x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Zona crepusculară

Zona crepusculară

de Cristian Crisbăşan    |    15 Dec 2012   •   00:09
Zona crepusculară
Sursa foto: Cristian Crisbăşan

În colţul ăsta al nostru îndepărtat de ţară se întâmplă lucruri stranii cu energia electrică. Spunea bine Bob Dylan într-un cântec de-al lui: "personal, nu ştiu a cui este vina/atunci când se stinge lumina".

Colţul ăsta al nostru este sectorul 1 al capitalei ţării, cea mai bogată, după cum se spune, zonă din ţară. Statisticile spun că ar asigura 10% din PIB-ul ţării. Aproape se află aeroportul internaţional "Henri Coandă", iarşi mai aproape se află noua ambasadă a Statelor Unite, lângă un mare şi modern centru comercial.

Locuim aici din 2005 şi de atunci încoace principala caracteristică a traiului gospodăresc în acest bogat sector al mândriei noastre capitale europene a fost instabilitatea reţelei de alimentare cu energie electrică. Au fost ani mai buni şi ani mai răi din punctul ăsta de vedere. Fiind zonă rezidenţială în plină dezvoltare, se pare că viteza de expansiune a dezvoltatorilor a depăşit cu mult viteza de reacţie a companiei de energie electrică. La asta s-au adăugat mereu acţiunile "eternului Dorel" care "faulta" mereu cablurile de curent: cu excavatorul, buldozerul, bena erectă a basculantei, târnăcopul, sapa, lopata, scurt-circuitul şi altele.  În afară de asta, daca plouă mai tare şi mai mult timp, dacă bate vântul furtunos, dacă ninge abundent  viscol, curentul se întrerupe invariabil. Pentru intervale cuprinse între 2 secunde şi 10-12 ore. Dar cel mai interesant, straniuşi frustrant este atunci când ai senzaţia că o persoană cu probleme psihice se joacă obsesiv-compulsiv la un întrerupător. În decursul a 5 minute, curentul se poate întreupe de mai multe ori, pentru intervale ce durează de la o secundă la … 4 minute şi 59 secunde. După asta, uneori revine şi nu mai ai probleme mai mult timp. Dar se întâmplă şi ca după 5-7 minute se întreruperi şi reveniri, să se întrerupă de tot. Pentru o oră sau mai multe.

Dar cel mai straniu că de multe ori curentul revine parţial. Ştiu că un inginer electrician are o explicaţie precisă pentru fenomen, dar eu am altă meserie. Aseară, pe la orele 20, s-a întrerupt curentul pentru o secundă. Suficient cât să ne dea peste cap televiziunea prin cablu şi internetul. După 5 minute a revenit totul la normal. Pe la 3 dimineaţa m-a trezit din somn zgomotul de motor de tractor al generatorului vecinului nostru. Are o ditamai vila şi şi-a luat un generator pe măsură. Am închis geamul de tot şi m-am culcat la loc. Alarma de pe telefon m-a trezit ca de obicei la 6.30 şi totul părea în regulă la etaj. Am coborât la parter şi acolo am intrat în zona crepusculară. Într-o treime de parter curentul mergea 100%, iar în restul undeva între 50%-25% şi deloc. La plita electrică cu inducţie nu mergeau decât două ochiuri. E straniu să faci cafeaua la plita electrică cu o lanternă în mână. Unele prize mergeau şi altele nu, lămpile de veghe luminau, dar becurile veiozelor şi cele ale aplicelor din perete luminau abia simţit, la vreo 25% din capacitate. Centrala termică era stinsă de tot, dar avertizorul de scurgeri de gaze avea led-ul verde aprins. Am sunat la compania de electricitate. Da, pe strada Ionescu-Siseştişi străzile adiacente este o avarie care va fi remediată până la ora 7.30. La 7.30 curentul s-a întrerupt de tot. Am sunat iar. Mi s-a spus că realimentarea cu energie electrică se va face la ora 9. Ceea ce s-a şi întâmplat. Acum este 11.50 şi totul este încă bine.

×