Cu ştampila de vot şi buletinul de validare pe masa de la
circa electorală, cetăţeanul este aşteptat astăzi să dea girul viitoarei
administraţii locale. Luptele date, între candidaţi, atît la nivel declarativ
cît şi la cel fizic – a se citi bătăi în toată regula – s-au sfîrşit. Astăzi
este ziua „Z”. Vom vedea dacă noi, românii, vom avea înţelepciunea de a alege
administratori pricepuţi. Sau dacă, aşa cum reliefa deunăzi France Presse, vom
ajuta în continuare la îmbogăţirea baronilor locali.
• Copiii Revoluţiei
şi Duminica Orbului
• Piedone, nemulţumit de hîrtia pe care a pus ştampila
• Sorin Oprescu nu s-a regăsit pe listele electorale
• Furtuna creează probleme la secţiile de votare
• Traian Băsescu, VIP la secţia de vot
• Vasile Blaga: Sînt convins că ajung în turul II
• Adrian Năstase visează un superprimar
• PD-L organizează tombolă electorală în Iaşi
• Ilfov / Secţie electorală închisă din cauza violenţelor
• Prezenţă slabă la vot
• Dan Voiculescu a optat pentru normalitate
• A fost corect votul lui Călin Popescu Tăriceanu?
• Dolj / Acreditările a trei jurnalişti au fost confiscate
• Secretele lui Ion Iliescu
• Galaţi / Secţie electorală închisă pentru motive de fraudă
• Hunedoara / Hoţii au furat roţile maşinii de la secţia de votare
Cu ştampila de vot şi buletinul de validare pe masa de la circa electorală, cetăţeanul este aşteptat astăzi să dea girul viitoarei administraţii locale. Luptele date, între candidaţi, atît la nivel declarativ cît şi la cel fizic – a se citi bătăi în toată regula – s-au sfîrşit. Astăzi este ziua „Z”. Vom vedea dacă noi, românii, vom avea înţelepciunea de a alege administratori pricepuţi. Sau dacă, aşa cum reliefa deunăzi France Presse, vom ajuta în continuare la îmbogăţirea baronilor locali.
Copiii Revoluţiei şi Duminica Orbului
La 18 ani de la primele alegeri organizate după căderea comunismului, românii votează din nou în Duminica Orbului, localele din acest an fiind şi primul scrutin la care vor participa “copiii revoluţiei”, ajunşi acum la vîrsta majoratului.
PENTRU PRIMA DATĂ. Cei născuţi la sfîrşitul lui '89 sau începutul lui '90 îşi pot exercita, duminică, pentru prima oară dreptul de vot. Şi în 1990, şi în 2008, data alegerilor a coincis cu a şasea duminică după Paşte, a Orbului din naştere, potrivit Calendarului Ortodox. Peste 18 milioane de români sînt aşteptaţi duminică la vot pentru a-şi alege primarii, consilerii locali şi judeţeni, precum şi preşedinţii de Consilii Judeţene, aceştia din urmă desemnaţi pentru prima oară în urma votului uninominal. La primele alegeri locale după aderarea României la Uniunea Europeană îşi vor putea exercita dreptul de vot şi cetăţeni ai UE, potrivit datelor funizate de Biroul Electoral Central numărul acestora fiind de 16.860, cei mai mulţi dintre alegătorii comunitari fiind înregistraţi în Bucureşti(4.733) şi Timiş(1.045), iar cei mai puţini în Teleorman(36). Pentru cei 18.313.440 de alegători au fost organizate 17.285 de secţii de votare, care vor fi deschise în intervalul 07.00 – 21.00. Spre deosebire de alte scrutine, la cel de duminică românii nu pot vota decît la secţiile unde sunt arondaţi conform domiciliului, neexistînd posibilitatea, dacă se află în altă localitate sau în tranzit, să voteze în secţii special amenajate în gări sau aerogări. De asemenea, cetăţenii români care merg la vot trebuie să aibă asupra lor cartea sau buletinul de identitate, cartea de identitate provizorie, paşaportul diplomatic, de serviciu sau carnetul de serviciu militar, pentru elevii din şcolile militare. Alegătorii europeni îşi pot exercita dreptul de vot în baza oricărui document de identitate valabil. Odată intraţi în cabina de vot, cetăţenilor le este interzis să folosească orice fel de mijloc de înregistrare, cum ar fi telefonul mobil, aparat de fotografiat sau video, existînd o decizie BEC în acest sens. La alegerile de duminică, pentru prima oară, preşedinţii de Consilii Judeţene vor fi aleşi în baza votului uninominal, fiind declarat cîştigător candidatul care adună cel mai mare număr de voturi, nemaifiind nevoie de organizarea unui al doilea tur de scrutin, cum este necesar în cazul alegerii primarului, cînd niciunul dintre candidaţi nu întruneşte o majoritate de 50 plus 1 din totalul voturilor exprimate.
Prezenţă slabă la vot
Doar 7,01%dintre români s-au prezentat la vot pînă la ora 10.00 , potrivit primelor rezultate prezentate duminică de Biroul Electoral Central, cea mai mare prezenţă înregistrîndu-se în judeţul Teleorman- 10,85%, iar cea mai redusă în Sibiu-4,84 . În mediul urban prezenţa la vot a fost de 5,5 %, iar în cel rural 9,04%. În Bucureşti, pînă la ora 10.00, votaseră 4,05% dintre alegătorii înscrişi pe listele electorale. Primele alegeri locale postdecembriste, organizate în februarie 1992, au reuşit să mobilizeze la urne aproape 65% din cetăţenii cu drept de vot. În 1996, prezenţa la vot la nivel naţional scădea cu aproape 10% faţă de scrutinul anterior, înregistrîdu-se o cotă de participare de 56,47%. La primul tur de scrutin al alegerilor locale din 2000 prezenţă la urne a fost de 50,85%, iar în 2004 de 54,23%.
Ilfov / Secţie electorală închisă din cauza violenţelor
Secţia de votare nr.2 din comuna ilfoveană Ştefăneşti a fost închisă temporar, duminică, în urma unui incident petrecut la centrul electoral, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean Ilfov, Elena Bucur.
HULIGANI. Preşedintele de la secţia respectivă de votare a hotărît să închidă temporar urnele după ce mai multe persoane “s-au îmbulzit” la intrarea în clădire blocâîd accesul. “Nu a fost vorba de nici o altercaţie între simpatizanţii a două partide. Din cîte am înţeles de la poliţiştii de acolo, la intrarea în secţie s-au îmbulzit mai multe persoane şi preşedintele a hotărît să închidă pentru cîteva momente secţia”, a precizat Bucur. Aceasta a menţionat, în jurul orei 11,00, că secţia era încă închisă. Preşedintele secţiei de votare nr.2 din Ştefăneşti a luat această decizie după ce în faţa secţiei respective s-au strâns aproximativ 200 de persoane, care îşi susţineau candidaţii la funcţia de primar, în îmbulzeală spărgînd şi cîteva geamuri. Prefectul de Ilfov, Nicolae Jecu, a precizat că nu sunt probleme grave, iar secţia de votare fost redeschisă la ora 11,15.
Traian Băsescu, VIP la secţia de vot
Preşedintele Traian Băsescu a votat, duminică, în jurul orei 9.30, la Liceul A.D. Xenopol din Capitală, împreună cu soţia sa şi cu fiica sa cea mică, lider al Tineretului Democrat-Liberal.
CATERINCĂ. Cei trei au sosit la secţia de votare în jurul orei 9.30, primele care au votat fiind soţia preşedintelui, Maria Băsescu, şi fiica sa Elena. După soţie şi fiică, preşedintele a intrat în cabina de vot unde a stat aproape două minute. La introducerea buletinelor de vot în urne, Băsescu a pozat pentru ziarişti. De asemenea, şeful statului i-a dat un autograf unei membre a secţiei de votare. Întrebat de ziarişti de ce a zăbovit atît de mult în cabina de vot, preşedintele Băsescu a răspuns: "Pentru că nu ştiam poziţiile pe buletinul de vot şi le-am căutat". Binedispus, preşedintele a zîmbit nu numai către aparatele de fotografiat şi camere de luat vederi, ci şi celor din biroul secţiei de votare. La plecare, Băsescu a ţinut să precizeze şi programul de după alegeri: "Mă duc la cumpărături". La secţia la care a mers Băsescu, aproape 45 de persoane votaseră înaintea şefului statului.
Piedone, nemulţumit de hîrtia pe care a pus ştampila
Candidatul PC la primăria sectorului 4, Cristian Popescu „Piedone”, s-a prezentat duminică la vot, la o oră după deschiderea urnelor, şi i-a sfătuit pe membrii comisiei de vot să nu mai îmbibe atît de tare ştampila în tuş, pentru că atunci când a votat tuşul s-a impregnat pe alte 3 pagini.
ÎNDEMN. "Sunt nemulţumit de calitatea foarte proastă a hîrtiei, iar cei care mi-au dat ştampila au îmbibat-o foarte tare în tuş. În clipa în care m-am votat, am constatat că am mai votat alţi trei candidaţi de pe celelalte pagini". De asemenea, Piedone i-a îndemnat pe cetăţenii Bucureştiului să iasă la vot, ca să aibă un primar al cetăţeanului, nu un primar al unui partid. Cînd a fost întrebat pe cine a votat pentru Primăria Capitalei, Piedone a spus: " Eu joc pentru o echipă şi nu am cum să nu îmi votez coechipierul". Candidatul conservator la Primăria Sectorului 4 a mai spus că speră ca băiatul său, care l-a însoţit şi a votat pentru prima dată duminică, să îi poarte noroc.
Dan Voiculescu a optat pentru normalitate
Preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a votat, duminică, la Liceul Tudor Vianu din Capitală, însoţit de fiicele sale şi de nepoata sa. După ce şi-a exercitat dreptul de vot, Voiculescu a declarat că a votat pentru normalitate."Poporul român a înţeles că demagogia, populismul şi vorbele neacoperite de fapte nu-şi au rostul", a spus Voiculescu.
Adrian Năstase visează un superprimar
Preşedintele CN al PSD, Adrian Năstase, a declarat că a votat pentru schimbarea culorii politice a Capitalei, împotriva bordurilor, aranjamentelor "de tot felul" şi poluării, adăugînd, în glumă, că şi-ar dori un "superprimar", pe model american sau britanic.
DORINŢE."Am votat pentru un Bucureşti curat, şi la propriu şi la figurat, am votat pentru bucureşteni şi împotriva bordurilor, a şmecheriilor, a lipsei de bun simţ, pentru schimbarea culorii Bucureştiului, pentru o nuanţă europeană a Capitalei. E un vot care se prefigurează împotriva unei administraţii de dreapta în Bucureşti. Sper că e momentul unei schimbări fundamentale în Bucureşti şi semnalul pentru o schimbare mai largă în ţară", a declarat Năstase, la Liceul Jean Monnet, unde a votat ca de fiecare dată. Fostul premier a mai arătat că această bătălie electorală aduce în Bucureşti o miză importantă pentru că este pentru prima dată cînd dreapta este atacată puternic de stînga, care are şanse de cîştig. Năstase a spus că nu a avut dificultăţi în a alege primarul general, dar a spus în glumă că ar fi preferat un superprimar pe model american sau englez.: "Alegerea mea nu a fost grea. Ea a fost clară, făcută cu raţiune. Sînt convins că bucureştenii vor veni la vot şi vor hotărî o soartă mai bună pentru oraşul în care trăiesc. Eu aş fi preferat să avem un superprimar, o figură legendară a administraţiei din America şi Marea Britanie. Lăsînd gluma deoparte, avem o ofertă foarte largă de candidaţi". Liderul social-democrat a mai făcut un apel pentru cei care încă nu au venit la vot sau nu intenţionează să o facă deloc, arătînd că aceste alegeri reprezintă un moment de responsabilitate şi că absenţii ar putea regreta apoi că nu şi-au exercitat acest drept.
PD-L organizează tombolă electorală în Iaşi
Biroul Electoral Judeţean Iaşi a primit o serie de reclamaţii de la secţii de votare care au sesizat că mai mulţi cetăţeni au intrat în secţii cu cărţi poştale tipărite de PD-L, prin care formaţiunea a îndemnat oamenii să voteze, oferindu-le şansa să cîştige cinci televizoare cu plasmă.
BALCANISME. "Am avut pînă acum patru sau cinci reclamaţii telefonice. Am transmis secţiilor de votare că, dacă oamenii le ţin la vedere, aceste cărţi poştale să fie luate", au precizat reprezentanţii BEJ. Alegătorii care au primit astfel de cărţi poştale sunt îndemnaţi de PD-L să aplice ştampila "Votat" pe ele, iar ulterior să le trimită la sediul partidului, care va organiza o tombolă cu premii constînd în cinci televizoare cu plasmă. Liderii PD-L Iaşi au declarat, în mai multe rînduri, că tombola pe care o organizează nu încalcă nicio prevedere legală. Acţiunea PD-L a fost interzisă, vineri seară, printr-o hotărîre a BEJ, dar nu înainte ca PD-L să distribuie cele 100.000 de exemplare tipărite. Poliţia a demarat o anchetă, în urma unei plîngeri penale a PSD, pentru a stabili dacă PD-L a încălcat art.109 din legea 67, care face referire la faptul că "promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în timpul campaniei electorale, precum şi în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat pentru funcţia de primar, consilier sau de preşedinte al consiliului judeţean, precum şi primirea acestora de către alegători constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani". Pe de altă parte, BEJ a primit în cursul dimineţii şi o altă reclamaţie care sesiza dispariţia unei ştampile în comuna ieşeană Moţca. La doar câteva minute după sesizarea BEJ, preşedintele secţiei în cauză a anunţat că ştampila a fost găsită în buzunarul unui membru al secţiei de votare şi că acesta uitase de ea.
Sorin Oprescu nu s-a regăsit pe listele electorale
Candidatul independent la Primăria Capitalei Sorin Oprescu a avut surpriza de a nu se regăsi pe listele electorale permanente, el votţnd după ce s-a înregistrat pe o listă suplimentară.
ÎNCREZĂTOR. "A fost un vot care mă caracterizează. A fost un vot pentru un independent pentru că aşa sţnt cetăţenii Bucureştiului, un vot liberal că aşa e meseria mea şi un vot social pentru că toată viaţa am avut grijă de oameni", a declarat Oprescu imediat după ieşirea din cabina de vot. Candidatul independent la Primăria Capitalei a precizat că se aşteaptă ca bucureştenii să-l sprijine în continuare cu "aceeaşi simpatie şi încredere". El a adăugat că în cursul zilei va merge prin secţiile de votare, după care va aştepta estimările după închiderea urnelor la sediul de campanie. Oprescu a fost însoţit la secţia de votare de fiul său.
Furtuna creează probleme la secţiile de votare
Mai multe secţii de votare din judeţele Alba şi Dolj nu aveau energie electrică, duminică, din cauza unei furtuni. Acest lucru nu a afectat procesul electoral.
PROBLEME. Furtuna de sîmbătă noaptea a lăsat fără energie electrică 11 secţii de votare din zona Blaj. Preşedintele BEJ Alba, Daniela Gaşpar, a declarat că problemele au fost remediate parţial de echipele Electrica, astfel că, duminică, la ora 9.30, doar trei secţii de votare erau în continuare fără energie electrică. Gaşpar a precizat că procesul de votare nu este afectat. Tot în judeţul Alba, un autovehicul care transporta buletine de vot de la Biroul Electoral de Circumscripţie Albac către Secţia de Votare nr. 3 Costeşti a fost implicat, sîmbătă seara, într-un accident de circulaţie soldat cu moartea unei persoane. În maşină se aflau preşedinta secţiei de votare, Câmpean Elena Gabriela, poliţistul care asigura paza buletinelor de vot şi conducătorul autoturismului, Mateş David. Maşina s-a răsturnat în apropierea secţiei de votare, iar şoferul, în vîrstă de 31 ani, a decedat. Ceilalţi doi ocupanţi ai autoturismului au suferit răni uşoare. Buletinele de vot au fost predate, iar preşedinta secţiei de votare implicată în accident şi-a început activitatea, astfel încît procesul electoral să nu fie afectat. De asemenea, o secţie de votare din localitatea doljeană Braloştiţa a rămas fără energie electrică din cauza unei furtuni produse în noaptea de sîmbătă spre duminică, iar alte cîteva secţii din judeţul Dolj se confruntă cu probleme legate de numărul buletinelor de vot. Astfel, într-un sat care aparţine de comuna Poiana Mare, au fost găsite 500 de buletine în plus pentru preşedintele Consiliului Judeţean. Preşedintele BEJ a spus că acestea vor fi anulate la sfîrşitul procesului de votare. În schimb, în localitatea Dăbuleni a fost descoperit, pînă acum, un deficit de 200 de buletine de vot pentru preşedintele Consiliului Judeţean. Marian Creţu, şeful de circumscripţie de la Dăbuleni, a spus că problema a apărut ca urmare a faptului că pachetele cu buletine au fost aduse la gramaj, şi nu la bucată: „Noi am trecut la numărarea buletinelor, iar pînă acum au fost găsite aproape 200 de buletine în minus. Probabil că vom mai găsi şi alte buletine lipsă deoarece numărătoarea continuă. Oricum, noi am sesizat deja BEJ“. Acesta a mai spus că preşedintele Secţiei de votare nr.4 din Dăbuleni a semnalat faptul că în faţa secţiei sunt două bannere electorale, unul cu candidatul UPSC la primărie şi altul cu candidatul PSD pentru şefia Consiliului Judeţean şi cel la Primăria Dăbuleni.
Vasile Blaga: Sînt convins că ajung în turul II
Candidatul Partidului Democrat Liberal (PD-L) la Primăria Municipiului Bucureşti, Vasile Blaga, a declarat duminică, după ce şi-a exprimat dreptul de vot, că este convins că va ajunge în turul al doilea al alegerilor. Întrebat cine consideră că ar fi cel mai puternic contracandidat al său, Vasile Blaga a spus că “toţi sînt oameni foarte buni, iar bucureştenii vor decide şi vom afla la noapte”. Candidatul democrat-liberal a afirmat că a votat “oameni cu soluţii concrete pentru rezolvarea marilor probleme ale Capitalei, care pot transforma Bucureştiul într-o capitală europeană”. Candidatul PD-L la Primăria Capitalei a votat duminică la Liceul “Ion Luca Caragiale” din sectorul 1, împreună cu soţia sa, Violeta.
A fost corect votul lui Călin Popescu Tăriceanu?
Marian Muhuleţ, purtătorul de cuvînt al Biroului Electoral Central, a declarat că nu s-a primit nici o sesizare vizavi de modul în care a votat premierul Călin Popescu Tăriceanu. Premierul a fost acuzat că ar fi folosit cartea de alegător în loc de cartea de identitate.
REGULI ÎNCĂLCATE. Muhuleţ a afirmat că, potrivit legii, este interzisă votarea în baza cărţii de alegător, exprimarea opţiunii de vot fiind permisă doar cu cartea de identitate. Tăriceanu a votat, potrivit membrei comisiei de votare căreia i-a înaintat documentul de identitate, cu cartea de alegător, document care nu figurează pe lista celor acceptate de AEP, însă preşedintele secţiei de votare susţine că premierul a votat cu o carte de identitate provizorie. Membra secţiei de votare a declarat ziariştilor că premierul Tăriceanu a votat cu cartea de alegător, deşi după instrucţiunile pe care le primise iniţial acest document nu este acceptat în momentul exercitării dreptului de vot. Ea susţine că, ulterior, preşedintele secţiei de votare i-a spus că a primit de la primărie instrucţiuni potrivit cărora poate fi utilizată şi cartea de alegător, motiv pentru care a acceptat-o. În schimb preşedintele secţiei de votare 1140, Florian Chelu, susţine că premierul a votat cu cartea de identitate provizorie, avînd în vedere că Tăriceanu votează pentru prima dată în sectorul 6, pentru că şi-a schimbat domiciliul. El a precizat că va face un proces verbal de constatare către BEC în legătură cu acest incident, dar şi cu cel referitor la faptul că Tăriceanu a arătat buletinul de vot unei membre a secţiei de votare. Potrivit ghidului Autorităţii Electorale Permanente (AEP), alegătorii pot prezenta în momentul votării cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic sau de serviciu, sau carnetul de serviciu militar în cazul elevilor din şcolile militare.
Dolj / Acreditările a trei jurnalişti au fost confiscate
Trei ziarişti ai unui cotidian local au fost daţi afară, duminică, dintr-o secţie de votare din localitatea doljeană Perişor, iar preşedintele secţiei le-a confiscat acreditările pe motiv că "ar fi fost agresivi".
CA LA NEBUNI. Redactorii Cristina Ghena, Crina Jilava şi fotograful Laurenţiu Nica, toţi angajaţi ai cotidianului Gazeta de Sud, nu au fost lăsaţi să intre în Secţia de votare Nr.1 din Perişor, deşi i-au prezentat preşedintelui secţiei acreditarea, legitimaţiile de presă, precum şi actele de identitate. Motivînd că "au fost agresivi“, preşedintele secţiei, Marian Barinescu, le-a luat celor trei acreditarea şi a refuzat să le-o înapoieze. Jurnalişti au mers la Secţia de Poliţie Perişor şi le-au povestit poliţiştilor ce s-a întîmplat, cerîndu-le acestora să-i însoţească la secţia de votare. Preşedintele secţiei a refuzat însă să le înapoieze acestora acreditarea şi le-a cerut poliţiştilor să nu-i lase pe ziarişti la mai puţin de 500 de metri de secţie, pe motiv că au fost agresivi. Ziariştii au depus o sesizare la Biroul Electoral Judeţean Dolj, iar Rodica Dobrin, locţiitorul preşedintelui BEJ, l-a sunat pe preşedintele secţiei din Perişor explicînd-i acestuia că, indiferent de cum s-ar fi comportat cei trei ziarişti, trebuia să-i lase în secţie deoarece aveau acreditare.
Secretele lui Ion Iliescu
Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, duminică, după ce a votat la Liceul Jean Monnet din Capitală, că absenteismul alegătorilor este periculos pentru România, fiind o sancţionare a "debandadei politice".
AMENDAŢI DE CETĂŢENI. Întrebat de un jurnalist cu care dintre cei doi candidaţi ai PSD a votat pentru funcţia de primar general al Capitalei, aluzie la candidatul social-democrat, Cristian Diaconescu, şi la candidatul independent, fost membru al PSD, Sorin Oprescu, Ion Iliescu a răspuns: "E secret!". Preşedintele de onoare al PSD a apreciat că, spre deosebire de alegerile din 1990, când oamenii au votat "dintr-o pornire fierbinte", fiind chiar interesaţi de vot, acum se prezintă tot mai puţini la urne, mizele politică şi financiară fiind schimbate faţă de primele alegeri democratice de după Revoluţie. Iliescu a afirmat că absenteismul la urne este periculos pentru România, fiind "o sancţionare a debandadei politice, a demagogiei politice" şi a "nestatorniciei" unor politicieni care şi-au schimbat partidul, culoarea politică şi crezul. Ion Iliescu a facut aceste declaraţii în afara secţiei de votare, după ce a votat, duminică, la Liceul Jean Monnet din Capitală, împreună cu soţia sa. El a venit la secţia de votare în jurul orei 11.45, cu trei ore întârziere faţă de ora anunţată.
Galaţi / Secţie electorală închisă pentru motive de fraudă
O secţie de votare din municipiul Galaţi a fost închisă, duminică, pentru două ore, după ce o persoană a votat în mod fraudulos, iar un alt alegător este audiat de poliţişti pentru tentativă de fraudă electorală.
VIGILENŢĂ. "La Secţia nr. 129 din incinta Liceului Sfînta Maria s-a suspendat votarea pentru 50 de minute, între orele 10:48 şi 11:38, la decizia conducerii secţiei", a declarat, duminică, preşedintele Biroului Electoral Municipal din Galaţi, judecătorul Robert George Florea. Potrivit aceleiaşi surse, decizia închiderii secţiei a fost luată după ce un cetăţean a votat în locul unei alte persoane înscrise pe lista electorală permanentă. El a fost condus la secţie, unde este audiat de poliţişti. Oameni legii au demarat cercetarea în cauză. La Secţia nr. 54, un alt gălăţean a încercat să voteze în mod fraudulos, însă nu a reuşit. Acesta este, de asemenea, audiat de oamenii legii, care au demarat o anchetă. Procesul electoral nu a fost, însă, afectat. Şi la Secţia nr. 46 s-a înregistrat un caz similar. "Două persoane au încercat să voteze fraudulos, însă cineva din secţie a sesizat acest lucru, iar cele două au plecat înainte de a li se lua datele şi de a vota. O a treia persoană s-a pezentat la aceeaşi secţie pentru a vota în mod fradulos, i s-au luat datele, însă nu a apucat să voteze deoarece s-au sesizat din nou cei din secţie. Aceasta a plecat fără a apuca să voteze şi este căutată acum de poliţişti", a declarat Robert George Florea. Oficialul a explicat că vinovaţii ar fi încercat să voteze în locul unor gălăţeni plecaţi în străinătate. Purtătorul de cuvînt al Prefecturii judeţului Galaţi, Emanuela Turcu, a declarat că pobleme au fost înregistrate şi la Secţia nr. 15 din municipiu, unde, la fel ca şi la Secţiile 129, 54 şi 46, alegători şi membri ai comisiilor electorale din cadrul secţiei sunt audiaţi de Poliţie pentru tentativă de a frauda alegerile locale: "Alegătorii sunt audiaţi cu privire la faptul că s-au prezentat la urne la alte secţii de votare decît cele de care aparţineau după domiciliul stabil, iar membrii comisiilor de votare pentru că le permiteau acestora să voteze deşi nu aveau dreptul, fie pe listele permanente în locul altor persoane, fie pe liste suplimentare fără motive întemeiate". Poliţia a ridicat de la toate aceste secţii de votare copii ale listelor electorale, permanente şi suplimentare şi audiază persoanele implicate în aceste incidente.
Hunedoara / Hoţii au furat roţile maşinii de la secţia de votare
Maşina primăriei din comuna hunedoreană Bulzeştii de Sus, cu care trebuiau aduse la Deva procesele verbale după încheierea procesului de votare, a rămas fără roţi, acestea fiind furate în cursul nopţii de persoane necunoscute.
TUPEU. “Au fost furate toate roţile maşinii, inclusiv roata de rezervă. O să aducem o altă maşină pentru transportul documentelor. Vom folosi o maşină de la primărie, poliţie sau chiar autoturismul meu, care este abilitat pentru o astfel de activitate. Votarea nu a fost afectată de acest incident”, a declarat, duminică, preşedintele biroului circumscripţiei electorale Bulzeştii de Sus, Horaţiu Istrat. Maşina, o Dacia 1300, a fost găsită duminică dimineaţa fără nicio roată, după ce în cursul nopţii fusese parcată în apropierea locuinţei primarului din comună. Poliţiştii din localitate, în colaborare cu colegii lor din Brad, au început o anchetă în acest caz pentru identificarea persoanelor vinovate de furt. Comuna Bulzeştii de Sus este situată în nordul judeţului Hunedoara, în apropiere de municipiul Brad.
Caterincă:Prinde
orbul... la Sînpetru
Un sătean orb din localitatea braşoveană Sînpetru şi-a recăpătat
miraculos vederea după ce a votat în secţia de vot a comunei. El a intrat cu
bastonul alb în secţia de votare şi a cerut asistenţă pentru a-şi manifesta
dreptul constituţional. Deşi s-a dat drept orb, el a rămas singur în cabina de
vot. “Orbul” a dezvăluit şi cu cine a votat, noi nu vă spunem însă cu cine,
da-i “persoană importantă”. În următoarea propoziţie scoasă pe gură după pronunţarea
numelui VIP, “săteanul” a susţinut că, minune!, i-a revenit vederea. Parcă pentru
a dovedi s-a dus, fără a fi îndrumat, glonţ la urnă, unde a introdus cu
precizie buletinul. Apoi a plecat fără ajutor din secţia de votare, declarînd că
Iisus Cristos l-a îndemnat să voteze pentru a-şi recăpăta vederea. Te doare
mintea!
- Libiu Mateescu
SUCEAVA: Ştampile de vot “evaporate” în două comune sucevene
Două ştapile cu menţiunea “Votat” au dispărut de la două secţii de votare din comunele Şcheia şi Dumbrăveni, în condiţii care nu au fost încă stabilite. Potrivit preşedintelui Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Suceava, Gabriela Raţă, conducerea secţiei 99 din Şcheia a sesizat că a fost pierdută o ştampilă “votat”, nereuşindu-se recuperarea ei. O situaţie asemănătoare a fost semnalată şi de conducerea unei secţii de votare din Dumbrăveni, care a anunţat BEJ Suceava că una din ştampile a dispărut în jurul orei 15:00. În aceste condiţii, membrii secţiilor de votare din comunele Şcheia şi Dumbrăveni au întocmit procese-verbale în care au consemnat cele întîmplate.
- Nicu Amurăriţei