x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun 2008 - Romănia va găzdui cel mai mare summit din istoria NATO

2008 - Romănia va găzdui cel mai mare summit din istoria NATO

de Jurnalul National    |    19 Sep 2007   •   00:00
2008 - Romănia va găzdui cel mai mare summit din istoria NATO

Nu mai puþin de 3.000 de inalþi delegaþi, 3.500 de jurnaliÂşti Âşi aproximativ 7.000 de militari, forþe de securitate Âşi de poliþie vor fi implicate in summit-ul Organizaþiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) care va avea loc, in zilele de 2-4 aprilie 2008, la BucureÂşti, in centrul de conferinþe al Palatului Parlamentului.
  Â

Potrivit coordonatorului grupului de lucru pentru organizarea evenimentului, subsecretarul de stat Victor Micula, summit-ul din capitala Romăniei va fi cel mai mare din istoria NATO, avănd in vedere că, pe lăngă cele 26 state membre ale Alianþei, vor participa toate cele 23 de þări care fac parte din Parteneriatul pentru Pace.

Partea romănă se află, in această săptămănă, in faþa celei de a Âşase runde de negocieri cu reprezentanþii secretariatului Consiliului Nord-Atlantic, conduÂşi de secretarul Consiliului, Berndt A. Coetze, urmănd ca vineri să fie incheiat Memorandumul pentru organizarea summit-ului. Subsecretarul de stat Victor Micula a declarat, pentru ROMPRES, că Memorandumul a fost negociat pe mai multe capitole: centrul de conferinþe, presă, securitate Âşi protecþie, transport, IT Âşi comunicaþii, diplomaþie publică.

La BucureÂşti sunt aÂşteptaþi in jur de 3.000 de inalþi delegaþi ai þărilor participante, iar pentru aceÂştia s-a estimat un necesar de 2.800 de camere in hoteluri de 4 Âşi 5 stele. Ambiþia părþii romăne este insă de a trimite Bruxelles-ului o ofertă de 3.800 de camere, þinănd cont că pănă Âşi cei mai inalþi demnitari, precum preÂşedintele SUA, George W. Bush, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, preÂşedintele Franþei, Nicholas Sarkozy, sau premierul Marii Britanii, Gordon Brown, vor sta la hotel.

Pentru transportul unor astfel de delegaþii, au fost alcătuite trei itinerarii intre Aeroportul Otopeni Âşi Palatul Parlamentului, ca alternative de transport. In ziua sosirii, responsabilii cu securitatea vor opta pentru una dintre rute.

Lucrările summit-ului NATO de la BucureÂşti vor fi reflectate de 3.000-3.500 de ziariÂşti, dintre care 40% vor fi redactori, iar 60% tehnicieni. Trei etaje ale aripii Izvor a Palatului Parlamentului vor fi folosite drept centru de presă, iar aici vor fi amenajate 13 săli pentru conferinþe de presă, două studiouri de televiziune Âşi două studiouri de radio. ZiariÂştii vor avea la dispoziþie 1.300 de staþii de lucru individuale, prevăzute cu internet Âşi linie telefonică, 60 de staþii de editare video Âşi 30 de staþii de editare audio, 15 locuri pentru stand-up in interior Âşi 5 in afară, urmănd ca discursurile inaugurale să fie urmărite intr-un circuit inchis de televiziune.

Securitatea participanþilor la summit va fi asigurată de 5.000 de militari, 1.500 de angajaþi ai Serviciului de Protecþie Âşi Pază Âşi de 400 de poliþiÂşti. Pe lăngă aceste forþe implicate direct in asigurarea securităþii, forþele de poliþie iÂşi vor spori activităþile de supraveghere in toată Capitala.

In privinþa telecomunicaþiilor, organizatorii au discutat cu companiile de telefonie mobilă pentru a asigura infrastructura necesare, þinănd cont că se aÂşteaptă ca in zilele summit-ului in jur de 1.000 de persoane să vorbească in acelaÂşi timp la telefonul mobil.

Organizatorii vor instrui in jur de 180 de studenþi ai Academiei Militare sau SRI, vorbitori de engleză Âşi/sau franceză, pentru a fi ofiþeri de legătură pentru delegaþiile participante.

A fost lansat Âşi un concurs pentru logo-ul viitorului summit, pentru care s-au primit creaþii din toate colþurile lumii. Dintre schiþele inaintate vor fi selectate 5 Âşi vor fi trimise la secretariatul NATO de la Bruxelles pentru a fi ales căÂştigătorul. Cei cinci finaliÂşti vor fi premiaþi cu căte 1.500 lei, iar căÂştigătorul cu 2.500 lei.

Cu o zi inaintea summit-ului va fi organizat un Forum trans-atlantic, la care vor lua parte organizaþii neguvernamentale Âşi personalităþi ale scenei politice internaþionale.

Abia după incheierea Memorandumului pentru organizarea summit-ului Âşi, cel mai probabil, la inceputul lunii octombrie, va putea fi propus Guvernului un buget total, pentru ca apoi să fie demarate achiziþiile necesare, a precizat Victor Micula.

Avănd in vedere că summit-uri comparabile cu cel de la BucureÂşti, precum cel de la Praga, din 2002, sau cel de la Istanbul, din 2004, au costat 26,5 milioane, respectiv 30,35 milioane de euro, pentru evenimentul din capitala Romăniei va trebui să se ia in calcul astfel de sume.

Cătălin Micula a subliniat insă că organizarea Sommet-ului Francofoniei in 2006 s-a dovedit extrem de utilă pentru Romănia, atăt din punct de vedere al organizării, dar Âşi al infrastructurii, deoarece o parte a acesteia din urmă va fi utilizată Âşi pentru summit-ul NATO.

'Desemnarea Romăniei, un membru relativ recent al NATO, pentru organizarea unui astfel de eveniment, este o dovadă a recunoaÂşterii contribuþiei noastre la operaþiunile NATO', a conchis subsecretarul de stat Victor Micula, care a apreciat că organizarea la BucureÂşti a summit-ului va permite o abordare mai detaliată a importanþei strategice a Balcanilor de Vest sau a zonei Mării Negre.

  • ROMPRES

×
Subiecte în articol: magazin nato âşi