x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun A decedat prima deţinătoare de culoare a unui premiu Grammy

A decedat prima deţinătoare de culoare a unui premiu Grammy

de Ovidiu Ciutescu    |    10 Noi 2008   •   00:00
A decedat prima deţinătoare de culoare a unui premiu Grammy

Miriam Makeba a decedat duminică noapte, la Neapole, Italia, în urma unei crize cardiace. Cântăreaţa era considerată  simbolul muzicii africane şi al luptei antiapartheid, denumită "Mama Africa", informează AFP, citat de Mediafax.



Miriam Makeba, a decedat la puţin timp după ce a participat la Castel Volturno, în apropiere de Neapole, alături de alţi artişti, la un concert antimafia dedicat tânărului scriitor al bestseller-ului "Gomorra", Robero Saviano, care a fost ameninţat cu moartea de mafia italiană. Aproximativ o mie de persoane au asistat la acest concert, într-o comună considerată drept un fief al mafiei napolitane, Camorra, şi unde şase imigranţi africani şi un italian au fost asasinaţi în condiţii încă necunoscute, în septembrie.  În "Gomorra", Roberto Saviano introduce cititorul în imperiul Camorrei, cu traficul, şefii şi clanurile ei. Cartea, tradusă în aproximativ 40 de limbi străine, a fost adaptată pentru marile ecrane şi a obţinut Premiul Juriului la ediţia de anul acesta a Festivalului de film de la Cannes. Filmul a fost ales să reprezinte Italia la premiile Oscar.

Născută pe 4 martie 1932, în Johannesburg, dintr-o mamă swazi şi un tată xhosa, Miriam Makeba a devenit cunoscută pe plan internaţional în timpul turneului ei din Statele Unite din 1959, când a cântat alături de grupul sud-african Manhattan Brothers.În anul următor, când a dorit să se întoarcă în ţara ei natală pentru a asista la înmormântarea mamei sale, autorităţile sud-africane i-au retras cetăţenia şi au interzis difuzarea muzicii sale pe teritoriul naţional sud-african. În urma acestor decizii, Miriam Makeba a trăit 31 de ani în exil, în Statele Unite şi în Guineea. Makeba a fost prima cântăreaţă de culoare care a câştigat un premiu Grammy, pe care l-a împărţit cu cântăreţul american Harry Belafonte, în 1965. Doi ani mai târziu, Makeba şi-a câştigat notorietatea după ce piesa ei de succes "Pata Pata", inspirată dintr-un dans popular regional, a devenit cunoscută în toată lumea.

După eliberarea din închisoare a lui Nelson Mandela, Makeba s-a întors în ţara ei de origine, dar a trebuit să aştepte şase ani înainte să poată să înregistreze un nou disc. În 1996, cântăreaţa a înregistrat discul "Homeland", care conţine un cântec ce descrie bucuria artistei de a se fi întors în ţara natală şi în care evocă lupta împotriva apartheid-ului. "Mi-am păstrat cultura, muzica şi rădăcinile. Datorită lor am devenit această voce şi imagine simbolică a Africii şi a locuitorilor ei, fără măcar să fiu conştientă de acest lucru", a declarat marea cântăreaţă africană în biografia sa.

×
Subiecte în articol: lumea