x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Alien, creaturi din altă lume

Alien, creaturi din altă lume

16 Noi 2007   •   00:00

Primul film "Alien" a apărut in anul 1979, declanşănd o adevărată isterie in cadrul publicului şi impunănd figura extratereştrilor in cinematografie.

Primul film "Alien" a apărut in anul 1979, declanşănd o adevărată isterie in cadrul publicului şi impunănd figura extratereştrilor in cinematografie. Producţia, regizată de Ridley Scott şi avănd-o in rolul principal pe Sigourney Weaver, a inregistrat un succes uluitor de box office, generănd in următorii ani o adevărată franciză Alien. Producţia iniţială a fost urmată foarte rapid de apariţia mai multor jocuri video, romane ştiinţifico-fantastice şi produse promoţionale pentru fani.

NAŞTEREA UNUI SIMBOL. Povestea primului "Alien", deşi simplă, a reuşit să fascineze generaţii de spectatori prin violenţa ieşită din comun şi prin efectele speciale inovatoare. Contactul creaturii cu membrii echipajului navei Nostromo rămăne şi astăzi unul dintre momentele de referinţă ale cinematografiei americane. Fiinţa, adusă la bordul navei, provoacă panică, iar imaginea extraterestrului care sparge pieptul victimelor sale provoacă incă fiori spectatorilor. Insistănd pe latura violentă a monştrilor din spaţiu, filmele din seria "Alien" au impresionat intotdeauna printr-o acţiune antrenantă şi prin efecte speciale impinse pănă la extrem. Brutalitate, foarte mult sănge, ţipete sugestive, iată elementele care au contribuit la succesul seriei. Beneficiind de o campanie de promovare foarte sugestivă, filmul a atras numeroşi spectatori incă de la premieră. Sloganul campaniei rămăne şi astăzi unul dintre cele mai inspirate din istoria publicităţii: "In spaţiu nimeni nu iţi poate auzi ţipătul!".

PUBLICITATE. Deşi a fost marcat cu R, fiind interzis minorilor, "Alien" a fost primul film care a beneficiat de o promovare intensă adresată acestora. Compania Kenner Products a lansat in 1980 o figurină inaltă de 50 de centimetri, care insă a fost considerată prea inspăimăntătoare şi nu s-a văndut foarte bine. Evenimentul a fost insă o premieră pentru America, figurinele reprezentănd personaje horror devenind o obişnuinţă abia in anii ’90.

In 2003, parcă pentru a incheia un capitol, a fost lansată o ediţie specială, cuprinzănd toate cele 4 filme apărute de-a lungul timpului şi adăugănd căteva dintre scenele neapărute. Seria a fost primită foarte bine, filmele fiind difuzate din nou in cinematografe şi bucurăndu-se de un număr mare de spectatori.

LITERATURĂ. Influenţa mitului extraterestru s-a făcut resimţită din plin şi in literatură. Cartea "Alien", scrisă de Alan Dean Foster şi apărută in 1979, dramatizează multe dintre scenele din film, oferind şi alte ipostaze, mai puţin cunoscute, ale creaturilor spaţiale. A fost inceputul unei obsesii a literaturii SF. Creaturile de tip Alien au apărut de atunci in mai multe serii de benzi desenate, printre alte personaje celebre ca Predator, Superman, Batman, WildC.A.T.s etc.

Astăzi, influenţa seriei Alien este incă foarte mare, iar mitul continuă să fie intreţinut de noi şi noi variante. Regizorii şi scenariştii işi construiesc creaturile plecănd de la modelul din 1979, care a rămas un exemplu apreciat. "Alien" a demonstrat cum, dintr-un cocon, se poate naşte o legendă...

Seria "Alien" a devenit o sursă inepuizabilă de căştig

După succesul inregistrat de seria "Alien", producătorii au incercat să se extindă in numeroase alte domenii. DVD-urile "Alien" au impănzit magazinele de profil, aducănd filmul in atenţia spectatorilor din lumea intreagă. In 1999, cu ocazia implinirii a 20 de ani de la lansarea primului film, o ediţie specială de DVD-uri a fost lansată in peste 30 de ţări, prezentănd filmele originale, refăcute şi completate cu ajutorul efectelor speciale complexe.

Succesul incredibil al acestora i-a convins pe producători că mai există incă potenţial in acest segment, iar consecinţa a fost o nouă serie de succes: "Alien vs Predator". Primul film, apărut in 2004, a fost urmat de adaptarea pentru computer intr-un joc omonim şi de o campanie publicitară foarte profitabilă. Continuarea o vom putea urmări in decembrie, cănd urmează să fie lansat al doilea film al seriei, "Alien vs Predator: Requiem". Unul dintre cele mai aşteptate filme ale anului 2007, Requiem se anunţă a fi o peliculă de referinţă pentru toţi iubitorii genului SF.

×
Subiecte în articol: magazin alien