x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Yalta si Balta

Yalta si Balta

18 Mai 2005   •   00:00

Dupa cincisprezece ani de experienta politica pot da asemenea sentinte: niciodata nu a existat in istoria postcomunista a Romaniei o perioada in care guvernatii sa aiba nevoie de guvernanti intr-o asemenea masura ca in ultimele doua luni.

Mii de familii cu avutul sub ape, patru oameni rapiti si sistemul de aprovizionare cu medicamente la pamant. Nu sunt suficiente motive ca omul obisnuit sa priveasca intrebator spre cei alesi, tot de el, sa-l conduca?

Dar omul obisnuit ar trebui sa se uite sus, foarte sus. Pentru ca cei care-l conduc sunt in avioane. Avioane care duc la Bruxelles, avioane care poarta spre constructii mondiale, avioane reale sau imaginare. Puterea politica e in aer. Daca premierul se cearta cu sinistratii si le da lectii, presedintele, menit de Constitutie sa medieze asemenea conflicte, are alte treburi. El reconstruieste Europa.

Noua Yalta. Asta e perspectiva pe care o ofera Romaniei Traian Basescu. Nu este vorba, asa cum s-ar putea crede, despre anularea rezultatelor negative ale vechii Yalte. Nu e vorba despre despartirea definitiva de comunism. Traian Basescu trece cu avionul pe deasupra sinistratilor vorbind despre o Yalta nou-nouta. A lui.

Avem nevoie de o reconstructie politica in sud-estul european. Asta e clar. Dar in nici un caz de o noua Yalta. Termenul e cu totul impropriu. Vorbim despre o noua impartire a sferelor de influenta? Vrea Basescu sa obtina halci din stepa rusa, unde sa planteze capsuni pentru capsunarii adusi cu sacrificii tocmai din Spanii indepartate? Fara indoiala ca nu. Pur si simplu, totul suna bine, mondial de bine. Pe masura unui presedinte care nu mai vrea sa fie primarul natiunii. Nu mai vrea sa se ocupe de inundatii, tornade si familii lasate fara adapost. Pentru ca a descoperit un nou loc de joaca politica.

Eu cred ca Romania poate avea un loc mult mai important in aceasta regiune. Vorbesc despre o Romanie care stie sa aiba grija de romanii ei. Inundati sau lasati fara medicamente. Si olandezii au un cuvant greu in arena internationala. Dar nimeni nu se intreaba in Olanda unde e guvernul cand sunt inundatii.

Probabil ca mai importanta decat o noua Yalta ar fi o reuniune la Balta. Balta e o localitate din judetul Mehedinti. Dar si "starea" de acum a natiunii. Un loc unde alesii momentului pot medita in voie despre ploaie si despre oameni care striga neputinciosi spre cer.

Dupa cincisprezece ani de politica pot afirma: nu a existat un moment in care apa de ploaie si votul sa se confunde atat de tare in sperantele oamenilor ca acum.
×
Subiecte în articol: editorial