Asemenea primarului care impartise doar fa­miliei duba cu ajutoare stranse pentru toata asezarea. De asta ne si incearca spaima de hotia cu punga anexa la buletinul de vot. Amaratii sunt sensibili la tot ce fosneste a punga cu faina – ulei – zahar si adie a zburatoare... Se simte freamatul alegerilor.

De altfel, maestrul de ceremonii Flutur abia asteapta Pastele sa reinnoade traditia pedelisto-ortodoxa de a aduce lumina din Tara Sfanta. Tot din solidaritate.

La sugestia figurantului cu maniere comunale, Ioan Oltean (care o omagia pe Elena, pupand-o-n..., ca e cazul ca soarele pedelist – adica ea – sa rasara din nou de la Bucuresti), au aparut afise in care greva politica a opozitiei a fost numita greva chiulangiilor si a lenesilor. Fiindca nu vrea sa vina in Parlament, unde puterea da in branci stricandu-si ochii pe tabloide, iar in pauze voteaza ordonante.

Intre timp, suedezii, care au descoperit bitterul, au dibuit si o aratare refrigerata, care vine ca o manusa strategiei de dezvoltare pedeliste. E vorba de cetateanul perfect pentru strategia Basescu: nu mananca, nu bea, nu se incalzeste, nu striga Jos...! Zace cu lunile in Volvo si asteapta deszapezirea. Tipul perfect de alegator, care, adaptat la Logan si dezmortit doar cu SMURD-ul, ar scuti Guvernul de chinul cresterii cu cinci la suta al pensiilor si salariilor hacuite de Boc, supranumit de Vuitton eroul natiunii.

Ca veni vorba. Despre Boc se spune ca de cand nu mai taie panglici la inaugurari s-a pricopsit cu obiceiuri bizare. Intra in cada doar imbracat, face terapie cu lipitori si priveste roata, pe furis.

×
Subiecte în articol: editorial