x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Artă şi afaceri

Artă şi afaceri

de Roxana Ioana Ancuta    |    03 Oct 2008   •   00:00

Înainte de Revoluţie, aveam obiectele de artizanat. În prezent, auzim vehiculându-se termenul de "accesorii handmade"



Înainte de Revoluţie, aveam obiectele de artizanat. În prezent, auzim vehiculându-se termenul de "accesorii handmade". De la cercei la broşe, la brăţări şi coliere manufacturate din materiale mai mult sau mai puţin cunoscute sau preţioase se vând acum pe internet prin intermediul zecilor de bloguri administrate de tineri artişti plastici: veritabili, în devenire sau amatori. Numărul magazinelor online de accesorii creşte de la o zi la alta. Cu imaginaţie şi talent, mulţi au reuşit să meşterească dintre cele mai nostime, serioase, clasice, nonconformiste, ciudate, colorate, transparente, mari, mici figurine, pe care le vând pentru a-şi rotunji veniturile sau pur şi simplu le vând în lipsa altor surse de venit.  

Oana Cristea este una dintre artistele ale cărei produse unicat au ajuns, încet-încet, să se vândă şi în străinătate. "Îmi aduc aminte că la 11 ani, povesteşte Oana, mi-am cumpărat primii blugi prespălaţi cu bănuţii câştigaţi de mine. Coseam păpuşi, portofele şi alte maimuţe pe care le vindeam la metrou, într-o consignaţie. Am stat mult timp în atelierul bunicii mele croitorese şi am prins gustul formei şi al culorii, al detaliului şi al creaţiei manuale." A terminat Facultatea de Arte, Secţia "Graphic Design şi Industrial Design", iar acum... "Ce fac acum? O combinaţie între handmade objects şi grafică. Nu poţi trăi din prima la un anumit nivel, iar al doilea nu-ţi oferă
satisfacţie creativă."


DESPRE HANDMANDE.Din ce în ce mai mulţi încep să-şi facă bloguri comerciale în care să-şi prezinte micile creaţii manuale. Cunosc oameni cu talent, în nici un caz nu vorbesc despre cei care au greşit facultatea, care au terminat Artele şi s-au angajat ca ajutor de bucătar sau agent imobiliar… Foarte urât şi dezamăgitor." Printre ei, însă, se numără şi artişti plastici care trăiesc exclusiv din munca lor de creaţie, pentru că lumea-i descoperă, au o imagine pe care ştiu să o menţină (cu folos).


News

VINTAGE & RECYCLING. Sâmbătă, 11 octombrie, se va desfăşura, începând cu ora 12:00, la Cafepedia din str. Pictor Arthur Verona nr. 2, o nouă expoziţie cu vânzare pe tema vintage & recycling. Fiţi pregătiţi pentru vintage, retro, 80s-90s, SH, handsmade, accesorii si antichităţi, pentru mini-colecţii vintage din partea designerilor participanţi, pentru un concurs "best outfit", pentru cărti în temă şi pentru muzică din alte decade. Vor participa la expoziţie şi designerii Carla Szabo, Ana Alexe, Kristina Dragomir, George Neagu, Claudia Castrase, Agatha Blanck, Circuit Bored, Ancient Future. Intrarea costă 10 lei, cu o băutură inclusă.


MODĂ RUSEASCĂ. Cam aşa arată o prezentare de modă în Rusia. Ce-i drept este vorba despre o paradă a uniformelor militare. Ofiţerul din imagine prezintă o creaţie a designerului Valentin Iudaşkin.


UN ALTFEL DE LENJERIE. În Tokyo (Japonia) a avut loc o prezentare de modă mai puţin obişnuită. Zeci de manechine au purtat cu mândrie noile modele de scutece pentru adulţi, create special de Miwa Suzuki, pe acordurile melodiei lui Sting "Every step you take, I'll be watching you”.
  • Adriana V.Păduraru

×
Subiecte în articol: life & style