x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Zana Cea Buna de pe Centura

Zana Cea Buna de pe Centura

de Ion Cristoiu    |    16 Iul 2006   •   00:00
Zana Cea Buna de pe Centura

ROMANIA CA O TELENOVELA
Anul trecut insa a venit randul lui Mary sa-si intrerupa pentru un timp activitatea. Organizatia "Salvati sufletele neprihanite" a ademenit-o la un proces de reconversie profesionala. Specialistii de la Bruxelles au coafat-o si imbracat-o astfel incat sa semene leit cu Zana Cea Buna din tezaurul de traditie al batranului continent. Astfel reconstruita, Mary a trebuit sa participe la numeroase actiuni de binefacere pentru copiii strazii. Moto: Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul.
Mircea Badea
realizator tv

Maria Corduneanu, pentru intimi Mary, fosta lucratoare la Fabrica de cabluri. Dupa restructurare s-a facut prostituata. A debutat pe linia de centura a Bucurestiului. Iesea in fiecare zi pe la zece in spatiul dintre doua paduri pe cale de a fi privatizate, dupa ce se ingrijea atent sa apara cat mai curva: fusta scurta pana la linia de unde incepe despuiatul, buze rujate pana la fosforescenta, fard aruncat cu bidineaua.

Locul acesta il obtinuse cu greu, dupa mai multe paruieli cu Lorena, o prostituata cu un deosebit simt al agresivitatii. Nu se stie cum s-ar fi sfarsit conflictul dintre ele daca, la un moment dat, Lorena n-ar fi cazut in bigotismul adventist, luat pe cale sexuala de la un client ce folosea astfel de prilejuri pentru a face prozelitism printre femeile pierdute. Anul trecut insa a venit randul lui Mary sa-si intrerupa pentru un timp activitatea. Organizatia "Salvati sufletele neprihanite" a ademenit-o la un proces de reconversie profesionala. Specialistii de la Bruxelles au coafat-o si imbracat-o astfel incat sa semene leit cu Zana Cea Buna din tezaurul de traditie al batranului continent. Astfel reconstruita, Mary a trebuit sa participe la numeroase actiuni de binefacere pentru copiii strazii. Cea mai importanta a fost montarea unei piese de teatru despre o tanara dactilografa care-si sacrifica timpul liber spunand povesti copiilor din canale. Regizorul spectacolului pusese ochii pe ea. Sub pretextul indicatiilor de scena, isi vara mainile pe unde nu trebuia, o lua in brate si chiar dadea s-o tranteasca pe podele. Mary insa, desi cu vechi state in profesie, respecta principiul sfant de a nu se culca cu colegii de serviciu. A scapat ca prin minune de insistentele regizorului. Printre interpreti se aflau multi hoti de buzunare, astfel ca aproape in fiecare zi regizorul se trezea cu portofelul gol. Facandu-i-se mila de el, Mary a gasit de cuviinta sa intervina, arzandu-i cateva palme unui hotoman prins asupra faptului. Au devenit prieteni.

Spectacolul s-a bucurat de mult succes. Insusi presedintele Republicii a venit la premiera, binevoind s-o imbratiseze si s-o pupe pe obraji dupa spectacol. Mary n-a zis nici pas, desi imbratisarea i s-a parut nitel cam deplasata. Ar fi fost culmea sa-i dea o palma ditamai presedintelui! Faima de Zana i-a fost de mare folos dupa incheierea stagiului de reconversie. Colegele de pe centura o priveau cu admiratie. In semn de pretuire i-au cedat un loc mai bun, cel din apropierea unui restaurant frecventat de clasa politica a tarii. Cine avea norocul sa se posteze aici se pricopsea de-a binelea. Locul se afla cam la 100 de metri de restaurant. O distanta suficienta pentru ca barbatul sa nu fie chiar beat mort, dar nici prea mare ca sa se trezeasca de-a binelea.

Adevaratul avantaj al perioadei de Zana Cea Buna era insa altul. Printre politicieni se gaseau si multi insi subtiri. Proveniti din familii pricopsite, acestia beneficiasera in copilarie de basmele spuse la culcare de bunica sau chiar de bona. In mai toate basmele aparea - se intelege - Zana Cea Buna.
Cum e Zana Cea Buna?, se interesau ei curiosi. Zana Cea Buna e nu numai Buna la suflet, dar si frumoasa, raspundea bunica.
Si copilul adormea cu imaginea Zanei Bune in fata ochilor. Peste noapte o visa. Si nu oricum, ci intr-un fel care-l facea sa-i fie rusine dimineata.
Astfel ca multi politicieni din zona acoperita de Mary aveau, fara s-o stie, complexul freudist numit Zana Cea Buna.
Pe care-l rezolvau, in fine, gratie serviciilor de profesionista ale lui Mary.

×
Subiecte în articol: editorial mary zăna cea buna zana cea