x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun 4 luni, 3 săptămăni şi 2 zile cu casa inchisă la New York

4 luni, 3 săptămăni şi 2 zile cu casa inchisă la New York

de Ovidiu Ciutescu    |    27 Sep 2007   •   00:00
 4 luni, 3 săptămăni şi 2 zile cu casa inchisă la New York

Filmul lui Cristian Mungiu,"4 luni, 3 săptămăni şi 2 zile", va fi vizionat la New York cu casa inchisă. Biletele la proiecţiile din cadrul Festivalului de Film de la New York - NYFF (28 septembrie - 14 octombrie) s-au văndut deja.


Filmul lui Cristian Mungiu,"4 luni, 3 săptămăni şi 2 zile", va fi vizionat la New York cu casa inchisă. Biletele la proiecţiile din cadrul Festivalului de Film de la New York - NYFF (28 septembrie - 14 octombrie) s-au văndut deja.

INTERES. Proiecţia pentru presă a filmului premiat cu Palme d'Or a avut loc miercuri. Sesiunea de intrebări care a urmat proiecţiei a fost moderată de insuşi directorul festivalului, Richard Pena, informează Institutul Cultural Romăn (ICR) din New York. Jurnaliştii americani, bine informaţi in legătură cu contextul istoric romănesc in care e plasată acţiunea, au fost interesaţi de felul in care s-a născut ideea acestui film şi de structura care il susţine (selecţia actorilor, realizarea cadrelor lungi, fără tăieturi, spiritul geometric al poziţiilor camerei), dar şi de receptarea acestuia de către tănăra generaţie din Romănia. Cristian Mungiu a subliniat că filmul său nu este unul cu mesaj sau morală ci, din contră, complexitatea sa vine tocmai din faptul că s-a ferit de parabole, metafore ascunse sau predici melodramatice privind viaţa in comunism. "Vom afla mai tărziu eficienţa proiecţiei de presă, dar atăt căt pot aprecia la faţa locului, sunt toate semnele că a mers bine: au fost mulţi jurnalişti la vizionare, mare parte dintre ei au rămas la discuţii, au pus multe intrebări şi, cel mai important pentru mine, nivelul discuţiei a fost deosebit - s-a vorbit despre film, despre stil, despre cinema la un mod nuanţat şi subtil", spune Cristian Mungiu.

IMAGINEA OSCARULUI. Mungiu a pozat intr-un om destul de fericit:"E pentru mine un semn bun că la o proiecţie in Statele Unite, unde chestiunea e destul de delicată, nu m-a intrebat nimeni la conferinţa de presă dacă filmul e pro sau anti avort, dacă Vaticanul l-a inţeles corect sau complet pe dos". "4 luni, 3 săptămăni şi 2 zile" va fi prezentat in avanpremieră in cadrul celui mai prestigios eveniment cinematografic din Statele Unite, NYFF, ca una dintre piesele sale de rezistenţă, pe 29 septembrie şi 1 octombrie. Cu căteva zile inainte de deschiderea oficială a festivalului, toate biletele la filmul lui Mungiu fuseseră deja văndute. Atăt regizorul, căt şi actriţa Anamaria Marinca vor răspunde după proiecţii intrebărilor publicului. Primul lungmetraj romănesc căştigător al trofeului suprem la Cannes va putea fi urmărit in cinematografele americane incepănd cu 25 ianuarie 2008. "4,3,2" reprezintă propunerea Romăniei pentru nominalizare la Oscarul pentru cel mai bun film străin.

×
Subiecte în articol: magazin