x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun A murit ultimul membru al unuia dintre cele mai vechi triburi din lume

A murit ultimul membru al unuia dintre cele mai vechi triburi din lume

05 Feb 2010   •   00:00
A murit ultimul membru al unuia dintre cele mai vechi triburi din lume

Ultimul membru al unui trib din Insulele Andaman, din Oceanul Indian, aparent una dintre cele mai vechi culturi din lume, a murit săptămâna trecută, potrivit Survival International, organizaţie pentru apărarea popoarelor indigene. Se estimează că cei din tribul Bo locuiau de 65.000 de ani în acest loc.



Boa Sr, în vârstă de circa 85 de ani, care a fost ultima vorbitoare de "Bo", una din cele zece limbi ale triburilor de indigeni, a decedat săptămâna trecută.

La origine au fost numărate 10 triburi distincte, printre care şi vorbitorii de Bo, populaţia ridicându-se la 5.000 de persoane înainte de colonizarea britanică din 1858. Majoritatea dintre acestea au fost omorâte sau au murit din cauza bolilor transmise de colonizatori. Boa Sr era cea mai vârstnică persoană dintre membrii triburilor de indigeni, care mai numără doar 52 de persoane.

"Odată cu moartea lui Boa Sr şi a dispariţiei limbii Bo, o parte unică a societăţii umane nu mai este decât o amintire", a declarat Stephen Cory, directorul Survival International, într-un comunicat citat de AFP. "Pierderea lui Boa ne arată că nu trebuie să lăsăm ca acest lucru să se întâmple cu triburile din Insulele Andaman", a adăugat el.

Locuitorii din aceste insule depind în mare parte de ajutorul guvernului indian pentru a supravieţui. Boa Sr, care a supravieţuit tsunamiului devastator din decembrie 2004, a afirmat, potrivit lingviştilor: 'Eram toţi acolo când a avut loc cutremurul. Cei mai în vârstă dintre noi au spus: pământul se va deschide, nu fugiţi, nu vă mişcaţi'.

Populaţia redusă din Insulele Andaman este divizată în numeroase triburi care vorbesc o limbă izolată care poate fi legată de familia de limbi mon-khmer.

×
Subiecte în articol: lumea