x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Amenintarea vampirilor

Amenintarea vampirilor

17 Mar 2005   •   00:00

MISTERE
De la legendele orientale la miturile romanesti

Povestile cu vampiri au aparut in urma cu mii de ani, fiind intalnite in culturile popoarelor de pe intregul glob.
RADU POPA

Descrierile acestor animale fantastice variaza de la monstri cu ochii rosii si par de culoare verde sau roz, in China, pana la corespondentul lor grecesc, Lamia, o fiinta cu jumatatea superioara a trupului de femeie, iar cea inferioara, de sarpe inaripat; de la "vulpile-vampir" din Japonia si pana la un cap cu nari uriase din Malaiezia, numit "Pennaggalang".

PROFILAXIE. "Avertismentele" legate de posibila producere a unor manifestari caracteristice vampirismului pot include: prezenta unei "cozi", la nasterea unui copil, cresterea unor dinti mai lungi in gura bebelusului sau conceperea acestuia in zile mai putin obisnuite; o moarte violenta; ceremonii de inmormantare care nu tin cont de datini. Aparitia vampirilor poate fi evitata prin adoptarea unor masuri "cu un caracter preventiv": asezarea unui crucifix in cosciug; amplasarea unei pietre sub barbia persoanei decedate pentru a impiedica gura acesteia sa "manance" giulgiul; captusirea cosciugului; plasarea unor stiuleti sau a unor boabe de porumb in mormant, pentru ca vampirii sa fie "preocupati" de numararea acestora; "inteparea" unui cadavru cu tepuse sau piroane.

SEMNE. Printre dovezile ce pot atesta faptul ca un vampir se afla intr-un anumit loc, se numara: moartea unei vite sau a unei oi; decesul unei rude sau al unui vecin; exhumarea unor cadavre ingropate de putin timp, care arata ca in timpul vietii, dar care au unghiile si parul crescute; un cadavru care "suna ca o toba" sau prezinta urme de sange in zona gurii. Vampirii pot fi distrusi prin adoptarea mai multor "strategii" ce pot consta in: infigerea unei tepuse in inima, decapitarea cadavrului, arderea trupului, "repetarea" inmormantarii, aruncarea agheasmei deasupra mormantului, ritualuri de exorcizare.

STRIGOII. Romania este inconjurata de tari slave, legendele locale referitoare la vampiri reprezentand, deseori, variante ale celor de origine slava. Vampirii sunt numiti si strigoi, termen ce provine de la cuvantul latinesc "strix", care inseamna "demon" sau "vrajitoare". Exista mai multe tipuri de strigoi: cei Vii, care, in realitate, sunt vrajitoare si care, dupa moarte, se transforma in vampiri. Noaptea, acestea isi pot "trimite" sufletul sa se intalneasca cu cele ale altor vrajitoare sau cu Strigoi Morti, care sunt vampiri morti. Un Strigoi Mort reprezinta un cadavru intors la viata pentru a "suge sangele" rudelor, prietenilor sau vecinilor. Un copil nascut cu coada, venit pe lume inainte de termen, care moare din cauze nenaturale sau inainte de a fi botezat, este blestemat sa se transforme in vampir. O soarta identica o are si cel de-al saptelea copil de acelasi sex dintr-o familie sau odrasla unei femei insarcinate care nu a mancat sare sau care a fost "tintuita cu privirea" de un vampir sau de o vrajitoare.

CONDAMNARE. Muscatura unui vampir inseamna, de cele mai multe ori, pentru victima, condamnarea acesteia la o existenta de vampir, dupa moarte. Varcolacul, prezent deseori in folclorul romanesc, este asemuit cu un lup ce poate inghiti Soarele si Luna, putand fi usor asemuit cu un vampir.
×