x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Astrologia: stiinta sau sarlatanie?

Astrologia: stiinta sau sarlatanie?

28 Apr 2005   •   00:00

MISTERE
Astrologia este o ramura stiintifica empirica, ce studiaza presupusa influenta a stelelor si planetelor asupra existentei umane. Astrolgii sustin ca pot "prezice" anumite evenimente, in functie de pozitia si aspectul corpurilor ceresti.

  • de RADU POPA

  • Astrologia a incercat sa gaseasca explicatii pentru temerile si superstitiile oamenilor, intr-o etapa de dezvoltare a societatii in care stiintele exacte erau cvasi-inexistente, stiinta in ansamblu fiind slab dezvoltata. Astrologia poate fi considerata o stiinta ce a precedat aparita religiilor sau a evoluat simultan cu acestea. Oamenii primitivi considerau corpurile astrale drept o "Casa a Domnului", iar acest lucru avea o mare influenta asupra vietii lor pamantene.

    ZODII "RELATIVE". Cu exceptia religiei, astrologia constitue cel mai popular fenomen paranormal. Aproape fiecare ziar din lume ofera cititorilor un horoscop ce contine previziuni astrale pentru toti oamenii. Astrologii impart populatia globului in 12 grupuri distincte de indivizi, despre care se presupune ca poseda calitati psihice asemanatoare. Daca data nasterii unor persoane din anumite grupuri "cade" in aceeasi "perioada zodiacala" , se presupune ca indivizii repectivi vor fi protagonistii unor evenimente asemanatoare, intr-o anumita zi. Nici un astrolog nu a acordat, insa, nici cea mai mica atentie faptului ca, de-a lungul istoriei societatii omenesti, calendarele s-au modificat deseori. Prin urmare, o persoana care a trait in urma cu doua milenii si era nativ al Zodiei Taurului, poate "apartine", in prezent, Zodiei Gemenilor, cu o personalitate si un destin total diferite. Prin urmare, orice tentativa de a corela data zilei de nastere a unei persoane cu un calendar bazat pe semne zodiacale se poate dovedi irelevanta.

    SIGURANTA. Astologia se adreseaza acelor categorii de oameni cu o slaba pregatire stiintifica si logica. Pardoxal, insa, multi politicieni si, chiar, unul dintre ultimii presedinti americani au "aderat" la astrologie. Dar, nici un savant cu o reputatie de "om de stiinta serios" nu se expune riscului de a recunoaste astrologia. Obiectivul astrologiei este de a servi necesitatii oamenilor, de a introduce un element de siguranta intr-o viata nesigura si imprevizibila. Asemenea religiei, astrologia este un sistem bazat pe credinta. Elementele de credinta sunt necesare pentru a accepta o teorie ca adevarata. Chiar daca, stiinta a dovedit ca ipoteza respectiva este falsa, cu ajutorul unor dovezi stiintifice sau, dimpotriva, prin lipsa unor astfel de probe.

    PREDESTINARE. Toate religiile importante s-a opus, constant, astrologiei. Pe de parte, deoarece aceasta contravenea sistemelor bazate pe credinta si, pe de alta, deoarece se opunea Doctrinei Liberei Vointe, parte integranta a oricarei religii. Astrologia sustine ideea predestinarii, insistand asupra faptului ca trasaturile psihice si destinul unei persoane sunt stabilite, irevocabil, inca de la nastere. Caracteristicile respective ar fi stabilite numai pe baza pozitiei corpurilor astrale in acel interval. Pe de alta parte, religiile nu pot supravietui fara credinta in existenta "Liberei Dorinte", teorie ce permite credinciosilor sa ceara iertare pentru pacatele lor. Exercitand "Libera Vointa" ei obtin o dovada a existentei "Vietii de dupa Moarte". Contradictia pare sa solicite o alegere intre religie si astrologie. Cu toate acestea, credinciosii care practica si astrologia sunt rareori afectati de aceasta "incompatibilitate" si nu ezita sa adopte, concomitent, elemente religioase si de astrologie.

    ×
    Subiecte în articol: astrologia