x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Agent STASI în trecut, afacerist în prezent

Agent STASI în trecut, afacerist în prezent

10 Iul 2009   •   00:00
Agent STASI în trecut, afacerist în prezent

În perioada de tranziţie de sub guvernul Hans Modrow, 1989-1990, Ministerul de Interne al fostei RDG s-a ocupat rapid de găsirea de noi posturi pentru numeroşi angajaţi ai Ministerului est-german al Siguranţei Statului. Din documentele de personal şi de asigurări reiese că aceştia sunt angajaţi ai ministerului de interne, scrie ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung.



Purificarea dosarelor de personal ale unor foşti ofiţeri de securitate din generaţia tânără şi de mijloc a avut loc şi la alte departamente din fosta RDG, Direcţia XVII, însărcinată cu supravegherea economiei RDG, oferind, de exemplu, din decembrie 1989, chiar şi cursuri de pregătire pentru acei foşti ofiţeri de securitate care doreau să devină oameni de afaceri. Pentru Stasi lucrau circa 100.000 de persoane cu acte în regulă şi de două ori mai mulţi colaboratori neoficiali, însă şi alte departamente ale 'organelor de apărare' foloseau persoane de încredere (V-Leute, informatori) ca spioni în propria ţară sau pentru observarea instituţiilor şi cetăţenilor occidentali. Arhivele serviciului de contrainformaţii al armatei naţionale (NVA), folosit contra NATO şi Bundeswehr (armata RFG), au fost distruse cu puţin înainte de reunificare, responsabil fiind ministrul de atunci pentru dezarmare al RDG, Rainer Eppelmann, aşa că o verificare a colaborării cu Stasi a militarilor de meserie preluaţi de Bundeswehr de la NVA nu a mai fost posibilă după reunificare.

Serviciul de informaţii federal (Bundesnachrichtendienst - agenţia de informaţii oficială a RFG-ului actual) a preluat şi el conştient foşti angajaţi MfS, pe motiv că aceştia dispun de informaţii de mare interes pentru republica federală. Dimensiunile reangajării de foşti agenţi Stasi în serviciul public, de care opinia publică a luat cunoştinţă cu oarecare iritare, nu sunt atât de surprinzătoare pentru cunoscătorii practicilor de preluare din cadrul administraţiilor publice din noile şi vechile landuri.

Responsabilul de land de la Berlin pentru arhivele Stasi, Martin Gutzeit, publica, de exemplu deja în raportul pe anul 1996, o statistică a verificării angajaţilor la nivel de land, din care ieşea în evidenţă actuala cifră, care acum provoacă mirare, de 2.733 de foşti agenţi ai Stasi care lucrează în administraţia landului-oraş Berlin. Din cele 81.860 de verificări făcute până în 1996 în cazul angajaţilor din cadrul administraţiilor senatoriale şi districtuale de la Berlin, legat de o eventuală implicare Stasi, s-au făcut în 5.135 de cazuri constatări bazate pe informaţii provenite de la autoritatea pentru studierea arhivelor Stasi (pe atunci numită autoritatea Gauck, după numele primului ei director, pastorul Joachim Gauck). Aceste constatări au dus la 2.420 de concedieri, acorduri pentru încheierea contractului de muncă şi trimiteri anticipate la pensie. După verificările personale au mai rămas în funcţii aşadar 2.733 de persoane, despre care autoritatea Gauck a trimis informări ale constatărilor făcute administraţiilor berlineze. Este exact aceeaşi cifră care apare în rapoarte actuale despre foşti angajaţi Stasi din cadrul administraţiei berlineze, nefiind însă făcută diferenţierea între colaborarea oficială şi neoficială cu Stasi.

Gutzeit, declara ziarului Frankfurter Allgemeine că verificările făcute au fost în acea vreme tratate în mod diferit de diferitele administraţii, verificări mai binevoitoare având loc mai ales în părţile estice ale Berlinului, unde PDS (Partidul Socialismului Democrat, succesorul fostului partid comunist est-german, SED, actualmente formând după fuziunea cu WASG, Partidul Stângii, Die Linke, n.red.) era foarte influent. În urma deschiderii tot mai mari a arhivelor Stasi, jurnaliştii şi istoricii pot afla informaţii concrete despre trecutul Stasi al unor angajaţi individuali din cadrul servciilor publice, verificările personale din partea federaţiei sau landurilor nemaifiind însă posibile din 2006.

Se ştia că poliţia politică socialistă a infiltrat cele mai înalte instituţii din Germania de Est, că un şef de cabinet al cancelarului Brandt lucra pentru duşman şi chiar că împuşcătura care a declanşat contracultura juvenilă occidentală a pornit de la un poliţist aflat în solda estului, însă de abia acum s-a aflat că mii de foşti agenţi ai sinistrei poliţii Stasi lucrează în administraţia noii Germanii, informează şi ziarul spaniol ABC, citat de Agerpres.

Potrivit unui raport realizat de Universitatea Liberă (FU) din Berlin din care redă unele extrase publicaţia Financial Times Deutschland, 17.000 de funcţionari din prezenta administraţie democratică, din cele cinci landuri orientale, au avut legături cu poliţia politică, în marea lor majoritate colaboratori, informatori şi delatori care au furnizat informaţii despre viaţa părinţilor, vecinilor şi a prietenilor lor în timpul regimului socialst. Mii de cetăţeni au făcut ani de închisoare pentru nimicuri sau lucruri inventate.

În schimbul unor favoruri, uneori minime, jumătate dintre cei 200.000 de membri ai Stasi au cooperat activ ca informatori. Multipremiatul film 'Viaţa altora' a făcut recent accesibil şi de înţeles modul cum funcţiona sistemul de delaţiune şi represiune, într-un stat care s-a ocupat vicios de strângerea de informaţii şi de redactarea de rapoarte asupra aproape întregii populaţii.

Republica Democrată Germană (RDG) deţine tristul de a fi avut un agent la fiecare 50 de locuitori. Stasi, sau Securitatea Statului era poliţia politică, în marea parte secretă, implicată în activităţi represive. Orice funcţionar din RDG ar trebui să fie verificat, potrivit legislaţiei aprobate după reunificarea celor două Germanii. Dar s-a dovedit că mulţi funcţionari concediaţi pentru a fi fost colaboratori au rămas în continuare liniştiţi în posturile lor.

Raportul realizat de echipa de la FU care s-a specializat în sistemul fostei RDG, prezintă acum detaliile 'unei dimensiuni la care nu s-ar fi aşteptat nimeni' la acest nivel, a declarat şeful echipei Klaus Schröder. S-a aflat astfel că în Saxonia, regiunea istorică cea mai puternică din fosta RFG, jumătate din funcţionarii dovediţi că s-au aflat în serviciul Stasi au reuşit să-şi menţină posturile în noua administraţie. În multe localităţi legile de epurare ale administraţiei s-au aplicat de convenienţă şi 'cu mare superficialitate', potrivit lui Schröder.

Recent s-a aflat că perechea de poliţişti însărcinaţi cu supravegherea casei de vacanţă a cancelarului Merkel au lucrat pentru Stasi, iar poliţia federal (BKA) a recunoscut că a angajat în 1990, 48 de agenţi din această unitate, dintre care 23 aveau la activ chiar 20 de ani de serviciu.

×
Subiecte în articol: informaţii lumea stasi foşti