x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Euro 2016 EURO 2016. Ce şanse are România la calificarea în optimi

EURO 2016. Ce şanse are România la calificarea în optimi

17 Iun 2016   •   08:50
EURO 2016. Ce şanse are România la calificarea în optimi
Sursa foto: Martin Meissner/AP

Naţionala de fotbal a României se poate califica în optimile Campionatului European şi de pe locul doi şi de pe locul trei, însă la fel de bine poate avea ghinionul de a pleca acasă chiar şi în eventualitatea unei victorii cu Albania, duminică, din cauza cartonaşelor galbene acumulate în grupe.

În urma rezultatului de egalitate cu Elveţia, de miercuri, naţionala României este obligată să câştige în meciul cu Albania, de duminică, pentru a se califica în optimile de finală. Presupunând că Elveţia va pierde în faţa Franţei, în aceeaşi zi, "tricolorii" pot prinde locul doi în grupă, care asigură calificarea directă, în cazul în care câştigă la scor şi au un golaveraj superior elveţienilor. Dacă acest lucru nu se întâmplă, elevii lui Iordănescu pot merge mai departe de pe locul trei, însă aici intervin multe semne de întrebare. În optimi se califică cele mai bune patru echipe clasate pe locul trei în grupe. Numărul punctelor acumulate este principalul criteriu de selecţie. În cazul egalităţii de puncte între echipe, următorul criteriu de departajare va fi golaverajul. Dacă şi la golaveraj există egalitate, va fi luat în calcul numărul golurilor înscrise, ignorându-se golurile primite. În cazul în care şi aici intervine egalitatea între echipe, acestea vor fi departajate în funcţie de fair-play. Astfel, echipele cu cele mai puţine cartonaşe primite în faza grupelor merg mai departe. Aici România stă cel mai slab din turneu, cu 7 cartonaşe galbene în două meciuri. Dacă şi aici va exista egalitate între formaţii, va merge mai departe echipa mai clasată în topul UEFA.

Rusia ne poate scoate de la EURO

Dacă Rusia e eliminată din cauza incidentelor create de suporteri, echilibrul competiţiei se rupe. Anularea rezultatelor meciurilor cu Rusia sau acordarea de victorii la masa verde pentru adversare ar fi măsuri discriminatorii pentru restul grupelor. UEFA ia în calcul ignorarea rezultatelor împotriva tuturor echipelor clasate pe locul 4 în grupe pentru a balansa situaţia. O victorie a României cu Albania ar deveni, deci, inutilă.

 În caz de egalitate la rezultate şi goluri, România, pe locul 15 în topul UEFA, ar fi devansată de Elveţia, care ocupă poziţia 12

×