x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun „Opus Dei" vs. „Camino 999"

„Opus Dei" vs. „Camino 999"

de Andy Stanescu    |    21 Iun 2007   •   00:00
„Opus Dei" vs. „Camino 999"
Iarasi teoria conspiratiunii (vorba lui Nenea Iancu). Succesul de care se bucura publicatiile si „romanele" ce abordeaza asa-numitele subiecte „tabu", nu isi are corespondent decat in audienta jurnalelor de actualitati tip „ora 5", ori in ratingu` de inspiratie Lazaroviana (Iarta-i Doamne Din Dragoste ca sunt Geniali).

Â
Recent, editura franceza „Apres la Lune" a publicat romanul (de mare succes, probabil...) „Camino 999", in care „Opus Dei" este descrisa ca fiind o organizatie generatoare de fraude masive, evaziuni fiscale de proportii, si chiar „ordonatoare" de credite destinate asasinilor profesionisti ce ii servesc interesele. Ca sa nu-i ramana onoarea „nereperata", „Opus Dei", prin vocea purtatorului sau de cuvant, Arnaud Gency, a anuntat ca va actiona in instanta atat editura in culpa, cat si autoarea, Catherine Fradier, ce se recomanda a fi „o fosta politista". Romanul cu pricina evoca „Afacerea Matesa", un scandal politico-financiar ce a pus pe jar familia fostului presedinte Giscard D'Estaing, in anii '70, transmite AFP citata de Rompres. In paginile cartii semnate de Catherine Fradier, „Opus Dei" este acuzata ca ar fi pus la cale asasinarea unui deputat francez, iar titlul romanului ia in deradere opera celebrului fondator al organizatiei incriminate, (Josemaria Escriva de Balaguer), intitulata - cum altfel! - "Camino", ale carei coperti adapostesc „999 de maxime spirituale".

Â
ACUZE... Reprezentantul „Opus Dei", Arnaud Gency, a depus plangere impotriva editorului (Jean-Jacques Reboux) si scriitoarei, considerand ca romanul reprezinta o insulta la adresa organizatiei. „Autoarea prezinta ancheta asupra unor prezumptive asasinate organizate de Opus Dei, si accentueaza impresia de veridicitate amestecand date autentice si comentarii defaimatoare. Obiectivul nu este acela ca romanul sa fie cenzurat sau interzis ci ca anumite pasaje, care sunt defaimatoare, sa fie recunoscute ca atare", a precizat Gency, care a cerut despagubiri de 30.000 de euro si publicarea rezultatelor procesului.

Â
... SI SCUZE. Autoarea - recompensata anul trecut cu un premiu pentru „La colere des enfants dechus" („Mania copiilor decazuti") bate usor in retragere pe site-ul editurii sale: „De la inceputurile romanului noir, scriitorii amesteca realitatea cu fictiunea. Este modul nostru de a scrie, dar daca trebuie semnalat in subsolul paginii adevarul si falsul, nu va mai povestesc cum vor arata viitoarele romane politiste."

Â
Cu multi ani in urma Tudor Musatescu se confesa unui confrate spunandu-i „Am scris in cateva decenii cam un vagon de hartie. Sper, draga domnule, ca vagonul sa nu fie de marfa". Punct

×
Subiecte în articol: magazin opus opus dei