x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Am o stire pentru tine

Am o stire pentru tine

de Miruna Mihalcea    |    09 Dec 2005   •   00:00
Am o stire pentru tine
VEDETE
Butonam telecomanda si-am dat peste "Am o stire pentru tine". Tot asteptam sa devii enervant, dar nu mi-ai dat satisfactia asta...

Aici nu se merge pe enervare. Ne adunam ca sa ne amuzam, iar emisiunea are cumva doua parti. In prima jumatate invitatii sunt stresati, apoi se destind si-ncep sa dea din ei.

Probabil ca la-nceput se asteapta sa scoata Gheorghe mitraliera...
Da, cred ca o sa le pun intrebari de-alea "grele". Oricum, persoanele publice, in general, la noi se asteapta la intrebari dure, la capcane care sa le puna intr-o lumina nefavorabila. Dar viata e compusa mai degraba din conversatii uzuale, gen: "Uite ce misto e tipa aia!".

Asa ca nu-i deloc surprinzator ca adevarata structura a omului se vede tocmai orientandu-l in directia asta. Din pacate, in Romania comentariul dezinhibat lipseste.

"Am o stire pentru tine" e un proiect mai vechi?
Da. Asta trebuia sa vina dupa "Lantul slabiciunilor". Oricum, am zis ca ceva mai rau decat "Lantul", din punct de vedere al agresivitatii si al violentei, nu pot sa fac. Spre sfarsit devenisem balistic, sarea sange pe pereti.

Asa ca trebuia alt Gheorghe.
Da. Si m-am gandit sa abordez latura umoristica de data asta. Pe piata umorului din Romania vad lucrurile cam asa: la un capat al axei e "Divertisul", umorul inalt, daca e sa stabilim o conventie. Iar la capatul celalalt e "Vacanta Mare", umorul de jos. Fiecare din cele doua produse e cel mai bun pe zona lui, pe segmentul lui de public. "Am o stire pentru tine" e si ea un produs de umor. Dupa mine, se situeaza in zona "Divertis". Ei utilizeaza o constructie cu personaje si naratiune, ca sa obtina poanta, in timp ce la mine razi CU personajele. Ce o deosebeste de celelalte doua sunt insa viteza, spontaneitatea.

Poantele nu se explica, nu e un rezumat al stirilor. Cine stie bine, cine nu...
Cine nu, teapa! Rolul celor trei participanti e sa creeze un punct-contrapunct permanent, iar invitatii isi declanseaza automatismele de gandire si de atitudine.

Aveai nava si directia. Iti trebuiau capitanii...
N-a fost usor sa-i alegem. Intai ne-am gandit ca-i nevoie de-o gagica. Am incercat vreo doua-trei saptamani sa gasim una care sa fie si cunoscuta, si la curent cu stirile. Sa fie cineva care sa nu se blocheze daca spun: "Ma mir ca Videanu nu le-a urat casa de marmura in loc de casa de piatra". Pana la urma n-am gasit pe nimeni cum ne doream, asa ca am ales formula asta: doua personaje din organizatii diferite si Gheorghe, care era obligatoriu.

Doua generatii diferite...
Il ai pe ala micu’, Mihai Morar, care e pe replica, rapid, cu jocuri lingvistice, cu trimiteri nitel vagaboande si tampite. Si genul lor de umor e diferit. Tudor Octavian e un tip spectaculos, le coace, noteaza, e cu pixul, isi construieste un personaj, cu manierisme care sa-l identifice de genul "pot sa spun si eu ceva?" sau "am de gand sa spun o magarie". El face un joc bine calculat...

A fost si el veriga slaba


Genul: umor negru. In distributie: Andrei Gheorghe. Care a sapat groapa altora in "Lantul slabiciunilor" si-a cazut singur in ea. Cand participantii s-au inteles sa-mparta castigul intre ei si sa-l scoata pe Gheorghe din pepeni. "Incercam sa fiu mai al dracului ca niciodata si pe aia ii durea-n cot. Cand am aflat de intelegere, am zis ca-i dau pe mana politiei." Deci da, a fost si Gheorghe veriga slaba.

Invitatul ideal


Sa stie news, sa fie persoana publica si credibila. "Playeri politici si cei care scriu despre ei. De exemplu, Cozmin Gusa si Corina Dragotescu." Esentialul: replica si viteza de reactie.
×