UPDATE Naţionala de fotbal a României a fost invinsa de formaţia Franţei cu scorul de 2-1 pe Stade de France din Saint-Denis.
Echipa României a fost la doar câteva minute de un rezultat mare şi doar o execuţie de excepţie a lui Payet a făcut ca naţionala tricoloră să piardă la debutul turneului din Franţa.
Olivier Giroud (57) şi Dimitri Payet (89) au marcat pentru gazde, iar Bogdan Stancu (65 - penalty) a înscris golul României.
Tricolorii au început curajos şi au trecut pe lângă deschiderea scorului în minutul 4, când Bogdan Stancu a irosit o mare ocazie de gol, şutând din doar doi metri în portarul Lloris.
Franţa a preluat controlul jocului apoi şi prima situaţie bună de gol a fost semnată de Giroud (10), care a trimis pe lângă poartă cu capul.
''Les Bleus'' au fost aproape de a reuşi primul gol al turneului, far Griezmann a trimis mingea în bară cu capul (14), după ce luftase la centrarea lui Sagna, însă Chiricheş nu a putut respinge, mingea revenindu-i atacantului echipei Atletico Madrid.
Dragoş Grigore (25) a avut o intervenţie providenţială în faţa lui Giroud, iar apoi Pogba (27) a tras peste. Griezmann a mai ratat o ocazie mare de gol (36), trimiţând alături de poartă la centrarea lui Payet, scăpat de sub supraveghere de Raţ.
O fază controversată s-a petrecut în minutul 39, când Andone a fost faultat clar în careu de Koscielny, dar niciunul dintre arbitri nu a văzut infracţiunea şi gazdele au fost iertate de penalty.
Prima repriză s-a încheiat cu Franţa asaltând buturile lui Tătăruşanu, însă numeroasele faze fixe nu au fost concretizate, ultima oportunitate fiind mingea trimisă cu capul de Giroud peste poartă (45+1).
Partea a doua a început cu o nouă ratare uriaşă a lui Stancu, demarcat extraordinar, însă reluarea sa a trimis mingea alături de poartă (48).
Tătăruşanu a reţinut cu siguranţă o minge trimisă de Giroud, după o pasă în adâncime de la sclipitorul Payet (52). Portarul român a fost salvator şi la şutul din voleu al lui Pogba (57).
Olivier Giroud a marcat primul gol al turneului din Franţa (57), cu capul, devansându-l pe portarul Ciprian Tătăruşanu, la o centrare înaltă trimisă de Payet. Pentru Giroud a fost al optulea gol în ultimele sale opt meciuri pentru ''Les Bleus''.
Doar opt minute a condus Franţa, pentru că Evra l-a agăţat în careu pe Stanciu, iar Bogdan Stancu şi-a răscumpărat în parte ratările anterioare, restabilind egalitatea: 1-1.
Echipa lui Deschamps a forţat pe cartea atacului, dar tricolorii s-au apărat bine, încercând să pună probleme pe contre. Hoban a avut o tentativă de la distanţă (80), dar mingea s-a dus peste poartă.
Tătăruşanu a fost atent la şutul lui Martial, din marginea careului (81), dar când speranţele într-un egal al României erau mai mari ca oricând, Dimitri Payet a prins un şut la vinclu, la care Tătăruşanu a fost spectator (89).
Sissoko a fost aproape să înscrie şi el pentru Franţa, dar a trimis în plasa laterala, la capătul unui contraatac (90+3).
Naţionala României a fost aproape de un rezultat care ar fi adus-o mai aproape de calificarea în optimile de finală, dar acum va trebui să joace la victorie meciurile cu Elveţia (15 iunie, Paris) şi cu Albania (19 iunie, Lyon). Tricolorii au făcut un meci bun în faţa uneia dintre pretendentele al titlul continental, iar dacă Bogdan Stancu ar fi marcat una din marile ocazii pe care le-a avut poate scorul ar fi fost altul.
Franţa - România 2-1 (0-0)
Au marcat: Olivier Giroud (57), Dimitri Payet (89), respectiv Bogdan Stancu (65 - penalty).
Saint-Denis, Stade de France: 80.000 spectatori
EURO 2016 - Grupa A
Au evoluat echipele:
Franţa: 1. Hugo Lloris (căpitan) - 19. Bacary Sagna, 4. Adil Rami, 21. Laurent Koscielny, 3. Patrice Evra - 15. Paul Pogba (11. Anthony Martial, 77), 5. N'Golo Kanté, 14. Blaise Matuidi - 7. Antoine Griezmann (20. Kingsley Coman, 66), 9. Olivier Giroud, 8. Dimitri Payet (18. Moussa Sissoko, 90+2). Selecţioner: Didier Deschamps.
Rezerve neutilizate: 23. Benoît Costil, 16. Steve Mandanda - 17. Lucas Digne, 2. Christophe Jallet, 13. Eliaquim Mangala, 22. Samuel Umtiti, 6. Yohan Cabaye, 12. Morgan Schneiderlin, 10. André-Pierre Gignac.
România: 12. Ciprian Tătăruşanu - 22. Cristian Săpunaru, 6. Vlad Chiricheş (căpitan), 21. Dragoş Grigore, 3. Răzvan Raţ - 5. Ovidiu Hoban, 8. Mihai Pintilii - 20. Adrian Popa (11. Gabriel Torje, 82), 10. Nicolae Stanciu (7. Alexandru Chipciu, 72), 19. Bogdan Stancu - 14. Florin Andone (9. Denis Alibec, 61). Selecţioner: Anghel Iordănescu.
Rezerve neutilizate: 23. Silviu Lung jr, 1. Costel Pantilimon - 16. Steliano Filip, 15. Valerică Găman, 2. Alexandru Măţel, 4. Cosmin Moţi, 18. Andrei Prepeliţă, 17. Lucian Sânmărtean, 13. Claudiu Keşeru.
Arbitru: Viktor Kassai; arbitri asistenţi: Gyorgy Ring, Vencel Toth; arbitri asistenţi adiţionali: Tamas Bognar, Adam Farkas (toţi din Ungaria); arbitru de rezervă: Bjorn Kuipers (Olanda)
Delegat UEFA: Janis Mezeckis (Letonia)
Cartonaşe galbene: Chiricheş (32), Raţ (45), Giroud (69), Popa (78).
Pentru prima oara in istoria naționalei de fotbal, Romania deschide un turneu final. În această seară, de la ora 22, la Paris, România joacă împotriva Franței în meciul de deschidere a Campionatului European de Fotbal.
Echipele de start:
Franța: Lloris - Sagna, Rami, Koscielny, Evra - Kante, Matuidi, Pogba - Griezmann, Giroud, Payet
Rezerve: Mandanda, Costil, Jallet, Cabaye, Cignac, Martial, Schneiderlin, Mangala, Digne, Sissoko, Coman, Umtiti
Antrenor: Didier Deschamps
România: Tătărușanu - Săpunaru, Grigore, Chiricheș, Raț - Hoban, Pintilii - Ad. Popa, Stanciu, B. Stancu - Fl. Andone
Rezerve: Pantilimon, Lung jr., Mățel, Moți, Chipciu, Alibec, Torje, Keșeru, Găman, Filip, Sânmărtean, Prepeliță
Antrenor: Anghel Iordănescu
Romania - Franta. Echipele de fotbal ale Franței și României dispută, vineri, de la ora 22,00 (ora României), meciul inaugural al Campionatului European din Hexagon, EURO 2016, pe Stade de France din Saint-Denis.
România nu a mai participat la un turneu final major din 2008, când nu trecea de faza grupelor la Europeanul din Elveția și Austria, după un 0-0 la debut cu Franța (9 iunie).
În urmă cu exact 20 de ani, pe 10 iunie 1996, Franța se impunea cu scorul de 1-0 în fața României, la EURO 1996, iar tricolorii nu au trecut nici de această dată de faza grupelor.
Franța se anunță a fi una dintre favoritele turneului, alături de campioana en titre Spania și de campioana mondială Germania. În luptă se pot insinua și talentata formație a Belgiei, dar și Anglia.
Patru din ultimele cinci meciuri care au opus Franța și România s-au încheiat la egalitate, dar bilanțul general le este favorabil francezilor, după 16 confruntări: trei victorii ale României, cinci egaluri și opt victorii ale Franței, cu un golaveraj de 15-21. Ultimul meci dintre cele două echipe s-a desfășurat pe 6 septembrie 2011, în preliminariile EURO 2012, la inaugurarea Arenei Naționale, și s-a încheiat cu scorul de 0-0. Pe 8 aprilie 1972, România obținea ultima dintre cele trei victorii reușite în fața echipei Franței, 2-0 la București, într-un meci amical, prin golurile marcate de Anghel Iordănescu, actualul selecționer al tricolorilor, și Cornel Dinu.
În ultimele zece partide (toate amicale), ''Les Bleus'' au înregistrat nouă victorii și un eșec. România are doar trei victorii, șase egaluri și o înfrângere în ultimele zece meciuri (amicale și oficiale).
România va mai juca în Grupa A contra Elveției (15 iunie, Parc des Princes — Paris) și împotriva Albaniei (19 iunie, la Lyon).
Meciul dintre România și Franța va fi arbitrat de o brigadă maghiară, cu Viktor Kassai la centru, arbitri asistenți vor fi Gyorgy Ring și Vencel Toth, arbitri asistenți adiționali au fost desemnați Tamas Bognar și Adam Farkas, iar arbitru de rezervă va fi olandezul Bjorn Kuipers,
Kassai, 40 de ani, arbitru FIFA din 2003, a condus meciuri de la Cupa Mondială 2010 (inclusiv semifinala Spania — Germania) și EURO 2012, precum și finala Ligii Campionilor din 2011, câștigată de Barcelona în fața lui Manchester United.
Viktor Kassai a arbitrat o dată naționala României, pe 29 februarie 2012, într-un meci amical cu Uruguayul la București (1-1), și de două ori reprezentativa Franței, ambele oficiale, 2-0 cu Lituania în preliminariile EURO 2008 și 0-1 cu Spania în preliminariile CM 2014.
Echipele probabile:
Franța: Lloris — Sagna, Rami, Koscielny, Évra — Pogba, Kanté, Matuidi — Griezmann, Giroud, Payet.
România: Tătărușanu — Săpunaru, Chiricheș, D. Grigore, Raț — Hoban, Pintilii — Ad. Popa, N. Stanciu, B. Stancu — Andone (Keșeru).
La meci va asista și prim-ministrul României, Dacian Cioloș
Campionatul European a ajuns la ediția cu numărul 15 și revine în Franța, țara unde a debutat în 1960 sub denumirea de Cupa Europei pe Națiuni. Va fi prima ediție cu 24 de participante.
Mascota EURO 2016 este Super Victor, un simpatic băiețel pasionat de fotbal.
Trofeul pe care îl primește câștigătoarea Campionatului European mai poartă și numele de Cupa Henri Delaunay, în cinstea francezului care a avut ideea organizării competiției. Confecționată în 1958 de către aurarul Chobillon, înainte de a fi cumpărată de către bijutierul Arthus Bertrand, Cupa Henri Delaunay a rămas neschimbată timp de 50 de ani. UEFA a decis înaintea ediției din 2008 să refacă trofeul. Fabricat din argint și păstrând nota clasică, noul trofeu a crescut în înălțime cu 18 centimetri și în greutate cu două kilograme, având o înălțime de 60 de centimetri și o greutate de opt kilograme.
Meciurile de la EURO 2016 (10 iunie și 10 iulie) se vor desfășura pe zece stadioane. Meciul de deschidere și finala Campionatului European se vor juca pe Stade de France (Saint-Denis). Semifinalele se vor juca la Marsilia și Lyon, stadionul Velodrome găzduind și unul dintre cele patru sferturi de finală alături de arenele din Bordeaux, Lille și Saint-Denis. Ca număr de meciuri, la Lens, Nice, Saint-Etienne și Toulouse se vor disputa câte patru, la Bordeaux și Paris (Parc des Princes) câte cinci, la Lille, Lyon și Marsilia câte șase, în timp ce pe Stade de France se vor juca șapte meciuri ale turneului final.
Turneul fin Franța se desfășoare și sub spectrul grevelor, dar și al temerilor legate de securitate, riscul unor atentate determinând autoritățile să interzică vizionarea meciurilor la terase în Hexagon.