x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun A fost găsită singura copie a primului film creat de maestrul suspansului, Alfred Hitchcok, în 1923

A fost găsită singura copie a primului film creat de maestrul suspansului, Alfred Hitchcok, în 1923

03 Aug 2011   •   15:00
A fost găsită singura copie a primului film creat de maestrul suspansului, Alfred Hitchcok, în 1923

O veste grozava pentru cinefilii din intreaga lume: a fost redescoperita singura copie a primului film creat de maestrul suspansului, Alfred Hitchcok, in 1923. Pelicula 'The White Shadow' (Umbra alba), despre care se credea ca este iremediabil pierduta, a fost gasita in arhivele colectiei nationale de filme din Noua Zeelanda, informeaza The Telegraph.

Hitchcok a scris scenariul si a fost co-regizorul acestui film, la varsta de doar 24 de ani.

The White Shadow este o 'melodrama salbatica', in care actrita Betty Compson joaca un dublu rol, portretizand doua surori gemene, una angelica si cealalta 'fara suflet'.

Copia regasita acum a facut parte din fosta colectie a lui Jack Murtagh, un proiectionist excentric din Hastings. Dupa moartea acestuia, in 1989, colectia de filme a fost expediata arhivelor din Wellington (capitala Noii Zeelande), de nepotul si mostenitorul lui Hastings, Tony Osborne.

Acesta a declarat, acum, ca bunicul sau s-ar fi amuzat 'in tacere' de toata tevatura iscata acum in jurul descoperirii Umbrei Albe.

In Los Angeles, David Sterritt, autorul filmografiei lui Hitchcok si totodata presedintele Societatii Nationale a Criticilor de Film a reactionat incantat la aflarea vestii, spunand ca este o descoperire cu o valoare inestimabila, o oportunitate de nesperat pentru a studia evolutia tehnicilor regizorale ale autorului celebrelor Psycho, Vertigo si The birds (Pasarile) decedat in 1980, la varsta de 80 de ani.

Copii ale peliculei The White Shadow vor fi distribuite, curand, in Statele Unite si apoi, cu certitudine, in lumea intreaga.

×