Echipele de fotbal ale Portugalia și Austriei au terminat la egalitate, 0-0, meciul disputat sâmbătă seară pe stadionul Parc des Princes din Paris, în grupa F a EURO 2016.
Rezultatul pune într-o situație dificilă mai ales echipa Portugaliei, considerată favorită, care se află la a doua egalitate în acest turneu (după 1-1 cu debutanta Islanda), deși fusese considerată ca una dintre cele mai bune ale ediției, iar Austria, învinsă clar de Ungaria în debutul competiției, se poate considera mulțumită, întrucât, deși nu a strălucit până acum, mai ales sâmbătă seara, când a fost dominată copios, păstrează șanse de calificare pentru ultima rundă.
Totodată, palmaresul direct dintre cele două reprezentative, oricât ar părea de ciudat, se menține favorabil austriecilor, care au 3 victorii, in 2 meciuri au fost învinși, iar 6 partide, cu aceasta, s-au încheiat la egalitate.
Prima repriză a fost dominată clar teritorial de Portugalia, care a avut o posesie de 68 %, 7 cornere si cele mai mari ocazii de gol, dar căpitanul lor, Cristiano Ronaldo, nu fost parcă prea mult marcat de momentul istoric pe care îl trăia: recordul absolut de selecții la echipa națională, cu 128 de prezențe, cu una mai mult decât Luis Figo, aflat, de altfel, în tribune.
Totuși, primul atac periculos al meciului a fost al austriecilor, încă din minutul 3, când vârful de atac Hamsik a trimis cu capul pe lângă poartă din apropierea careului de 6 metri, din poziție centrală. Apoi, însă, o dată ce au pus stăpânire pe balon, lusitanii au devenit extrem de periculoși, fără finalizare, însă.
Prima mare ratare a fost a lui Nani, în minutul 13, pătrundere din fentă la 8 metri de poarta, ușor lateral stânga, șut bun, pe colțul lung, dar portarul Ampler a scos cu piciorul, exact ca la handbal.
Cea mai mare ratare a primei reprize a avut-o, totuși, Cristiano Ronaldo, care a trimis cu capul, singur-singurel, de la 7 m, peste poarta austriecilor, dintr-o acțiune clară, pe care, la Real Madrid, ar fi transformat-o în gol fără probleme. Probabil și banderola de căpitan de echipă, dar și perspectiva de a deveni primul fotbalist care înscrie la 4 ediții ale Euro (a debutat în 2004, la 18 ani, cu 2 goluri pentru naționala portugheză) l-au făcut să nu se concentreze destul.
După încă o ratare portugheză, din nou a lui Nani, în minutul 29, șut cu capul din apropierea porții, la o centrare ideală a lui Andre Gomes, austriecii au ieșit mai mult la atac, iar în minutul 41 vedeta lor, Alaba, a șutat înșelător dintr-o lovitură liberă din unghi, balonul fiind respins practic de pe linia porții de fundașii portughezi.
Obsesia lui Cristiano Ronaldo de a bate record după record s-a transformat, parcă, într-un veritabil blestem, celebrul CR7 nereușind să înscrie nici din lovitura de la 11 m, pe care a ratat-o în minutul 78, când a tras în bară, la un penalty obținut tot de el. Poate legea nescrisă a fotbalului, care spune că nu este bine să execute jucătorul faultat, l-a pedepsit.
Însă căpitanul portughez a mai avut mari ocazii de a marca, la faze pe care le-a finalizat foarte bine, dar a avut în față un portar, Almer, în zi de grație. Așa s-a întâmplat în 2 minute consecutive, 55 și 56, când Almer a respins prima oară un șut de la 20 de metri, apoi, la cornerul care a rezultat a parat lovitura cu capul foarte bine plasată a "șeptarului" de la Real Madrid.
Au evoluat echipele:
Portugalia: 1. Rui Patricio — 11. Vieirinha, 3. Pepe, 6. Ricardo Carvalho, 5. Raphael Guerreiro — 14. William Carvalho, 8. Joao Moutinho — 20. Ricardo Quaresma (Joao Mario, 71), 15. Andre Gomes (Eder, 84) — 17. Nani (Rafa Silva, 89), 7. Cristiano Ronaldo (căpitan). Selecționer: Fernando Santos.
Rezerve neutilizate: 12. Anthony Lopes, 22. Eduardo — 2. Bruno Alves, 4. Jose Fonte, 13. Danilo, 16. Renato Sanches, 19. Eliseu, 21. Cedric, 23. Adrien Silva.
Austria: 1. Robert Almer — 17. Florian Klein, 15. Sebastian Prodl, 4: Martin Hinteregger, 5. Christian Fuchs (căpitan) — 6. Stefan Ilsanker (Wimmer, 87), 14. Julian Baumgartlinger — 11. Martin Harnik, 8. David Alaba (Schopf, 46), 7. Marko Arnautovic — 20. Martin Sabitzer (Hinterseer, 85). Selecționer: Marcel Koller.
Rezerve neutilizate: 12. Heinz Lindner, 23. Ramazan Ozcan — 2. Gyorgy Garics, 9. Rubin Okotie, 13. Markus Suttner, 16. Kevin Wimmer, 21. Marc Janko, 22, Jakob Jantscher
Arbitru: Nicola Rizzoli; arbitri asistenți: Elenito Di Liberatore, Mauro Tonolini; arbitri asistenți adiționali: Daniele Orsato, Antonio Damato (toți din Italia); arbitru de rezervă: Alexandru Tudor; arbitru asistent de rezervă: Octavian Șovre (ambii din România)
Delegat UEFA: Steen Dahrup (Danemarca)
Cartonașe galbene: Quaresma, Pepe/Fuchs, Hinterreger, Schopf.
Ultimele meciuri ale grupei F sunt programate miercuri, de la ora 19,00, astfel: Ungaria — Portugalia, la Lyon, și Islanda — Austria, la Paris, pe Stade de France.