x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun 2009, anul Balcanilor

2009, anul Balcanilor

21 Oct 2008   •   00:00

Anul 2009 va fi "anul Balcanilor", în special prin finalizarea negocierilor de aderare a Croaţiei la UE, deşi impasul în care se regăseşte Tratatul de la Lisabona îngreunează procesul de extindere a blocului comunitar, a declarat comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, relatează AFP.



Mai mulţi lideri europeni, printre care preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, au respins categoric o nouă extindere a UE, inclusiv prin aderarea Croaţiei, atât timp cât Tratatul de la Lisabona, menit să permită unei Europe extinse să funcţioneze mai eficient, nu va intra în vigoare. Serbia speră să demareze, anul viitor, o etapă crucială pentru aderare, dacă TPI evaluează pozitiv cooperarea cu Belgradul, potrivit comisarului pentru Extindere.

În ceea ce priveşte Albania, Muntenegru şi Bosnia-Herţegovina, UE aşteaptă încă "un bilanţ credibil" privind aplicarea Acordului de Stabilizare şi Asociere semnat cu UE, a adăugat comisarul finlandez. Dintre toate statele balcanice, Macedonia riscă să fie cea mai dezamăgită, în lipsa unor progrese semnificative, a subliniat Rehn.

×
Subiecte în articol: lumea