15:28 • DNA a anunţat astazi că a început urmărirea penală împotriva lui Ioan şi Victor Becali, Gheorghe Copos, Mihai Stoica, Cristian Borcea, Mircea Stonenescu, Gheorghe Neţoiu - Dinamo, Gheorghe Popescu - impresar, a lui Jean Pădureanu de la Gloria Bistriţa şi a avocatului Sică Puşcoci. . Ce părea o simplă utopie cu ceva vreme în urmă a devenit realitate, graţie fostului preşedinte al echipei FC Naţional, Constantin Iacov, care s-a confesat procurorilor.
DNA a anunţat joi că a început urmărirea penală împotriva lui Ioan şi Victor Becali, Gheorghe Copos, Mihai Stoica, Cristian Borcea, Mircea Stonenescu, Gheorghe Neţoiu - Dinamo, Gheorghe Popescu - impresar, a lui Jean Pădureanu de la Gloria Bistriţa şi a avocatului Sică Puşcoci. . Ce părea o simplă utopie cu ceva vreme în urmă a devenit realitate, graţie fostului preşedinte al echipei FC Naţional, Constantin Iacov, care s-a confesat procurorilor.
CAPETE DE ACUZARE. Procurorii au început urmărirea penală împotriva celor zece, în data de 10 ianuarie, în baza răspunsurilor primite în cadrul a 17 comisii rogatorii efectuate în mai multe state din Europa şi Asia (între care China, Coreea de Sud, Olanda, Spania, Italia) precum şi analizele efectuate de Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) şi Garda Financiară, se precizează în comunicatul DNA. Din probele administrate în dosar a rezultat că persoanele mai sus menţionate, împreună sau în parte, prin tranzacţii ilegale şi folosire de interpuşi, au externalizat sume de peste 10 milioane de euro cuvenite cluburilor de fotbal pe care le reprezentau sau pentru care au efectuat activităţi de impresariat. Astfel, conform probelor administrate a rezultat că, în perioada 1999 – 2005, cea mai mare parte a sumelor cuvenite cluburilor au fost transferate în conturile firmelor off-shore din Insulele Virgine şi Olanda, iar ulterior, unii dintre învinuiţi şi-au însuşit în interes personal sumele externalizate. Banii au reprezentat drepturi ale cluburilor de fotbal Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi rezultate din transferul în străinătate a 12 fotbalişti: Cosmin Contra, Paul Codrea, Florin Cernat, Bogdan Mara, Lucian Sănmărtean, Florin Bratu, Dan Alexa, Adrian Mihalcea, Nicolae Mitea, Cristian Dulca, Ionel Ganea, Iulian Arhire.
RĂZBOI. Graţie numeroaselor legături pe care preşedintele FRF, Mircea Sandu, şi le-a făcut cu parlamentarii, mulţi dintre aceştia urcând în avioanele echipei naţionale pe post de excursionişti, nimeni nu a păşit, la un control amănunţit, dincolo de poarta Federaţiei. În scandal declarat cu vecinul de cartier, Mitică Dragomir, preşedintele echipei bancare a mers din proprie iniţiativă la DNA, denunţând abuzurile ce se comit în fotbalul românesc. La puţină vreme, un alt conducător, italianul Claudio Zambon, aflat şi el în conflict direct cu Federaţia condusă de Mircea Sandu, pentru palmaresul echipei Politehnica Timişoara, a făcut acelaşi traseu, la DNA denunţând mai multe ilegalităţi. A trecut o perioadă destul de lungă de timp până să apară primele chemări la datul cu subsemnatul. Fostul preşedinte al lui FC Naţional, Gino Iorgulescu, s-a prezentat la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în legătură cu plângerea penală făcută împotriva sa, ca urmare a descoperirii de către ANAF a unor ilegalităţi în transferul a cinci jucători ajunşi la Poli Timişoara.Se spunea atunci că Gino Iorgulescu, preşedinte al CA al FC Naţional, Constantin Iacov, dar şi preşedintele Asociatiei FC Naţional 2000, Florin Ciobanu, sunt acuzaţi de evaziune fiscală în cazul transferurilor jucătorilor Gabriel Caramarin, Gigel Coman, Gabriel Cânu, Adrian Olah şi John McKain la Poli Timişoara.
SUVEICA. "Cei trei sunt acuzaţi
de săvârşirea mai multor fapte, respectiv: a) omisiunea cu ştiinţă a înregistrărilor
în contabilitate, având drept consecinţă denaturarea veniturilor; b) omisiunea
evidenţierii în actele contabile a operaţiunilor comerciale efectuate sau a
veniturilor realizate; c) reţinerea şi nevărsarea, în cel mult 30 de zile de la
scadenţă, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere de sursă;
d) nevirarea la bugetul asigurarilor sociale de stat a contribuţiei de asigurări
sociale, reţinută de la asigurat; e) nevirarea la bugetul asigurărilor pentru
somaj a contribuţiei la fondul de somaj", preciza ANAF. Potrivit
rezultatelor anchetei , Asociaţia Pro Naţional, al cărei preşedinte era Gino
Iorgulescu, a încasat integral banii rezultaţi din transferul celor cinci
fotbalişti la Poli Timisoara, suma totală ridicându-se la 2.450.000 de dolari,
o parte din ea, 1.373.000 de dolari, fiind virată ulterior societăţii Baroque
Trading Ltd, din Cipru. Atunci cînd a ieşit de la Parchetul Înaltei Curţi de
Casaţie şi Justiţie, Gino Iorgulescu şi avocatul său, Dan Apostol, au refuzat să
facă vreun comentariu, precizând că deocamdată este vorba doar despre acte
premegătoare începerii urmăririi penale. Pe de altă parte, fostul preşedinte
Constantin Iacov este considerat responsabil pentru neînregistrarea integrală în
contabilitatea SC FC Naţional 2000 SA a sumei de 1.100.000 de dolari, încasată
pentru transferul fundaşului australian Jonathan McKain la Poli Timişoara, ci
doar a 10 la sută din această sumă. Astfel,
nu a fost înregistrată pe veniturile societăţii suma de 990.000 de
dolari, diminuîndu-se valoarea impozitului pe profit aferent cu suma de
478.621,44 RON. Constantin Iacov a fost laconic: "Nu cred că este cazul să fac eu
pe corectul sau să fac aprecieri câtă vreme este vorba doar despre cercetare
prealabilă".
PĂCĂLEALA. Tranzacţiile cu fotbalişti au adus celor care le-au intermediat foarte mulţi bani. Cazul jucătorilor de la F C Naţional este unul dintr-o mulţime parcă nesfârşită. Totul a început în anii 90, cu transferurile în serie şi ani la rând ale celor mai valoroşi jucători români ai momentului, cel mai important transfer din punct de vedere financiar fiind al lui Hagi de la Steaua la Real Madrid, în 1990, pentru 4 milioane de dolari. De atunci, în ciuda inflaţiei, nici un club nu a declarat că a vândut vreun jucător pe o suma mai mare. Iar motive pentru care DNA are suspiciuni sunt destule. Ilie Dumitrescu a plecat de la Steaua la Tottenham, transferat oficial pe 4 milioane de dolari, dar conform informaţiilor din Anglia ar fi vorba de aceaşi sumă, dar în lire sterline, impresar fiind Sică Puşcoci, unul dintre cei chemnaţi, anul trecut, să dea explicaţii la DNA. Sebastian Bodu, fostul şef al ANAF, a încercat să facă lumină în această încrengătură de afaceri oneroase, şi, speriat de ceea ce a găsit, a abandonat corabia şi a ajuns europarlamentar, la un loc călduţ şi lipsit de griji. La ora actuală sunt destule tranzactii care stârnesc interesul anchetatorilor şi fiori reci pe şira spinării făptuitorilor: Cosmin Contra, de la Dinamo-Alaves, oficial 600000, neoficial 1800000 de dolari, Ionel Ganea, de la Gloria Bistriţa-VfB Stuttgart,600000-2600000, Liviu Ciubotariu, de la Dinamo- Standard Liege, 600000-1200000, Răzvan Raţ, de la Rapid-Şahtior 600000-3.000000, Mihalcea ,de laDinamo–Genoa, 1000000-1500000, Lucian Sânmărtean, de la Gloria Bistriţa-Panathinaicos 600000-900000.
GREII. Unul dintre transferurile cel
mai controversate este al lui Mutu de la Dinamo la Inter. Oficialii dinamovişti
au anunţat că au încasat în urma transferului 2.100.000 de dolari, exact clauza
de reziliere a contractului. Presa din Italia a scris, însă, că în actele
contabile ale clubului condus de Moratti se scrie clar că în schimbul românului
s-au plătit 7,8 milioane de dolari. Practic 5,7 milioane au disparut pe ruta
Milano – Bucureşti. Alte diferenţe majore între ce s-a dat şi ce s-a primit mai
apar la transferurile următorilor jucători: Marica (Dinamo – Sahtior) 2.100.000
dolari, oficial – 7.500.000 neoficial; Zicu (Dinamo –Inter) 800.000 –
2.500.000, Bratu (Rapid – Galatasaray) 1.750.000 – 2.750.000; Ghioane
(Tractorul Brasov – Dinamo Kiev) 250.000 – 2.500.000; Cernat (Dinamo – Dinamo
Kiev) 1.000.000 – 3.000.000; Niculescu (Dinamo – Genoa) 1.200.000 – 2.400.000;
Niculae (Dinamo – Sporting) 3.000.000 – 7.000.000; Stoican (Dinamo – Sahtior)
600.000 – 2.500.000; Iencsi (Rapid – Spartak) 600.000 – 2.600.000. Statul a
recuperat o sumă importantă, 500 000 de euro, de la Gică Popescu, impozit
pentru transferul lui Florin Bratu de la Rapid la Galatasaray. George Ilinca, proprietar al „Ştiinţei”
în 1999, a spus, la acea vreme, ca transferul lui Cristian Chivu la Ajax
Amsterdam s-a făcut pentru suma de 2.2 milioane de dolari, adică aproximativ
1.57 milioane de euro. Într-un interviu aparut
pe site-ul uefa.com cu căpitanul naţionalei, suma pe care Universitatea
ar fi primit-o în contul lui Chivu ar fi de 4.7 milioane de euro, de unde
rezultă o “gaură” de 3,2 milioane de euro.
BOŞII. Patronul Stelei, Gigi Becali, şi cel al Rapidului, George Copos, au fost la DNA în aceeaşi zi. Motivul pentru care Becali a fost chemat s-a datorat promisiunilor făcute jucătorilor Gloriei Bistriţa, în sezonul 2005-2006, înaintea unui meci cu Rapid, când Becali a fugărit cu maşina sa autocarul ardelenilor prin Bucureşti, având asupra sa o sacoşă plină cu bani. "Nu are ce să-mi facă DNA-ul, mă duc acolo să mă distrez cu ei. Ei nu pot să prindă nici două gâşte", a susţinut Becali. Motivul prezenţei lui Copos a fost asemănător cu cel al lui Becali, un caz de corupţie în fotbal. A urmat la rînd un oficial al lui Dinamo, Cristian Borcea, să vină DNA. "Nu li se va întâmpla nimic, pentru că nu s-a întâmplat nimic necurat în fotbalul din România", spunea Dumitru Dragomir după ce reprezentanţii celor trei mari echipe din România fuseseră audiaţi. Şi fostul manager general al Stelei, Mihai Stoica, a fost invitat la DNA pentru audieri. La ieşire, Stoica nu a dorit să facă public conţinutul dosarului în care a fost citat.
TREI CRAI. Procurorii i-au audiat şi pe Adrian Porumboiu, Alin Simota si Constantin Iacov, pentru a da lamuriri cu privire la strategia de joc din ultima etapa. Audierile au avut loc dupa ce finantatorul FC National a declarat ca a obtinut 30.000 de dolari de la patronul Jiului, Alin Simota, si promisiunea ca va incasa aceeasi suma de la Vaslui daca echipa sa va invinge Pandurii, caz in care celelalte formatii erau aproape salvate de la retrogradare. Meciul s-a încheiat cu scorul de 3-2 pentru bancari, iar Jiul Petroşani a retrogradat în liga a doua. Preşedintele Comisiei de Disciplină a FRF la acea vreme, Doru Viorel Ursu, a declarat " Constantin Iacov nu a depus casetele, aşa cum i-am cerut, dar din declaraţiile sale publice, cu sume de bani vehiculate, cu o geanta de bani cu 100.000 de euro daţi de Pandurii (n.r. - declaraţie aparţinând finanţatorului FC Vaslui, Adrian Porumboiu), s-a întocmit un dosar pe care noi îl trimitem la cei în drept", a subliniat Ursu.
PUŞCĂRIE. După
ce a fost audiat de procurorii anticorupţie aproape două ore, Adrian Porumboiu
l-a atacat dur pe Constantin Iacov, precizând că acesta nu are dreptul să
vorbească de moralitate, din moment ce a fost condamnat. “Pierd vremea din
cauza lui «Nea Puşcărie» ăsta“, a spus moldoveanul, completând că a cerut
procurorilor să facă publice discuţiile telefonice pe care le-a avut cu
preşedintele Naţionalului, care vor dovedi că este nevinovat.“Este o pierdere
de timp şi imagine proastă pentru toată lumea, mai ales pentru mine, din cauza
unui neica nimeni, un neisprăvit. Prin toată această acţiune mută discuţia de
la declaraţiile sale cu privire la geanta cu bani a lui Condescu, lucru care
era mult mai grav decât primele pe care zice că i le-aş fi promis. Are probleme
mari, a încercat să scoată cât mai mulţi bani de la acea partidă. Nu există
nici o probă. Sunt doar frânturi din vreo 15 convorbiri telefonice, dar doar ce
i-a convenit lui”, a spus Adrian Porumboiu. La finalul lui noiembrie,procurorii
l-au pus sub învinuire pe Dumitru Dragomir (în 23 noiembrie), sub acuzaţiile de
luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu consecinţe
deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de
fals.Anchetatorii au stabilit că, în 2001, în baza unei înţelegeri prealabile,
Dumitru Dragomir ar fi primit de la un mituitor o suprafaţă de teren amplasată
în Bucureşti, de aproximativ 350 metri pătraţi. Terenul valora, la vremea
respectivă, aproape 30.000 de dolari, preţul fiind în prezent, de 170.000 de
euro. În schimb, în calitate de preşedinte al LPF, Dragomir ar fi acceptat ca
Liga să achiziţioneze de la acelaşi mituitor la un preţ supraevaluat o
suprafaţă de 1.500 de metri pătraţi, la suma de 350.000 de dolari, ceea ce
reprezenta o valoare de trei ori mai mare decât preţul practicat pe piaţa
liberă în zona respectivă la acea dată. Pentru a ascunde adevărata natură a
provenienţei terenului primit ca mită, în 2004, Dumitru Dragomir, prin
intermediul unui apropiat, ar fi trecut suprafaţa respectivă în proprietatea
unei societăţi comerciale aparţinând fiului său. Vicepreşedintele clubului Poli Timişoara, Emil Roşianu, şi patronul
echipei Jiul Petroşani, Alin Simota, au fost audiaţi şi ei de DNA, pe 4
decembrie, într-un dosar în care procurorii anchetează posibile fapte de
corupţie din sezonul 2006-2007. Ultimul pe lista celor chemaţi a fost
preşedintele CA al clubului Dinamo, Nicolae Badea, chemat la finele anului
trecut la DNA. Cine mai urmează?
ACUZAŢII ATACĂ. Primul care a ieşit la rampă după ce DNA a afirmat că lista învinuiţilor este finalizată, este patronul Rapid Bucureşti. George Copos, a declarat joi că niciun om de fotbal nu este vinovat în dosarul de urmărire penală de la DNA şi a evitat să facă aprecieri, ca şi ceilaţi implicaţi în această anchetă. "Nu avem nicio problemă, este o prostie", s-a rezumat să declare George Copos, în cadrul conferinţei de prezentare a atacantului sârb Ranko Despotovic. Preşedintele Gloriei Bistriţa, Jean Pădureanu, care a fost şi el pus sub urmărire penală de DNA, a spus că "momentan nu vreau să comentez", în timp ce impresarul Victor Becali a afirmat: "DNA îşi face datoria, e organ de anchetă. Ce declaraţie aş putea eu să fac împotriva lor?". Un alt om de fotbal pus sub urmărire este fostul preşedinte al lui Dinamo, Mircea Stoenescu, care a spus că nu are legătură cu transferurile despre care se vorbeşte: "Momentan nu am nicio reacţie pe acest subiect. Am înţeles că e vorba de nişte transferuri cu care eu nu am nicio legătură". De asemenea, preşedintele Unirii Urziceni, Mihai Stoica a afirmat că nu îşi face griji în legătură cu această anchetă: "Oficial, mă abţin de la comentarii, pentru că justiţia va demonstra dacă sunt vinovat sau nu". DNA a anunţat joi punerea sub urmărire penală a mai multor oameni de fotbal: impresarii Ioan Becali, Victor Becali şi Gheorghe Popescu, patronul clubului de fotbal Rapid Bucureşti - Gheorghe Copos, avocatul Sică Puşcoci, fostul director al clubului de fotbal Oţelul Galaţi - Mihai Stoica, preşedintele executiv al clubului de fotbal Dinamo - Cristian Borcea, fostul preşedinte al clubului de fotbal Dinamo - Mircea Stoenescu, preşedintele clubului de fotbal Gloria Bistriţa - Jean Pădureanu şi acţionarul la clubul de fotbal Dinamo - Gheorghe Neţoiu, care sunt acuzaţi că au adus prejudicii cluburilor, statului şi FRF de peste zece milioane de euro.
NAŞUL O DĂ CU LEGEA. Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Mircea Sandu, a salutat iniţiativa DNA care a început joi urmărirea penală împotriva a zece oameni din fotbalul românesc şi şi-a exprimat speranţa că aceştia îşi vor dovedi nevinovăţia în instanţă. "Este foarte bine, DNA trebuie să îşi facă datoria. Se poate ca DNA să fi greşit sau nu, vom vedea după finalizarea anchetelor. Sunt nume reprezentative pentru fotbalul românesc şi sper ca ei să îşi dovedească nevinovăţia în faţa instanţelor". Mircea Sandu a fost de părere că fotbalul românesc nu trece printr-un moment dificil şi a subliniat că oamenii de fotbal anchetaţi nu trebuie să îşi facă griji pentru această situaţie. "Nu este un moment greu pentru fotbalul nostru pentru că au fost asemenea situaţii în foarte multe ţări. Este doar o situaţie inedită pentru noi, dar trebuie să ne obişnuim ca justiţia să îşi facă treaba", a mai adăugat preşedintele FRF.