x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Argentina stă la picioarele lui Che Guevara

Argentina stă la picioarele lui Che Guevara

de Ovidiu Ciutescu    |    16 Iun 2008   •   00:00
Argentina stă la picioarele lui Che Guevara

12:40 • O statuie gigantică a revoluţionarului Ernesto Che Guevara a fost inaugurată sîmbătă în oraşul său natal Rosario, Argentina, pentru a celebra 80 de ani de la naşterea sa.

O statuie gigantică a revoluţionarului Ernesto Che Guevara a fost inaugurată sîmbătă în oraşul său natal Rosario, Argentina, pentru a celebra 80 de ani de la naşterea sa.

OMAGIU. Sculptura în bronz are o înălţime de 40 de metri şi o greutate de 3 tone. A fost realizată de artistul argentinian Andres Zerneri, iar materia principală pentru această statuie provine din 75.000 de chei şi alte obiecte donate de peste 15.000 de persoane din mai multe ţări. Alegerea amplasamentului statuii, într-o grădină publică din Rosario - situată la 300 kilometri la nord de Buenos Aires - este rezultatul votului donatorilor. Responsabili politici argentinieni, foşti camarazi ai lui Che Guevara şi mii de tineri veniţi din Brazilia, Columbia, Cuba, Uruguay şi Venezuela au asistat la inaugurare. Aceasta este prima statuie în picioare a lui Che Guevara instalată vreodată într-un spaţiu public din Argentina. Fostul luptător de gherilă şi ministru al lui Fidel Castro este reprezentat în ţinută de luptă, purtînd celebra sa beretă cu steaua în cinci colţuri. Opera este inspirată de fotografia cubanezului Alberto Korda, făcută în 1960, cu bereta şi părul lung, reprodusă în milioane de exemplare pe toate tipurile de suporturi, în special tricouri şi postere. Ernesto Guevara de la Serna, care a fost capturat şi executat în Bolivia în 1967 unde încerca să lanseze o revoluţie, s-a născut în 1928 la Rosario.

×
Subiecte în articol: magazin